Secrets of London
Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+---- Dział: Aktualizacje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=63)
+---- Wątek: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik (/showthread.php?tid=945)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Seisyll Rowle - 09.02.2026

Proszę o drobną zmianę we wskazówkach. Z:

Był żonaty, ale jego żona została pożarta przez smoka. Wbrew temu co można o nim pomyśleć - to naprawdę był wypadek. Elisabeth powiła mu trójkę dzieci, które uczęszczają do Hogwartu. Seisyll odkłada im spore ilości pieniędzy w prywatnych skrytkach w Gringottcie.

na:

Był żonaty, ale jego żona została pożarta przez smoka. Wbrew temu co można o nim pomyśleć - to naprawdę był wypadek. Elisabeth powiła mu trójkę dzieci, z których najstarsze dopiero co ukończyło szkołę. Seisyll odkłada im spore ilości pieniędzy w prywatnych skrytkach w Gringottcie.

Oraz...

Został przeklęty wraz z Lazarusem. Nieszczęśliwie przeniósł chorobę na najstarszego syna. Wspominanie o tym doprowadza go do olbrzymiej frustracji.

na:

Został przeklęty wraz z Lazarusem. Nieszczęśliwie przeniósł chorobę na najstarszą córkę. Wspominanie o tym doprowadza go do olbrzymiej frustracji.

A także o dodanie przewagi rodowej:

Szczerbatek miniaturka: Smoczognik rozpalający ogień w piecu znajdującym się w kuźni zawsze robił wrażenie na klientach.

Z góry dziękuję.

adnotacja moderatora
Wprowadzone Serduszko @Seisyll Rowle

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Larisa Gregorovitch - 10.02.2026

wiecie jak jest, proszę o dopisanie rodowej przewagi:

Kod:
[Przewaga="Taniec rytualny 0"]Jej matka i częste wizyty w kowenie pozwoliły Larisie na przyswojenie sztuki tego, jak najlepiej przypodobać się bogini. Wystarczy taniec, by natura nagięła się w odpowiedzi na modły, zmieniając panująca pogodę.[/Przewaga]

i w związku z tym poproszę na podmianę kropek: 2 z translokacji przenieść do kształtowania

adnotacja moderatora

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Christopher Rosier - 12.02.2026

W związku z omówieniem sprawy, że mam źle rozdane kropki, prośba o przesunięcie kropek z kształtowania do wiedzy o świecie.

Dopisane o zdolnościach: Christopher orientuje się w sprawach mody i tradycji czarodziejskiej, choć niewiele już wie choćby o mugolach albo aspektach prawnych. Nigdy nie interesowały go eliksiry, zioła i średnio odnajduje się na łonie przyrody. Najczęściej szyje z materiałów takich jak jedwab, len czy bawełna, a w sprawie dostarczenia odpowiednich skór i innych materiałów odzwierzęcych musi z wyborem zdać się na pracowników. Niezbyt wielkie, wrodzone zdolności w kształtowaniu stara się podciągnąć, nie w aspektach walki, a czarów przydatnych przy pracy.

adnotacja moderatora
Wprowadzone Serduszko @Christopher Rosier

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Laurence Lestrange - 16.02.2026

Moja postać nie została rozliczona za kwartał letni. Są jednak sprawy w karcie, które wymagają poprawy. Zgodnie z rozmową, zgłaszam prośbę o wprowadzenie poprawki w następujących zawadach:

Obecnie jest:
Uczulenie [I]:: Czekolada. Za każdym razem czuje mdłości. Początki uczulenia zaczęły się już w Hogwarcie, kiedy częstowano go czekoladowymi żabami. Zjedzenie ich zbyt wiele doprowadziło do tego, że przez kilka dni leczył dolegliwości żołądkowe.

Zmiana na:
Uczulenie [I]:: Alergia na sierść kota. Nie jest dość poważna, ale powoduje kichanie w obecności stworzenia, lub przebywając u kogoś w gościnie, gdzie znajdować się mogą rozrzucone sierści. Dzięki wytwarzanym przez siebie eliksirom, jest wstanie złagodzić objawy. Stara się unikać jakiegokolwiek kontaktu z kotami.

Kod:
[Zawada="Uczulenie [I]:"] Alergia na sierść kota. Nie jest dość poważna, ale powoduje kichanie w obecności stworzenia, lub przebywając u kogoś w gościnie, gdzie znajdować się mogą rozrzucone sierści. Dzięki wytwarzanym przez siebie eliksirom, jest wstanie złagodzić objawy. Stara się unikać jakiegokolwiek kontaktu z kotami. [/Zawada]

Choroba genetyczna [I]: Nocna Mara
Powinna mieć nazwę Insomnia fatum

adnotacja moderatora
Zaktualizowane Serduszko @Laurence Lestrange

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Primrose Lestrange - 20.02.2026

Podobno administracji wypada iść na pierwszy ogień zanim zrobią to wszyscy inni... Pjerosek W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Dobieram zawadę Niekontrolowana przemiana wagi 0. Primrose według swojej karty, profilu i napisanych postów, nie ma problemów z utrzymaniem wybranego przez siebie wyglądu. No i ma trasmutację na ◉◉◉◉○. Proszę doklejcie ją pod Niewidzialność.

Kod:
[Zawada="Niekontrolowana przemiana 0"]Chociaż miała z nimi problemy jako dziecko, dziś jest mistrzynią sztuki transmutacji.[/Zawada]

2. Zachowuję przewagę Kradzież tożsamości na poziomie III wraz z jej aktualnym opisem.

I to tyle!

adnotacja moderatora

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Vakel Dolohov - 20.02.2026

W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Potrzebuję aby poprawić wagę przewagi Wykaz intencji na II. Jej opis można zachować, jak najbardziej pasuje i jego aktualny.

2. Potrzebuję dodania mi pod albo nad tą przewagą nowej przewagi jasnowidzów - Proroctwa. Mam na podkładkę chociażby wizje przed Beltane - Vakel też je dostał. Serduszko No i często wspominam o tym w narracji, to jest podstawa jego życia. Mam o tym wspomniane np. w polu Doświadczenie.

Kod:
[Przewaga="Proroctwa I"]Dolohov przepowiadał rzeczy już od młodego wieku, budując na tym popularność od lat szkolnych. Swoją firmę i inne działalności rozwijał między innymi w oparciu o zawsze sprawdzające się przeczucia.[/Przewaga]

adnotacja moderatora
Zrobione Serduszko @Vakel Dolohov

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Seisyll Rowle - 20.02.2026

Hej, to znowu ja, Sissy. Pewnie tęskniłaś Morrigan. W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Trzeba mi zmienić wagę Diabelskich podszeptów na 0. No i stają się zawadą. Aktualny opis jest okej, ale trzeba na końcu dopisać: "Jest Śmierciożercą z Mrocznym Znakiem, odpowiedzialnym głównie za wytwórstwo." Tutaj mam sesję rekrutacyjną, gdzie opisałam jego myślenie. Wydaje mi się, że powinien to obejrzeć jakiś MG, który nie jest mną i ewentualnie pobić mu to na I w imię tego, że on nie jest okrutnym mordercą skąpanym we krwi i czerpiącym z tego przyjemność dla samego zabijania. Nie jest to też postać, która wykonuje polecenia bez wahania i nie ma z tym później problemów (w retrospekcji po zrobieniu czegoś złego bardzo potrzebuje się od tego odciąć i pisze list do siostry, śpi do późna...). Nie ma też problemów z czarną magią. Jeżeli tak się stanie, to chcę odrzucenia zawady Flegmatyk I, bo typ i tak nie ma giry to mu się to nakłada.

2. Dobieram pakiet: Wężoustość wagi II i Dziecko czystej krwi I.

Kod:
[Przewaga="Wężoustość II"]Seisyll musiał niegdyś obejść się ze smakiem porażki, kiedy okazało się, że smoki nie są mu tak przyjazne jak węże i to być może dlatego nigdy nie miał do nich serca (a przynajmniej nie takiego jak reszta rodziny).[/Przewaga]
[Przewaga="Dziecko czystej krwi I"]Wiedza o pradawnych legendach nigdy nie była mu obcą, zawsze opowiadał również najlepsze historie do poduszki. O czasach tak zamierzchłych, że każdy tom tamtych bajek przykryła gruba warstwa kurzu.[/Przewaga]

Opis o zdolnościach wydaje mi się z tym spójny.

adnotacja moderatora
Mistrzowie gry uznali, że do Seisylla bardziej pasują Diabelskie podszepty I, dlatego usunęłam Flegmatyka zgodnie z sugestią Serduszko @Seisyll Rowle

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Dægberht Flint - 20.02.2026

Pewnie wszyscy się spodziewali, że pragnę być wybrańcem Maponosa, a tu taka niespodzianka... W związku z tą zmianą w mechanice gry zgłaszam:

1. Mam w karcie od akceptacji opis: "Posiadał siostrę imieniem Wulfwyn, ćwierćwilę." Od wczoraj to ma znaczenie mechaniczne, więc po czystości krwi trzeba mi dopisać: bezpieśny.

2. W związku powyższym pragnę dobrać przewagę Niezwykła uroda. Ja się generalnie w każdej jego sesji pochylam nad tym jaki to on przepiękny jest, jak mu włosy falują, jakie ma oczy, normalnie bóg. To po prostu do niego pasuje i jest cechą wrodzoną, więc głupio nie dodać jej do karty tylko dobierać ją w rozliczeniu (bo nie zmienią mu się rysy twarzy).

Kod:
[Przewaga="Niezwykła uroda I"]Jest niesamowicie pięknym człowiekiem.[/Przewaga]

Przejrzałam pasujące zawady dla balansu i dobrałam Nerwica natręctw I.

Kod:
[Zawada="Nerwica natręctw I"]To artystyczna dusza i wierzący w pradawnych bogów, bardzo zależy mu na balansie w tym co tworzy i go otacza.[/Zawada]

Jeżeli jednak mam to nabyć fabularnie to let it be, zrobię sobie zabieg powiększania ust. Clown Nie mogę nic odrzucić w imię piękna, bo gram wszystko co mam i do tego się wymądrzam.

adnotacja moderatora

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Othello Fawley - 20.02.2026

Zmieniam przewagę związaną z Trzecim Okiem ze względu na aktualizację genetyk.

Przed zmianami:
Kod:
[Przewaga="Widmowidzenie III"] Zdolność odziedziczona po matce. Zaczęło się od snów, które miewał w dziecięcych latach, tych, w których jego przodkowie chadzali po starym Londynie i po smaganych wiatrem wrzosowiskach. Dzięki wsparciu ze strony swej rodzicielki, nauczył się czytania przeszłości z przedmiotów, wspomnień, pomagających mu później w organizacji pogrzebów.[/Przewaga]

Po zmianach:
Kod:
[Przewaga="Rozmowa z przedmiotem II"]Czytania przeszłości z ważnych przedmiotów nauczyła Othella jedna ze starszych kurtyzan, w zadymionych kadzidłami pokojach Kościanego Zamtuza. Głosy, które zdarzało mu się słyszeć, blade i niepokojące, od tamtego czasu nabrały wyraźności i sensu. Dzięki temu jego dar daje się kontrolować, co Othello wykorzystuje w swojej pracy w zakładzie pogrzebowym. [/Przewaga]
[Przewaga="Odczyt historyczny I"]Nad tym aspektem Trzeciego Oka Othello nie panuje. W pewnych miejscach energia przeszłości przytłacza go, co zsyła na niego wizje, często o ponurym charakterze. Zdarzało mu się to często na Podziemnych Ścieżkach, gdzie o jego świadomość obijały się echa ulicznych morderstw i napadów. [/Przewaga]

adnotacja moderatora
Zmiany naniesione. Zawadę związaną z kartą lokacji dodałam w takiej samej formie jak u wszystkich. @Othello Fawley Pwease

RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Keyleth Nico Yako - 25.02.2026

Proszę o zmiany pierwszokwartałowe:

1. Zmiana daty urodzenia z 1.5.1951 na 16.05.1953 (zostaje byk i 3)

2. Przeniesienie drugiej kropki z Nekromancji do Wiedzy przyrodniczej (stan docelowy ◉○○○○Nekromancja, ◉◉○○○Wiedza przyrodnicza)

3. Przeniesienie jednej kropki z Rozproszenia do Rzemiosła (stan docelowy ○○○○○Rozproszenie, ◉○○○○Rzemiosło)

3. W związku z tym zmianie ulegnie nieco opis O zdolnościach: na:

Kod:
Key wychowana była przez samotną matkę szamankę, która włożyła jej do głowy, że życie to nieustanna zmiana. Woda, energia, którą można wlewać w przeróżne formy. Pod czujnym okiem matki, nauczyła się swobodnie odkształcać swoją formę istnienia, poznała również podstawy nekromancji. Zgodnie z rodzinnymi tradycjami, wie o przyrodniczym świecie więcej niż przeciętny absolwent magicznej szkoły. Afrykańskie zwyczaje i koncepcja edukacji Uagadou pozwala jej również sięgnąć po magię dłońmi, bez konieczności używania różdżki. Po ukończeniu szkoły i śmierci matki rozpoczęła koczownicze życie, w którym na co dzień stosuje translokacje "przyciągającą" odpowiednie rzeczy w jej lepkie ręce i zauroczenie "odpychające" od niej podejrzliwych ludzi. Imała się różnych prac dorywczych, jest całkiem sprawnie manualnie, ale absolutnie nie wychodzi jej kształtowanie i rozproszenie.

4. Opis Złapałem trop

Kod:
Choć Key tego nie wie, jej ojcem był angielski mag, w którego krwi spoczywała tajemnica wybitnego powonienia Bonesów. Dopiero gdy była nastolatką zdała sobie sprawę z tego, że widzenie zapachami nie jest aż tak oczywiste dla wszystkich ludzi. Ta naturalna przewaga pomagała jej bardzo w zajęciach opartych na wiedzy przyrodniczej, czyniąc je o wiele łatwiejszymi.

5. Zamianę zawady Foliowa czapeczka na Sierota I

Kod:
Zaraz po ukończeniu szkoły jej matka umarła w skutek bardzo niefortunnie przeprowadzonego rytuału. Keyleth wyruszyła do Anglii na poszukiwanie swojego ojca, nie będąc świadomą, że ten od kilku lat już nie żyje. Wchodząc w dorosłość musi mierzyć się z faktem, że jest zdana głównie na samą siebie.

6. Zmianę w rubryce Doświadczenie na:

Kod:
Dziecko drogi. Po ukończeniu szkoły i śmierci matki ruszyła w samotną podróż do Anglii imając się różnych dorywczych prac, szybko odkrywając że kradzież z tego wszystkiego wychodzi jej wystarczająco dobrze, by przeżyć.

7. Uzupełnienie w rubryce Rozpoznawalność

Kod:
Rozpoznawalność: I - Urodziła się w Tanzanii, przyjechała do Anglii po raz pierwszy dopiero na początku września 1972. Jeśli ktokolwiek ją rozpozna z przeszłego życia, to tylko ktoś, kto trafił na nią w innym zakątku świata, szczególnie Afryki, choć Keyleth, mimo pogodnego charakteru, zawsze starała się nie rzucać w oczy, często też zmieniała twarze, aby nie ściągnąć na siebie kłopotów.

8. Zmiana we wskazówkach dla mistrza gry z obecnego na:

Kod:
Nie bijcie za mocno.

adnotacja moderatora