![]() |
|
Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Czarodzieje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=108) +--- Dział: Sowia Poczta (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=36) +--- Wątek: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a (/showthread.php?tid=3001) |
RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Elliott Malfoy - 03.07.2025 List przyklejony do pocztówki.
10 września 1972
Anthony, Mam nadzieję, że ten list znajduje Cię w dobrym zdrowiu. Jestem w miarę spokojny, jeżeli taki stan jest w ogóle możliwy przy aktualnym stanie Londynu, bo gazety czy inne źródła nie doniosły mi o śmierci żadnej z bliższych bądź znajomych osób. Mimo to, potwierdź proszę, czy jesteś cały. Powiedz jeżeli potrzebujesz wsparcia. Nie jestem w Londynie, sporo czasu spędzałem ostatnio w Lombardii odgruzowując posiadłość dziadka, a początkiem września wziąłem urlop, aby całkowicie się na tym skupić. Elliott Malfoy
RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Erik Longbottom - 03.07.2025 —09/09/1972—
Anthony,
to twój szczęśliwy dzień, ponieważ faktycznie udało mi się przeżyć. Niestety, to jedna z nielicznych pozytywnych wiadomości, jakie jestem w stanie teraz przekazać. Kiedy zaczęły się problemy w Londynie... chyba widziałem pierwsze pożary w Dolinie Godryka. Myślałem, że to jakiś odosobniony przypadek. Lokalny. Więc zamiast siedzieć na miejscu ruszyłem sprawdzić co się dzieje poza wioską i... Warownia nie wytrzymała. Poniekąd. Dowiedzieliśmy się praktycznie dopiero na następny dzień, kiedy sytuacja w stolicy nieco się ustabilizowała. Rodowe zabezpieczenie nie wytrzymały siły ognia. Budynek stoi, co chyba samo w sobie jest sporym osiągnięciem, ale nie mam pojęcia, jak długo będą trwały naprawy. Wydaje mi się, że to może zająć jakiś czas, ale ciężko to wszystko określić. Wszystko jest w ruchu. Będę pamiętał o Twojej ofercie pomocy, ale nie wiem, czy będę w stanie ją przyjąć. Chyba... Chyba wszyscy powinniśmy być na miejscu na wypadek, gdyby to się powtórzyło. Gdyby przyszła druga fala. Lub główni winowajcy postanowili dokończyć dzieła i ostatecznie zmienić rezydencję w górę gruzu. Postaram się informować na bieżąco, co się dzieje. Morfeusz pewnie uzupełni braki w historii, kiedy będzie mieli szansę się spotkać. Uważaj na siebie,
Erik
PS. Mam nadzieję, że sytuacja w Little Hangleton jest nieco spokojniejsza niż tutaj. odpowiedź na wiadomośćRE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Victoria Lestrange - 12.07.2025 Odpowiedź na list przyszła jakiś czas później (09.09.72) przyniesiona przez tego samego kruka, napisana równie pospiesznie, na odwrocie wiadomości posłanej do Victorii. ![]() Dziękuję, że napisałeś – cieszę się, że nic Ci nie jest. I że Twoja kamienica jest cała. Żyję. Primrose też, napisała do mnie z samego rana, była w Lecznicy Dusz cały ten czas. Moi rodzice też byli w pracy, nie wiem tylko ciągle co z Daphne. Nasz dom w Dolinie Godryka całkowicie spłonął. Moje mieszkanie na Pokątnej zostało trochę nadpalone, ale jest całe, więc zabiorę siostry do siebie. Rodzice będą musieli się przenieść do Maida Vale – ocalało również. Victoria RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Lorien Mulciber - 18.07.2025 Ten sam biedny, wymizerniały kruk, która przyniósł list, powrócił z automatyczną odpowiedzią w godzinach wieczornych tego samego dnia. Najwyraźniej wszystkie drogi prowadzą do Ministerstwa, bo odpowiedź przyszła standardowo sygnowana pieczęcią Ministerstwa Magii, Departamentu Przestrzegania Prawa Czarodziejów. Dział Administracji Wizengamotu
Departament Przestrzegania Prawa Czarodziejów Gabinet Sędzi L.J. Mulciber Londyn, 09.09.1972 Szanowny Panie, A n t h o n y S h a f i q Uprzejmie informujemy iż z przyczyn niezależnych od Administracji Wizengamotu, pańska korespondencja do sędzi Lorien J. Mulciber nie mogła zostać w dniu dzisiejszym doręczona. Osoba, z którą próbuje się Pan skontaktować znajduje się aktualnie poza biurem. Nie jesteśmy w stanie wskazać dokładnej daty powrotu sędzi Lorien J. Mulciber. Informujemy, że pańska korespondencja zostanie przekazana w najbliższym możliwym terminie w godzinie pracy Departamentu. W sprawach dotyczących: 1. Zgłaszania: 1.1. wniosków formalnych dotyczących funkcjonowania organu Sądu Wizengamot 1.2. Skarg formalnych na działania osób fizycznych (przedstawicieli Ministerstwa Magii, członków służb bezpieczeństwa, urzędników państwowych) lub organów Ministerstwa Magii 1.3. Odwołania od Decyzji podjętych przez Sąd, przy zachowaniu przewidzianego terminu 30 dni roboczych od wydania Decyzji 2. Trwających procesów sądowych, w tym wniosków o przedłużenie terminów: składania materiałów dowodowych, apelacji, rozpraw sądowych; 3. Planowanych procesów sądowych, których przewidziany termin rozpoczęcia nie wykracza ponad 90 dni roboczych , w tym: przedstawienia listy świadków, składanie dokumentacji i materiałów dowodowych w sprawie, złożenie wniosków o wydanie opinii biegłego i/lub wydanie ekspertyzy; 4. Złożenia pozwu i/lub innych pism procesowych w rozumieniu klauzuli 49. Brytyjskiego Kodeksu Karnego; Informujemy iż wiadomość wraz z niezbędną dokumentacją i potwierdzeniem uiszczenia opłaty może złożyć osoba fizyczna będąca powodem lub działająca w imieniu powoda (pełnomocnik, przedstawiciel ustawowy, osoba reprezentująca) na sowią skrzynkę Działu Administracyjnego lub osobiście w pokoju nr 201 (II piętro). Informacje nt. godzin pracy Działu Administracyjnego znajdują się do wglądu w holu Budynku Głównego Ministerstwa Magii oraz są możliwe do uzyskania poprzez kontakt listowny z Biurem Obsługi Petentów. INFORMUJEMY, ŻE W ZWIĄZKU Z UTRUDNIENIAMI W KOMUNIKACJI CZAS ROZPATRYWANIA WNIOSKÓW MOŻE ULEC WYDŁUŻENIU DO 60. DNI ROBOCZYCH. O NOWYCH TERMINACH ROZPRAW STRONY ZAINTERESOWANE ZOSTANĄ POINFORMOWANE NAJWCZEŚNIEJ DO 14 DNI ROBOCZYCH PRZED WZNOWIENIEM SESJI. Z poważaniem, Sekretariat Administracji Wizengamotu. Do oficjalnego listu dołączony był jeszcze jeden, tym razem wypisany ręką ewidentnie wykończonego stażysty, którego Administracja zostawiła na wieczornej zmianie, tonącego w papierologii.
Szanowny Panie,
A. Shafiq Ponieważ Pańskie nazwisko znajduje się na prywatnej liście kontaktowej sędzi Lorien J. Mulciber mamy przyjemność poinformować, że kopia Pańskiej wiadomości została przekazana do Biura Administracji Kliniki Magicznych Chorób i Urazów Szpitala Świętego Munga, w celu doręczenia jej w/w sędzi Lorien J. Mulciber w możliwie najkrótszym terminie. W sprawach pilnych prosimy o kierowanie zapytań do Punktu Informacji Kliniki Magicznych Chorób i Urazów Szpitala Świętego Munga posługując się nadanym numerem korespondencji: LM/W/0112 _7299 Z poważaniem, Sekretariat Administracji Wizengamotu. RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Geraldine Greengrass-Yaxley - 03.09.2025
RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Jacqueline Greengrass - 06.09.2025 Wiadomość odesłana tym samym posłańcem, jednak napisana na ministerialnej papeterii. Londyn 09.09.72
Anakoni, właśnie byłam w trakcie zamęczania jednego z ministerialnych pracowników o papeterię i możliwość wysłania listu do Ciebie. Nic poważnego mi się nie stało, dzieciaki są w Kairze, a tam, mam nadzieję, nocne szaleństwo nie dotarło. Moja kamienica nie miała jednak tyle szczęścia i na pewno ma uszkodzony dach, nie wiem jednak, jak potoczyły się jej dalsze losy, więc będę zapewne zmuszona skorzystać z Twojej oferty. Pojawię się na Twoim progu niebawem. Jackie
PS Moja złośliwa natura odzywała się, że twój list aż sam się prosi o ministerialną papeterię i wstęp typu "Z przykrością musimy zawiadomić Pana Anthonego Shafiqa, iż dzisiejszej nocy nie został on jedynakiem." doceń brak przyprawienia o zawał! RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Lazarus Lovegood - 22.09.2025 Odpowiedź nadeszła w ciągu siedmiu minut. 14.09.72
Kambodża - w toku.Kwerenda - rozumiem, że to już wszystko? Wysłałem zapytanie. Poz. 6 może zająć trochę dłużej. L. Lovegood RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Thomas Figg - 25.09.2025
Drogi Anthony,
Jeszcze długo nie będziesz musiał mnie opłakiwać, nie tak łatwo mnie zabić. Zostało mi jeszcze siedem żyć, więc nie spiesz się z kupowaniem chusteczki w koty ku mej pamięci. Nie mniej, przykro mi z powodu Twojej straty. Trafiłeś na moment, kiedy mój kalendarz jest niemalże całkowicie pusty, czy Twój szklarz mógłby zjawić się tam 15 lub 16 września? Im wcześniej to naprawimy tym lepiej. Co do zabezpieczeń piwnicy, oczywiście, że je sprawdzę, nie chcemy żeby okazało się, że nagle działają nieprawidłowo i sprawiają ci trudności w poruszaniu się po własnym domu. Ściskam, Thomas RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Lorien Mulciber - 29.09.2025 16.09. około godziny 10: 30 list od Lorien dotarł do biura OMSHM w formie… na pewno nie origami. Raczej czegoś co miało być żurawiem, ale no… coś nie wyszło. Czymkolwiek to było - Anthony mógł odnieść wrażenie, że czyni obywatelski obowiązek i powinność, kiedy z trudem (jakim cudem ona to tak poskładała?? czy ktokolwiek jej powiedział, że zaklęcia nietrwałego przylepca się w origami nie stosuje??) rozprostował list. Gdyby “żuraw” potrafił mówić z pewnością wyrzęziłby tylko “please kill me”. Ale nie mówił. Chwała Bogom. Wszystko zapisane było na kartce z cotygodniowej katorgi jaką były jej wykłady z prawa brytyjskiego. Biedni stażyści najwyraźniej dzisiaj mieli u pani Mulciber jakiś egzamin…
( / 10pkt) Czy w sytuacji konfliktu międzyrasowego, u którego podstaw leży ratowanie zdrowia bądź życia mugoli, za nadrzędny uznany będzie Międzynarodowy Kodeks Tajności Czarodziejów i współistniejące brytyjskie dekrety prawne Ministerstwa Magii czy ustanowione brytyjskie prawo niemagiczne.
W odpowiedzi należy odnieść się do minimum trzech precedensów z historii współczesnego (1700-1950) prawodawstwa brytyjskiego i uzasadnić swoje stanowisko. Antonio, Czy chciałbyś się dzisiaj wybrać ze mną do Mulciber Manor na herbatę? Wprost nie mogę się doczekać, żeby pokazać ci przepiękną odmianę róż, które wyhodowała moja ciocia Selina. Są niezwykłe, ale obawiam się, że niedługo przekwitną. W dodatku słyszałam, że to jeden z ostatnich ciepłych i rzeczywiście ładnych wieczorów w tym sezonie. Musielibyśmy jednak wcześniej zajrzeć do mojej kamienicy przy Regent’s Canal. Kończę dzisiaj trochę po 11, ale raczej nie wyjdę stąd wcześniej niż przed południem. Zaczekaj na mnie w Atrium. Z wyrazami miłości,
Lorien RE: Ptolemeusz - harpia należąca A.J. Shafiq'a - Lazarus Lovegood - 03.10.2025 Stuprocentowo zgodny z ministerialnymi standardami samolocik wylądował na biurku Anthony’ego 16.09.1972 około 14:00. Do opłacenia:
[inny avek]https://i.pinimg.com/736x/61/4e/48/614e48251c732a9ce9eb277d04b3ac26.jpg[/inny avek]
- szklarz - klątwołamacz. Szczegółowych informacji gotów jestem udzielić osobiście. Mogę załatwiać to w przyszłości sam, ale potrzebuję dostępu do funduszy. L. Lovegood |