Secrets of London
Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje (/showthread.php?tid=12)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Anastasia Dolohov-Burke - 07.01.2026

Pewnie to głupie pytanie, ale upewnię się xd

Animuję sesję kolacji Mulciberów z okazji Mabon z konta Barda Beedle, a jednocześnie jestem na tej kolacji Alexandrem. Czy mogę rozliczyć na Alexandrze tę sesję jako sesję z postacią z grupy Sztafaż do odznaki, czy to się wtedy nie liczy?

Pytanie zadałam w złym dziale, przepraszam, ale mam inną sprawę

Chodzi o tę sesję: https://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=4051&pid=58486#pid58486

Sprawa jest taka że ona wciąż trwa i zastanawiam się czy mogłybyśmy ją jakoś zakończyć, bo chciałabym rozmawiać o tym co się wydarzyło w moim prosektorium na fabule, a jak nie mam zakończonej tej sesji to nie wiem, czy mogę mówić o tym na fabule, bo te informacje chyba mają znaczenie fabularne i aaaaa nie wiem. Mogę?

Moje wątpliwości wynikają z tego zapisu w regulaminie:

Cytat:2. Na forum nie ma obowiązku chronologicznego rozgrywania sesji. To znaczy, że możemy rozpocząć sesje w dowolnym momencie kwartału.
a. Ta zasada nie dotyczy zdobywania istotnych fabularnie informacji oraz przedmiotów. Wpierw należy rozegrać sesję lub wysłać list/skontaktować się fabularnie (np. przy pomocy sieci fiuu), gdzie postać zdobywa informację lub przedmiot, dopiero później gracz może rozpocząć sesję, w której je wykorzystuje! [...] Najpierw należy domknąć sesję związaną ze zdobywaniem informacji lub wymianę korespondencji, dopiero później można rozpocząć sesję, w której się te informacje lub przedmioty wykorzystuje.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 07.01.2026

Zostałam tutaj jeszcze pchnięta o post przed świętami, więc poczekaj na niego proszę (obiecuje że się pojawi szybciej niż wskazuje na to moje ślimacze tempo). A co do tego punktu - masz moją pełną zgodę na korzystanie z tych informacji w nowo otwartych sesjach. Postać w niej użyta nie zginie ani nie zrobi nic absurdalnie dziwnego, po prostu pójdzie sobie na Ścieżki (chyba, że jej na to nie pozwolicie).

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 09.01.2026

Jeżeli nie pasuje ci stanowisko Antropologa, to musiałabyś sama wymyślić sobie stanowisko w Ministerstwie i uzasadnić jego istnienie (żeby poszczególne biura i stanowiska nie wchodziły sobie w kompetencje - dlaczego wezwanoby ciebie, a nie Antropologa?). Z takich formalnych stanowisk związanych z trupami do głowy przychodzi mi właśnie praca w Mungu, przy czym ciekawą opcją mogłoby być pełnienie funkcji wykładowczyni w Akademii Munga.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Jessie Kelly - 29.01.2026

Hej, mam pytanie o scenariusze Preludnium w momencie, w którym postać nie ma możliwości brać bezpośredniego udziału w wydarzeniach. Wiadomo- czas ciemności i ataki mają wyznaczony czas. Czy mogę ten osobie opowiedzieć o tych zdarzeniach na retro, żeby sprawa była jeszcze w miarę świeża, albo czy rozegranie tych scenariuszy na początku 1972 roku byłoby zaliczone?

Ewentualnie czy jakimś cudem dałoby radę to zaliczyć przez korespondencję?

Pozdrawiam cieplutko Serduszko

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Czarny Pan - 30.01.2026

Nastał czas ciemności - napisz sesję, w której dowiadujesz się o wydarzeniu z gazety i do tego odnieś, na pewno tam gdzie był Jessie dotarła jakaś prasa lub korespondencja? Możesz te listy wpleść w treść fabularnego posta - nie mam z tym żadnego problemu, byle to był wątek w dziale retrospekcji i liczył 1500 słów minimum (czyli nie pisz tych listów w dziale korespondencji!). To musi być wyznaczony w scenariuszu rok.

Pierwsze ataki - masz przedział od tego powyższego manifestu do wiosny 1972. Musi to być retrospekcja, ale tak - to może być początek roku 1972.

Uważaj na siebie, buhaha. <mroczny śmiech, bo fajnie odpisywać na takie pytanie z tego konta> Zuooo

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Jessie Kelly - 30.01.2026

Pytanie akurat miałam pod kątem postaci, której w tym czasie nie było w Anglii i czy w taki sposób mogła się dowiedzieć od Jessiego, ale dzięki wielkie, to wszystko ułatwia Serduszko

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Czarny Pan - 30.01.2026

Nie ma sprawy. Rozumiem, że sytuacja jest inna niż zakładałem, ale odpowiedź rozjaśniła sytuację, więc bardzo się cieszę. Bywaj zdrów*.

* - bo co to za gra bez wrogów do zastraszania... hihi...

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Jonathan Selwyn - 24.02.2026

Mam pytanie w sprawie synestezji dla aurowidzów. Czy poza tworzeniem dzieł sztuki ma ona jeszcze jakieś przełożenie na mechanikę, lub potencjał na wykorzystanie fabularne? Na przykład czy aurowidz z synestezją może dostrzec barwę gniewu w czyimś glosie i wyciagnąc z tego wnioski? Czy, jeśli postac nie tworzy dzieł sztuki, to dobranie tej przewagi będzie czysto storytellingowe?

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Eutierria - 24.02.2026

Przewaga jest skierowana bezpośrednio do artystów, twórców. Odczytywanie emocji w zachowaniu postaci zostało pozostawione zwykłemu czytaniu aur (jest to sukces na kości przy czytaniu aur - widzisz wszystkie emocje składające się na aurę czarodzieja). Zastosowanie Synestezji nie będąc artystą mogłoby mieć sens, gdyby Jonathan chciał analizować cudzą sztukę i np. na podstawie tej analizy sprzedawać obrazy konkretnym osobom, przekupić ich wymarzonym dziełem sztuki, etc (dopisałam to w opisie, bo ma to sens) - poza tym nie widzę tutaj na pierwszy rzut oka dla twojej postaci zastosowania.

Żeby to było jasne - chodzi o aurę każdego obrazu. Jeżeli ktoś ma tę przewagę od tworzenia dzieł sztuki i namaluje z nią obraz, to emocję czuje każdy, więc nie potrzeba tutaj synestezji.

RE: Ogólne konsultacje, prośby o interwencje, wskazówki, interpretacje - Basilius Prewett - 17.03.2026

Hej no więc mam taką sprawę, piszę za zgodą graczki.
Nicholas przyszedł do Basiliusa na tym wątku z prośbą o pomoc z pospalononocnym kaszlu, ale jednocześnie kręci bo problemy z jego zdrowiem zaczęły się już wtedy, gdy na zadaniu dla Śmierciożerców musiał wypić jakąś czarną maź – jest o tym w pierwszym poście. I teraz tak, Basilius go bada, więc moje pytanie brzmi czy mam szansę jakoś zauważyć, że podczas tych badań wychodzą mi jeszcze jakieś inne problemy, czy nie? Nie na tyle aby stwierdzić cokolwiek związanego ze Śmierciożercami, ale by ogarnąć że pacjent go okłamuje i założyć że wypił coś dziwnego w pracy, czy coś takiego?