![]() |
|
Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85) +---- Dział: Aktualizacje (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=63) +---- Wątek: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik (/showthread.php?tid=945) |
RE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Zenon Kozioł - 30.05.2026 Proszę o wymianę Samotnik I na Poza Schematem I. (Z dużych liter!!) Opis pasuje do obu. adnotacja moderatora
Bardzo prosze, zmienione @Zenon KoziołRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Oleander Crouch - 06.06.2026 Ze względu na nowe opisy i mechaniki genetyk: Przewagi - Wszystko git, zostaje jak jest. Zawady - Proszę dodać: Niekontrolowana przemiana [0]: Dziadek nauczył go kontroli emocji, a raczej tkania ich tak, aby wygląd wyrażał tylko to, co chce się pokazać. Oczywiście nie zmienia to faktu, że nawet starszy Crouch w swoim podeszłym wieku wciąż ulegał silnym emocjom, nikt nie jest idealny, żaden metamorfomag nie osiągnie stuprocentowej perfekcji, a przynajmniej tak mawiał dziadek. Toteż Oleander, w przypływie silnych emocji, czasem nawet słabszych, ale dotyczących mocno męczacych go kwestii, potrafi zatracić się w zmienności; migający kolor włoców, gradient na oczach lub całkowita zmiana ich barwy, a nawet długości włsów czy też wielkości pośladka, to wszystko potrafi wymknć się spod kontroli. Depersonalizacja [I]: Nie próżnuje w używaniu metamorfomagii. Odkąd sięga pamięcią, dodawał wyglądowi pożądane szczegóły - kolor włosów, zmniejszenie podbródka, powiększenie szczęki. Malutkie 'poprawki', a jednak, gdy zbyt wiele się ich wprowadza, patrząc na fotografie przeszłości, zaczynamy się zastanawiać - który ja to tak naprawdę ja?; którego mnie pragnie widzieć publiczność?; które ja powinienem dziś dobrać do sznura czarnych, tajskich pereł? Oleander jest wciąż młody, ale w ostatnim roku, myśli o swoim ciele jako czymś 'obcym', 'uprzedmiotowionym' nasiliły się, zwłaszcza wczesnymi popołudniami, gdy wyczołguje się spod poszarpanej nocnym uniesieniem pierzyny i opierając na chłodnej umywalce, wpatruje w zgubną zieleń tęczówek, a pożarte przez naturalna rdzę loki łaskoczą nagie ramiona. Proszę usunąć: Drobny lęk (Grupy dzieci) [I] - nigdy tego nawet nie opisałem na fabule, bo mi się nie zgrało kompletnie z postacią, więc yeah. adnotacja moderatora
Wprowadziłam @Oleander CrouchRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Gabriel Montbel - 21.06.2026 Proszę o wymianę Rozpoznawalności z: Kod: Rozpoznawalność: III – We Francji od lat 20. brylował na balach i przyjęciach, zatem każdy, kto choć umoczył usta we francuskim winie musiał o nim słyszeć. Nie ukrywał się ze swoim wampiryzmem, kusząc potencjalne przekąski unikatowym doświadczeniem. Teraz w Anglii nie może cieszyć się tak powszechną rozpoznawalnością, ale co rusz wpada na polityka, artystę czy innego wysoko urodzonego, z którym (lub z którego) pił przed laty w Paryżu. Z zaskoczeniem odkrywa, że tych powiązań nie jest wcale tak mało. W obyciu jest też na tyle głośny i charakterystyczny, że łatwo ludziom zapada w pamięci. Szczególnie tym odwiedzającym londyńskie różane ogrody, gdzie można spotkać go najczęściej.na: Kod: [b]Rozpoznawalność: II[/b] – Z wampirzego więzienia został wypuszczony w 1923 i niedługo potem został zmuszony do złożenia wieczystej przysięgi uniemożliwiającej mu wizyty na Wyspach Brytyjskich do czasu śmierci tych, którym przyrzekał. Nastąpiło to dopiero w sierpniu 1972 więc Gabriel z pewnością dla wielu osób jest jak najbardziej nową twarzą. Mogą kojarzyć go jak przez mgłę osoby, które miały okazję odwiedzić dużo wcześniej Francję, gdzie rzeczywiście do 1965 roku brał udział w życiu czystokrwistej society, wybierając z grona najbogatszych swoich pacjentów lub dawców krwi.adnotacja moderatora
Zmieniłam @Gabriel MontbelRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Urd Nordgersim - 25.06.2026 Prosiłabym o zmianę statusu zatrudnienia z bezrobotny na: egzorcystka Urd jest freelancerką i w sumie z perspektywy czasu nie wiem czemu wpisałam w zawód "bezrobotny" tylko dlatego, że nie pracuje nigdzie na etacie. adnotacja moderatora
Zmieniłam zaktualizowałam też już spis czarodziejów @Urd NordgersimRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Lydia Black - 11.07.2026 Cześć, w ramach zmian pierwszokwartałowych, rozważałam trochę w jakim kierunku chciałabym iść na tej pannicy i proszę o poniższe zmiany, tj.: 1. zwiększyć wartość cechy; dwie kropeczki w transmutacji, aby wskoczyły z I poziomu na poziom III (400 PDK); 2. chciałabym dokupić poniższą przewagę o wadze III (300 PDK); Animagia (III): Koty chodzą własnymi ścieżkami. Lydia również. Lata poświęcone transmutacji pozwoliły przywdziewać postać czarnego kota. Łączny koszt 700 PDK. W związku z tym, tutaj zaktualizowany opis o zdolnościach: O zdolnościach: Od wczesnych lat życia funkcjonuje w stanie wyostrzonej percepcji, która pozwala jej dostrzegać więcej niż przeciętnemu czarodziejowi. Korzysta z tego ładunku informacyjnego. Każdy bodziec zostaje natychmiast wychwycony oraz przetworzony przez jej umysł. Jednocześnie w chwilach destabilizacji rzeczywistość zaczyna się rozwarstwiać, a nadmiar znaczeń prowadzi do derealizacji. Ta wyjątkowa wrażliwość stała się fundamentem jej zdolności. Snowidztwo było darem zbyt głęboko wrośniętym w jej świadomość, aby mogła go kiedykolwiek odrzucić. Od dziecka doświadczyła snów i wizji, które wdzierały się w codzienność, mieszając przyszłość z teraźniejszością i symbol z rzeczywistością. Rzadko kto potrafi udźwignąć ciężar ich interpretacji bez utraty stabilności umysłu. W związku z tym, wróżbiarstwo stało się naturalnym przedłużeniem sposobu, w jaki odbiera świat. Astronomia, karty i transy snowidzkie stanowią jedynie różne języki opisu tego samego zjawiska, tj. ukrytego porządku, który panna Black nieustannie próbuje odczytać poprzez nadmiar docierających do niej wrażeń. Usługi wróżbiarskie wymagają umiejętności prowadzenia drugiego człowieka. Charyzma wynika u niej z opanowania i pewności wypowiadanych słów. Potrafi mówić tak, że nawet sceptycy wsłuchują się w jej interpretacje. Dzięki doświadczeniu potrafi powiedzieć dokładnie to, co powinno zostać powiedziane (a nie dlatego że tak właśnie wynika z układu znaków, snów i niewidocznych zależności!). Jej słowa czasami brzmią jak intuicja, która uprzedziła logikę rozmówcy. Z kolei świat przyrody jest warstwą tego samego porządku. Dobrze zna właściwości magicznych roślin, cykle pór roku. Szczególne miejsce zajmuje w tym astronomia, która od zawsze stanowiła dla niej najuczciwszy system interpretacji rzeczywistości. W szkole musiała złapać smykałkę do transmutacji. Zafascynowana tą dziedziną magii, po ukończeniu edukacji uczestniczyła w specjalistycznych kursach. Wytrwałość i dyscyplina pozwoliły jej ostatecznie osiągnąć pełną przemianę, a jej formą został czarny kot dachowy. Co więcej, zainteresowanie nekromancją wynika u niej z fascynacji tym, co wykracza poza granice życia. Wiedza o świecie czarodziejów opiera się na wychowaniu w arystokratycznym środowisku oraz edukacji ukierunkowanej na etykietę, tradycję. Dobrze orientuje się w strukturach społecznych, rytuałach, jednakże zdarza jej się nadinterpretować. Pozostałe dziedziny magii traktuje selektywnie. Kształtowanie i rozproszenie poznała powierzchownie, jakby nigdy nie uznała ich za warte pełnego oddania. Podobna sytuacja ma się z pracami manualnymi oraz urokami. Z tych drugich korzysta bardzo rzadko, a właściwie to wcale – jest to działka, której nigdy nie zdołała się nauczyć. Co więcej, jej piętą achillesową jest aktywność fizyczna, do której nie miała szczególnych predyspozycji czy wytrzymałości. Ta kobiecina szybko się męczy. 3. jednocześnie dobieram poniższe zawady: Lęk przed wodą (II): Lydia nigdy nie nauczyła się pływać. Głębokie wody unika jak może. Skrzat półkrwi (I): Nie potrafi odmawiać przysług przyjaciołom ani znajomym. Służba tym, których Matka postawiła na jej drodze, jest obowiązkiem — nawet jeśli wymaga od niej poświęcenia własnego czasu i sił. Łączna suma przewag wynosi 12. Dziękuję! adnotacja moderatora
Wprowadziłam! @Lydia BlackRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Edith Rookwood - 31.07.2026 W związku z pewną zmianą koncepcji postaci Edytki i tym, że po prostu mogę, to przychodzę z prośbą o zmiany w KP. Jest ich całkiem sporo, bo nawet, gdy niektóre fakty pozostawały takie same to pisałam je od początku, hehe — dlatego też wklejam tutaj nowe kp. Zmieniło się między innymi miejsce pracy Edytki, kilka przewag/zwad oraz kropki — ostatecznie suma wszystkich wartości CHYBA jest taka sama, jak w poprzedniej karcie, ale mogłam się gdzieś wywrócić. adnotacja moderatora
Wprowadziłam poprawiłam również w spisie @Edith RookwoodRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Othello Fawley - 03.08.2026 Chciałabym zmienić zawadę Wyuzdany (I) na Gigant (I). Kod: [Zawada="Wyuzdany I"] Othellowi zdarza się szukać doświadczenia la petite morte w ramionach nieznajomych kobiet i mężczyzn. Łudzi się, że jest to poniekąd doświadczenie zbliżone do mistycznego. Tak naprawdę zaś stanowi to dla niego chwilową ucieczkę w sferę życia, z łap wszechobecnej śmierci.[/Zawada]Kod: [Zawada="Gigant I"]Othello góruje wzrostem nad większością osób, mierząc 192 cm.[/Zawada]adnotacja moderatora
Zmienione @Othello FawleyRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Émile Mulciber - 03.08.2026 Chcę wydać 100 pd na przewagę Muzyka I i dobrać zawadę Nerwica natręctw I Przewaga: Kod: [Przewaga="Muzyka (fortepian) I"]Jako dobrze wychowany młodzieniec, Émile pobierał w młodszych latach lekcje gry na pianinie i śpiewu. Nie tylko pozwala mu to zabłysnąć w socjecie, lecz także stanowi formę odpoczynku.[/Przewaga]Kod: [Zawada="Nerwica natręctw I"]Profesjonalny medyk nie może pozwolić sobie na nieporządek lub przeoczenie czegoś istotnego. Émile potrafi sprawdzać tę samą rzecz po dziesięć razy, staje się niespokojny, gdy nie ma wszystkiego pod kontrolą.[/Zawada]adnotacja moderatora
zmienione @Émile MulciberRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Odile Fawley - 11.08.2026 Hejka, chciałabym zmienić ostatnie zdanie w opisie pochodzenia. Obecnie jest: Kod: Pochodzi z Londynu i mieszka tam do dzisiaj.Chciałabym zmienić na: Kod: Dorastała w Little Hangleton i po osiągnięciu dorosłości przeniosła się do Londynu.adnotacja moderatora
Zmienione @Odile FawleyRE: Zmiany pierwszokwartałowe oraz przy wprowadzeniu nowych mechanik - Zenon Kozioł - 23.08.2026 Proszę o usunięcie w Cechach szczególnych "brak", a zamiast tego o dodanie: Cechy szczególne: cień wąsa nad górną wargą adnotacja moderatora
Nie przyjmuję, ponieważ jest to cecha szczególna wyróżniająca postać z tłumu. Jeżeli postać posiada jakieś specyficzne cechy, po których można ją rozpoznać, należy wypisać je tutaj. Nie jest to miejsce na opisanie wyglądu postaci (który powinien znaleźć się w polu "Rzut oka" w Ustawieniach konta), a cechy wyróżniające ją spośród tłumu; TAK: bardzo nietypowy wzrost czy sylwetka, rany, blizny, tatuaże, znamiona, pieprzyki, brak którejś kończyny, uzębienia, oka itd., bardzo nietypowy kolor włosów (w przypadku metamorfomagów); NIE: wzrost, waga, kolor włosów, fryzura, makijaż, ubiór, ulubione perfumy, sposób chodu. @Zenon Kozioł |