Secrets of London
Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Czarodzieje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=108)
+--- Dział: Sowia Poczta (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+--- Wątek: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a (/showthread.php?tid=3001)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Woody Tarpaulin - 23.01.2025

31/08

Wasza wysokość jest zbyt łaskawa

Przyjmuję znak pokoju

koperta oprócz kartki zawierała imponującą ilość okruszków z obwarzanka

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Eugenia Jenkins - 02.02.2025

Londyn, dnia 7 września

Do rąk własnych
Sz.P. Anthony Shafiq
Szef Organu Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego

Szanowny Panie Shafiq,

z nieukrywaną atencją oraz przeświadczeniem o Pańskich wyjątkowych kompetencjach zwracam się do Pana w sprawie przedsięwzięcia, które - jeśli powiedzie się zgodnie z naszymi najwyższymi oczekiwaniami - zapisze się w annałach historii brytyjskiej magii jako krok ku nowej erze akademickiej doskonałości.

Ministerstwo Magii, dostrzegając potrzebę ustanowienia instytucji zdolnej zrzeszać najznamienitsze umysły oraz kształcić kolejne pokolenia czarodziejów na poziomie wyższym, postanowiło powołać Akademię, która godnie wypełni tę lukę w naszej strukturze edukacyjnej. Mając na uwadze Pańskie wybitne zdolności dyplomatyczne, szerokie kontakty oraz dogłębną znajomość zasad międzynarodowego handlu magicznego, w którym wiedza jest równie cennym towarem co artefakty i ingrediencje, powierzam Panu zaszczytną i nader wymagającą funkcję jego Rektora. Rzecz to jednak tymczasowa - właściwe pasowanie na tę godność nastąpi po dopełnieniu niezbędnych spraw organizacyjnych i ugruntowaniu podstaw Akademii.

W związku z tym oczekuję, iż podejmie Pan niezwłoczne działania zmierzające do ugruntowania fundamentów tej instytucji, w tym:

Wybór siedziby Instytutu - Załączam zebrany przez Zespół Akademii wykaz budynków pozostających w zasobach Ministerstwa, spośród których winien Pan wybrać ten najlepiej nadający się do przyszłej działalności akademickiej.

Nawiązanie współpracy międzynarodowej - Pomimo niespokojnych czasów, Anglia nie może trwać w izolacji. Proszę, by wykorzystał Pan swoje wpływy w środowiskach dyplomatycznych, akademickich oraz magicznych, aby zapewnić Akademii dostęp do zagranicznych specjalistów, wymiany wiedzy i cennych kontaktów.

Powiązania z gildiami oraz klubami magicznymi - Akademia nie może być wyłącznie ośrodkiem teoretycznych rozważań. Powinien czerpać z doświadczeń czarodziejskich rzemieślników, badaczy oraz praktyków sztuki magicznej, nawiązując formalne relacje z odpowiednimi organizacjami.

Integracja z Akademią Munga - Wiem, iż będzie to zadanie niełatwe, lecz uważam, że Akademia Munga winna stać się częścią nowo powołanej struktury akademickiej. W tym celu należy nawiązać współpracę z Panią Dorindą Lestrange, zarządzającą Akademią, aby ustalić warunki owego połączenia.

Lista zasłużonych naukowców - Akademia wininna uhonorować czarodziejów, których wkład w rozwój magii oraz nauki pozostaje niepodważalny. Proszę o sporządzenie listy osób, którym zostaną nadane tytuły honorowe za ich dotychczasowe zasługi. Proszę również o dobranie nazwy Akademii tak, aby uhonorować jakąś znamienitą osobistość związaną ze światem naukowym Wielkiej Brytanii.

Jestem w pełni świadoma, iż powołanie do życia pełnoprawnej instytucji tej rangi w krótkim czasie jest przedsięwzięciem nader ambitnym, jednakże nie zamierzam wymagać od Pana rzeczy niemożliwych. Wystarczy, by do jesieni pierwsze osoby zostały zatrudnione i rozpoczęły prace organizacyjne, przygotowując grunt pod przyjęcie naukowców z Polany Ognisk.

Z ufnością powierzam Panu to zadanie, świadoma, że Akademia wymaga przywództwa osoby obeznanej w wymianie zasobów intelektualnych i materialnych, nie zaś teoretyka magii. Przekonana, iż pod Pańskim przewodnictwem Akademia stanie się ośrodkiem nauki, który rozsławi imię naszej magicznej społeczności daleko poza granicami Wysp. Oczekuję regularnych raportów z postępów prac i, jeśli uzna Pan, że nie jest w stanie w pełni poświęcić się temu przedsięwzięciu, proszę o wskazanie godnego następcy, który podejmie się tego obowiązku z należytą starannością.

Zapraszam Pana na rozmowy w tej sprawie i poznanie Pana przyszłego zespołu najlepiej jutro w godzinach porannych. Proszę odwołać wszystkie mniej istotne spotkania. O ile to możliwe, proszę odwołać wszystkie.

Z wyrazami najwyższego szacunku i wiarą w Pana możliwości,
Eugenia Jenkins
Minister Magii Wielkiej Brytanii

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Woody Tarpaulin - 11.02.2025

6 sierpnia w poczcie dostarczonej Shafiqowi znalazł się pakunek z białą klasyczną żonobijką poplamioną piwem lub moczem
brak adresu zwrotnego, brak jakiejkolwiek notatki, sowa uciekła w siną dal ku zachodzącemu słońcu i skrzeczała podejrzanie złośliwie

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Robert Albert Crouch - 31.03.2025

Londyn, 2.09.72

Drogi Anthony,

Twój list przyszedł do mnie w najlepszym możliwym momencie. Wyjazd mojej córki do Hogwartu pozostawił mnie w dziwnym stanie paniki o jej samopoczucie i bezpieczeństwo. Muszę rzeczywiście oderwać moje myśli od jej nieobecności. I choć, jak to zwykle bywa, Twoje słowa brzmią tajemniczo, zdaję sobie sprawę z tego, że nie będę zapewne żałował. Nigdy zresztą nie żałowałem żadnego spotkania z Tobą i wiedz, że również i dla mnie nasza przyjaźń jest niezwykle drogocenna. Zawsze możesz na mnie polegać. Dlatego oczywiście pasuje mi 6 września. Możemy spotkać się u mnie w domu, koło dziewiątej rano.
Robert

PS. Dobrze, że moje zamiłowanie do coli jest naszą słodką tajemnicą. Nikt poza Tobą nie powinien znać przecież metody na przekupienie sędziego Wizengamotu.

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Leviathan Rowle - 05.06.2025

25 sierpnia 1972,
Snowdonia

Anthony,
Czy wiedziałeś, że niedługo zakończy się okres lęgowy smoczogników w naszej rodzinnej hodowli? Domyślam się, że tak, w końcu niewielu może dorównać twojej pasji do stworzeń smoczego rodzaju, większego czy mniejszego. Z tej okazji chciałbym cię zaprosić do Snowdonii - na oględziny młodszych i podrośniętych już piskląt, starszych okazów, a może jeśli Matka będzie chociaż odrobinę życzliwa, również ich większych kuzynów, z których słynie nasz rezerwat.

Jeśli miałbyś czas we wrześniu, z największą chęcią bym cię ugościł.

Leviathan Rowle

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Charlotte Kelly - 16.06.2025

09.09

Tony,

oskarżanie Johny'ego o czarnoksięstwo? I co jeszcze, może powiedzą, że w wolnym czasie kopie szczeniaczki?

Cieszę się, że auror zdążył udzielić Ci bohatersko pomocy, zanim coś się stało i że Twój dom dalej stoi, może V... ten tam ma jeszcze trochę rozsądku i wpadł na to, że niszczenie domów czystokrwistych nie przysporzy mu popularności (powinien zatrudnić lepszych specjalistów od wizerunku, naprawdę). Nasz wymaga niestety generalnego remontu, chociaż mogło być znacznie gorzej. Jasper, jestem pewna, że pod wpływem tego bęcwała, swojego ojca chrzestnego, postanowił bohatersko ratować mieszkanie, zamiast uciekać, więc nie spłonęło doszczętnie.

Ponadto, nie myślcie sobie, chłopcy. Dostajecie taryfę ulgową, ponieważ Londyn spłonął i obaj na pewno przejmujecie się tym bardziej niż powinniście, a poza tym muszę zobaczyć, co ocalało w mieszkaniu i zająć się dziećmi, ale to nie powstrzyma mnie długo przez dowiedzeniem się, co uroiliście sobie tym razem.

Całusy
Najpiękniejsza Kobieta Pod Słońcem

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Woody Tarpaulin - 17.06.2025

10/09

Fajne majteczki
Po tobie?

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Victoria Lestrange - 22.06.2025

Odpowiedź na list przyszła rano

08.09.1972, Londyn

Anthony,

widzę, że w Twoim życiu jak zwykle dzieje się wiele w krótkim czasie. Mam nadzieję, że kiedy odczytasz moją wiadomość, to będziesz już wypoczęty po podróży – albo raczej podróżach.

Pod Twoją nieobecność czarne róże zakwitły w Maida Vale. Badam teraz w wolnych chwilach to dziwne zjawisko. Ale chętnie wybiorę się w niedzielę na śniadanie do Ciebie.

Buziaki,
Victoria

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Lazarus Lovegood - 29.06.2025

Londyn, 12.09.72

Szanowny Panie Anthony Shafiq,

Pragnę wyrazić swoje współczucie z powodu śmierci p. Lisy Velaris. Nieodżałowaną stratę poniósł nie tylko Organ Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego, ale i cała społeczność czarodziejów.
Przewidując konieczność uzupełnienia stanu kadrowego OMSHM oraz przez wzgląd na naszą owocną współpracę podczas wcześniejszych projektów, chciałbym zaoferować swoją wiedzę i doświadczenie w pracy w strukturach Ministerstwa Magii. Wierzę, że mogę okazać się cennym nabytkiem dla Pańskiego zespołu. Proszę o umożliwienie mi spotkania, gdyby uznał Pan za stosowne rozpoczęcie rekrutacji.

Z wyrazami szacunku

Lazarus O. Lovegood

RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Eugenia Jenkins - 30.06.2025

Londyn, dnia 10 września

Do rąk własnych
Sz.P. Anthony Shafiq
Szef Organu Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego

Szanowny Panie Shafiq,

z nieukrywanym żalem muszę odnieść się do mego wcześniejszego listu, który dostał Pan 7 września br. Ostatnie działania zwolenników czarnej magii sprawiły, że na ten moment nie tylko nie jesteśmy w stanie zagwarantować Panu pomocy przy tworzeniu Akademii, ale i również okoliczności zmusiły nas, byśmy projekt wstrzymali do odwołania.

Liczę, że zrozumie Pan naszą decyzję, jednak w obecnych okolicznościach musimy skupić się na pomocy magicznej społeczności na wielu różnych polach, co nadwyręży nie tylko fundusze, ale i siły kadrowe Ministerstwa Magii. Ufam, że Pan również włączy się w pomoc, byśmy mogli powstać jeszcze silniejsi i bardziej zjednoczeni, niż dotychczas.

Z wyrazami najwyższego szacunku,
Eugenia Jenkins
Minister Magii Wielkiej Brytanii

@Anthony Shafiq

MG: Mirabella Plunkett