![]() |
|
Trzpiotka - sowa Lyssy - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Czarodzieje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=108) +--- Dział: Sowia Poczta (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=36) +--- Wątek: Trzpiotka - sowa Lyssy (/showthread.php?tid=1269) |
RE: Trzpiotka - sowa Lyssy - Aidan Parkinson - 27.02.2026 20.09.1972,
Głupio wyszło. Sorry. A Do liściku dołączony był ogromny bukiet róż oraz książka "Mój znajomy jest idiotą - poradnik jak radzić sobie z debilami", napisana przez jakiegoś nieznanego pisarza. Do książki dołączono karteczkę: "Jak przeczytasz to może jeszcze będziesz chciała się spotkać, żeby wypróbować te pro tipy?" RE: Trzpiotka - sowa Lyssy - Peregrinus Trelawney - 03.03.2026 Odpowiadam na ten list, który nie miał daty, więc i ja nie daję.
Najjaśniejsza gwiazda na niebie to Syriusz. Zważywszy jednak na porę roku, wydaje mi się bardziej prawdopodobne, że widziałaś Wegę. Syriusza najlepiej widać będzie dopiero za parę miesięcy, bliżej końca grudnia.
Jeśli jednak zapytają Cię poza Prawami Czasu o londyńskie niebo, warto odpowiedzieć: Vakel Dolohov ;) Peregrin RE: Trzpiotka - sowa Lyssy - Astoria Avery - 06.08.2026 list przyniósł kruk Astorii; była również dołączona niewielka paczuszka słodyczy 15.10.1972
Ma chère cousine, dawno nie miałyśmy sposobności współpracować, ale po Twojej nowej wystawie widzę, że Twój talent dojrzewa z każdym kolejnym pociągnięciem pędzla. Piszę więc do Ciebie z konkretną propozycją. Otóż przygotowuję niewielki stragan ze świętymi obrazkami na Samhain. Czy podjęłabyś się namalowania dla mnie kilku ikon świętych, utrzymanych w klasycznej stylistyce? Pozostawiam Ci pełną swobodę w wyborze postaci oraz kompozycji, ufając Twojemu wyczuciu bardziej niż własnym wskazówkom. Naturalnie zadbam o odpowiednie wynagrodzenie - nie chciałabym, abyś potraktowała to jako rodzinną przysługę. Wierzę, że znalazłyby godne miejsce pośród ekspozycji i z pewnością zwróciłyby uwagę odwiedzających. Będę Ci niezmiernie wdzięczna, jeśli zdołasz ukończyć je przed 25 października. Mam nadzieję, że los wkrótce pozwoli nam spotkać się nie tylko przy okazji obowiązków, lecz także w spokojniejszych okolicznościach. Je vous prie d'agréer, ma chère cousine, l'expression de mes sentiments les plus distingués.
Astoria RE: Trzpiotka - sowa Lyssy - Astoria Avery - 07.08.2026 odpowiedź na ten list wraz z księgą 15.10.1972
Chère Lyss, Nie masz za co mi dziękować. Pochwały wypowiadam rzadko, a jeszcze rzadziej bez przekonania. Gdybym nie uważała Cię za utalentowaną malarkę, nie powierzyłabym Ci tej pracy. Do listu dołączam egzemplarz "Ikonografii Świętych Wysp Brytyjskich. Księga atrybutów i przedstawień". Jest to jedno z opracowań, z których sama korzystam, gdy przygotowuję wystawy o tematyce sakralnej. Myślę, że znajdziesz tam wszystko, co mogłoby Ci się przydać. Nie oczekuję jednak ścisłego trzymania się każdej ilustracji czy opisu - sztuka żyje właśnie dlatego, że każdy twórca pozostawia w niej cząstkę własnej wrażliwości. Jeżeli miałabym wyrazić jedno życzenie, poprosiłabym przede wszystkim o przedstawienia Matki. Od dłuższego czasu dostrzegam, że to właśnie ku Niej zwracają się myśli wielu czarodziejów. Pozostałe ikony pozostawiam Twojemu wyczuciu. Jeśli w najbliższym czasie znajdziesz chwilę, mogłybyśmy się spotkac, a przy okazji chętnie podzielę się z Tobą kilkoma technicznymi uwagami. Mogłyby się okazać przydatne przy Twoich kolejnych wystawach. Wtedy też szerzej wyjaśniłabym Ci przyczyny mojego zaangażowania w Samhain. Je t'embrasse,
Astoria |