Secrets of London
Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje (/showthread.php?tid=12)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 23.07.2024

Jak najbardziej masz to potraktować jako prompt. To nie musi być pełna sesja. To może być fragment większej sesji, jakiegoś sabatu albo czyjegoś wesela...

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Atreus Bulstrode - 23.07.2024

Kto pilnuje Isobell w lecznicy dusz? Brygada uderzeniowa czy może też aurorzy? (do kogo mam się zwracać jeśli chcę ją odwiedzić)

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Rowena Ravenclaw - 24.07.2024

Isobell jest pilnowana przez jednego Brygadzistę w trybie zmianowym, nie jest to więc żadna konkretna osoba, a trzy na dobę (zmieniają się co 8 godzin). Obecnie przebywa na oddziale zamkniętym, jest pod wpływem silnych leków uspokajających i nie nadaje się do przesłuchania. To znaczy, można próbować z nią rozmawiać, ale ona w kółko powtarza to samo, co powiedziała podczas przesłuchania w Ministerstwie (przez co właśnie trafiła do Lecznicy).

Sprawa jest delikatna, dlatego jeśli chcesz ją odwiedzić jako Auror, musisz mieć pisemną zgodę/polecenie swojego przełożonego i przedłożyć ją Tezeusowi (i przy okazji pilnującemu Isobell Brygadziście). Chyba, że masz jakiś inny pomysł jak do niej dotrzeć, to jestem otwarta na burzę mózgów  Słodziutki

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Lorraine Malfoy - 29.07.2024

Dzień dobry,

Dodałam plotkę, która powinna być artykułem i zostałam zbullyingowana, żeby naprawić ten błąd. Plotka... To znaczy POWAŻNY ARTYKUŁ jest w tym miejscu, ale oczywiście mogę wysłać wszystko na PW komu trzeba.

Czy istniałaby możliwość:
1. publikacji tego tekstu jako artykuł w periodyku Czarownica pod pseudonimem NPC Carmilla Le Fanu
2. usunięcia tejże plotki, abym mogła dodać ją na nowo w skróconej wersji?

Dziękuję serdecznie za odpowiedź oraz czujność Mistrzów Gry Serduszko

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 29.07.2024

Okej, przeniosę ci ten artykuł do gazetek. Proszę bądź następnym razem uważniejsza. Pjerosek

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Richard Mulciber - 04.08.2024

Przychodzę w celu skonsultowania sprawy zatrudnienia Richarda Mulcibera do pracy w Brytyjskim Ministerstwie Magii, Departamencie Przestrzegania Prawa (stanowisko Auror/Brygadzista).

Richard ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie pacy na stanowisku Brygadzisty jak i Aurora, tyle że w Norwegii. Wracając do Londynu, chce kontynuować swój zawód w rodzinnym kraju.
Sugerując się opisem tematu dotyczącym Hierarchii w Brygadzie Uderzeniowej i temu, że musiałby zaczynać od podstaw jako Brygadzista (co było nawet fabularnie mu przedstawione), mam pytania:
  1. Zakładając, że dokumenty złożył w ostatnim tygodniu lipca, czy zostałby od razu przyjęty, czy rekrutujący zaznaczy, że odezwą się do niego z informacją o przyjęciu lub odrzuceniu kandydatury, która nadejdzie w sierpniu?
  2. Biorąc pod uwagę nazwisko, że jego rodzina w marcu 1963r. wyniosła dokumenty z Departamentu Tajemnic i są "pod obserwacją", jak bardzo może mieć utrudnioną możliwość dostania pracy? W Ministerstwie pracują osoby, które mogłyby za niego poręczyć. On sam ma także dokumenty z pewnymi wyróżnieniami ze swojej pracy z innego kraju.
  3. Podczas przyjmowania dokumentów, rozmowy kwalifikacyjnej, przewiduje się jakiś konkretny zestaw pytań?
  4. Podobno może mieć przyspieszone szkolenie/kursy na rok-dwa. W takim przypadku jak to by się przekładało na fabułę, w kwartałach, miesiącach fabularnych? Weźmy pod uwagę, że tutaj jeden kwartał trwa ponad rok realny. Czy dostanie materiał teorii na wykucie się i termin na zdanie egzaminu? Czy jest także praktyczna/sprawnościowa część egzaminu? Jeżeli tak, jakby wyglądała?
  5. Czy musiałby nosić mundur "brygadzisty na szkoleniu” i uczęszczać na nie, aby przystąpić do egzaminów?
  6. Jeżeli uda się zostać Brygadzistą, ile czasu musiałoby minąć, aby mógł zapisać się na szkolenie aurorskie? Tutaj pytam informacyjnie, przyszłościowo, aby wiedzieć ile czasu musiałby czekać. Czy jest możliwość ruszyć z tym od razu jak zda na Brygadzistę?

Odpowiedzi na pytania mają mi pomóc w późniejszych rozgrywkach, aby wiedzieć w jakim kierunku iść zawodowo w jego przypadku, jeżeli dostanie zatrudnienie. Temat poruszany był w kontakcie, otrzymując odpowiedzi: klik i klik i klik

Czy konieczne byłoby jednak rozegrać rekrutację z kimś (nawet z bardem)?
Czy po prostu dostanę pewne wytyczne, aby móc to uwzględnić samodzielnie w pełnej sesji?
Czy z kimś muszę rozegrać egzaminy?

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Enzo Remington - 05.08.2024

Mam pytanie odnośnie możliwej fabuły.

Podczas rozgrywki z Neilem poruszony został temat jęczącej Marty i przyczyny jej śmierci. Parę faktów zostało podważonych przez Neila, a Enzo, mający perk Foliowa Czapka, podłapał ten motyw jako spisek mający na celu ukrycie prawdziwej przyczyny jej śmierci. Teraz chciałby odkryć prawdę i podać do wiadomości publicznej, jak również sprawdzić, dlaczego ta została ukryta wcześniej. Jako pracownik radia mógłby się udać do Hogwartu pod pretekstem przeprowadzenia wywiadów przed/podczas rozpoczęcia roku, a przy okazji zahaczyć o łazienkę Marty lub wysłać tam Neila, żeby zdobyć więcej informacji.

Zdaję sobie sprawę, że śmierć Marty ma związek z Tomem Riddle i stąd moje pytanie: czy podążanie tym tropem byłoby problematyczne ze względu na ogólną forumową fabułę z Czarnym Panem itp? Nie sądzę, żeby dokopali się do Komnaty Tajemnic, ale coś mogłoby wyjść na światło dzienne.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 11.08.2024

Zakładając, że dokumenty złożył w ostatnim tygodniu lipca, czy zostałby od razu przyjęty, czy rekrutujący zaznaczy, że odezwą się do niego z informacją o przyjęciu lub odrzuceniu kandydatury, która nadejdzie w sierpniu?
Rekrutujący się do niego odezwie i zaprosi go na jakieś dni próbne i szkoleniowe (no ewentualnie odrzuci jego kandydaturę).

Biorąc pod uwagę nazwisko, że jego rodzina w marcu 1963r. wyniosła dokumenty z Departamentu Tajemnic i są "pod obserwacją", jak bardzo może mieć utrudnioną możliwość dostania pracy? W Ministerstwie pracują osoby, które mogłyby za niego poręczyć. On sam ma także dokumenty z pewnymi wyróżnieniami ze swojej pracy z innego kraju.
Nie mam pojęcia o jakich dokumentach (tych wyniesionych z DT) mowa. Jak bardzo może mieć utrudnioną możliwość dostania pracy... też nie mam pojęcia, bo nie znam twojej postaci na tyle, żeby wiedzieć, w jaki w ogóle sposób ona to tego tematu podejdzie. Musisz tutaj wyjść z jakąś propozycją.

Podczas przyjmowania dokumentów, rozmowy kwalifikacyjnej, przewiduje się jakiś konkretny zestaw pytań?
W kontekście przeszłości postaci na pewno padłyby jakieś pytania o znajomość prawa Brytyjskiego, powód powrotu do kraju.

Podobno może mieć przyspieszone szkolenie/kursy na rok-dwa. W takim przypadku jak to by się przekładało na fabułę, w kwartałach, miesiącach fabularnych?
Jeden rok składa się z czterech kwartałów.

Czy dostanie materiał teorii na wykucie się i termin na zdanie egzaminu? Czy jest także praktyczna/sprawnościowa część egzaminu? Jeżeli tak, jakby wyglądała?
Pewnie coś dostanie i będzie chodził na szkolenia. Myślę, że ten element możemy wymyślić jak Richard będzie już zatrudniony w Brygadzie.

Czy musiałby nosić mundur "brygadzisty na szkoleniu” i uczęszczać na nie, aby przystąpić do egzaminów?
Tak musi chodzić na szkolenia. „Zwolnieni z obowiązku noszenia munduru są osoby pracujące pod przykrywką albo tymczasowo zawieszone.”

Jeżeli uda się zostać Brygadzistą, ile czasu musiałoby minąć, aby mógł zapisać się na szkolenie aurorskie? Tutaj pytam informacyjnie, przyszłościowo, aby wiedzieć ile czasu musiałby czekać. Czy jest możliwość ruszyć z tym od razu jak zda na Brygadzistę?
Dwa lata, jest to opisane tutaj.

Czy konieczne byłoby jednak rozegrać rekrutację z kimś (nawet z bardem)? - Tak jak wcześniej: nie, nie musisz rozgrywać tego z Bardem, po prostu skonsultuj treść sesji z mistrzami gry i dopiero po tym jak to przeczytamy i powiemy ci O.K., to uznasz to za kanon (to wynika z tego, że no... mi po prostu ciężko przewidzieć, co twoja postać zrobi, jak mówi, co w ogóle temu rekruterowi chce przekazać - jak mi to przedstawisz, to na 90% napiszę ci „spoko” i się rozejdziemy).
Czy po prostu dostanę pewne wytyczne, aby móc to uwzględnić samodzielnie w pełnej sesji? - Nie mam dla ciebie jakichś konkretnych wytycznych.
Czy z kimś muszę rozegrać egzaminy? - Czy musisz - nie. To może dziać się w tle, byle miało sens. Ale tak, możesz.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 11.08.2024

Foliowa czapka to twoja zawada, a więc z założenia powinna przysporzyć ci kłopotów, być wadliwa. To nie jest fajna cecha charakteru tylko coś, co niszczy postaci życie. Ty od foliowej czapki próbujesz wyjść z inicjatywą stworzenia fabuły, która robi uncover tego, że za tym wszystkim stał Lord Voldemort (co jest prawdą, dla twojej postaci to oczywiście olbrzymi sukces). Grając zgodnie z zawadą

Foliowa czapka I Wierzysz w nieprawdziwe teorie spiskowe.

twoja postać powinna wymyślić teraz coś kompletnie od czapy i najpewniej zrobić z siebie kompletnego głupka (albo coś innego, ale no to na pewno nie może być olbrzymi sukces).

Jako pracownik radia mógłby się udać do Hogwartu pod pretekstem przeprowadzenia wywiadów przed/podczas rozpoczęcia roku, a przy okazji zahaczyć o łazienkę Marty lub wysłać tam Neila, żeby zdobyć więcej informacji.
Udzielam ci tej informacji na podstawie tego, że twoja postać ukończyła Hogwart - ten zamek jest bardzo mocno strzeżony, nikogo obcego bez wyraźnego powodu tam nie wpuszczą. Od razu odpada włamanie - postać musi dostać pisemną zgodę lub zaproszenie.

Zdaję sobie sprawę, że śmierć Marty ma związek z Tomem Riddle i stąd moje pytanie: czy podążanie tym tropem byłoby problematyczne ze względu na ogólną forumową fabułę z Czarnym Panem itp?
Nie. Możesz to śmiało grać. Co napiszesz na fabule, jest twoje (ale nie zdziw się, jeżeli wyślesz do Hogwartu list z prośbą o wpuszczenie cię do środka w celu zrobienia śledztwa, a Albus Dumbledore odpisze ci, że nie - staram się odgrywać tę postać wiernie, nawet jeżeli działam na przekór pomysłom graczy, a odgrzebywanie tej sprawy nie wydaje mi się leżeć w jego interesie).

No i Ministerstwo badało tę sprawę i ją zamknięto.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Richard Mulciber - 14.08.2024

Chyba będzie trzeba przeprowadzić negocjacje umowy o pracę...

Eutierria napisał(a):
Richard Mulciber napisał(a):Podobno może mieć przyspieszone szkolenie/kursy na rok-dwa. W takim przypadku jak to by się przekładało na fabułę, w kwartałach, miesiącach fabularnych?
Jeden rok składa się z czterech kwartałów.
Biorąc pod uwagę faktyczny, fabularny postęp czasowy, że 1 kwartał na fabule, trwa realnie 1-1,5 roku. To czy ja mam rozumieć, że szkolenie Richarda potrwa realnie 4-5 lat i zakończę w 2028-2029 roku?
Z grzeczności proponuję postawić się w mojej sytuacji jako gracz, posiadający postać z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, chcielibyście tyle czasu rozgrywać szkolenie i czekać aż nasza postać dostanie wymarzoną pracę na fabule, aby móc zawodowo się rozwinąć? Nie mając gwarancji, czy forum przetrwa tyle czasu? Bo ja nie.

Proponuję:
  1. Richard złoży papiery w ostatnich dniach lipca (w jednym z terminów 26-28 lub 31)  i może zostać przeprowadzona z nim wstępna rozmowa
  2. w kontekście tych ważniejszych pytań, powodem powrotu do kraju jest chęć rozwijania się zawodowo w rodzinnym kraju, nie odpowiada za czynności swojej rodziny, które miały miejsce w 1963r., znajomość prawa Brytyjskiego posiada, ale chętnie się dokształci i przystąpi do egzaminów
  3. w pierwszym tygodniu sierpnia, może dostać informacje o przyjęciu na szkolenie i przygotowania do egzaminów
  4. u końca sierpnia albo i na początku września, może przystąpić do egzaminów
  5. jeżeli zda egzaminy, w kwartale jesiennym może pracować jako Brygadzista
Uważam, że to rozsądne rozwiązanie pod względem rozwoju postaci i tempa fabularnego przekładanego na czas realny, ponieważ nadal nie wiemy, kiedy kończy się kwartał letni.

Eutierria napisał(a):
Richard Mulciber napisał(a):Jeżeli uda się zostać Brygadzistą, ile czasu musiałoby minąć, aby mógł zapisać się na szkolenie aurorskie? Tutaj pytam informacyjnie, przyszłościowo, aby wiedzieć ile czasu musiałby czekać. Czy jest możliwość ruszyć z tym od razu jak zda na Brygadzistę?
Dwa lata, jest to opisane tutaj.
Jak wyżej. 1 kwartał fabularny trwa 1-1,5 roku realnego.
Aby Richard został aurorem, realnie mogłoby to mieć miejsce w 2033-2034 roku. xD
Czyli nigdy nim nie zostanie, przy takim systemie. A to zniechęca mnie do podejmowania w ogóle pracy w tym zawodzie. Podejrzewam, że innych także może zniechęcić do fabularnego podejmowania się pracy w Departamencie Przestrzegania Prawa. Rozsądnie jest tworzenie postaci od razu pracującej zawodowo jako Brygadzista czy Auror.