Secrets of London
Eutierria - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376)

RE: Eutierria - Eutierria - 07.03.2025

Dodam ci ten rzut sama. Pjerosek

RE: Eutierria - Eutierria - 07.03.2025

Czy wynosząc przedmioty lub meble pokryte sadzą poza lokację, dotkniętą klątwą, można pozbyć się tej sadzy zwyczajnie, lub zaklęciami czyszczenia? - dla mnie spoko, można tak zrobić

Czy dotykając czegokolwiek, mając sadzę na dłoniach, jeżeli nie w danej lokacji naznaczonej klątwą, to czy można się jej pozbyć w innym miejscu, np. myjąc ręce gdzieś u kogoś albo za pomocą zaklęć czyszczenia lub utworzenia strumienia wody? - to miało być trochę jak posmarowanie sobie rąk permanentnym markerem, trzesz i trzesz, a to nie chce zejść Pwease ale oczywiście nigdy nie miało zostać na nikim jak jakiś tatuaż, właściwie każdy wymyślony sposób pozbycia się tego powinien zadziałać, najlepiej jakiś napisany wokół przewagi (na pewno dodam za to jakieś punkty jeżeli będziecie rozliczali zadania)

Jak ma się sprawa kwestii strachu do posiadanej przewagi "odwaga"? Mimo jej posiadania, postać ma odczuwać ten strach? - osoby z przewagą odwaga nie czują strachu

Czy ślad na szyi, pojawia się od momentu pojawienia klątwy w lokacji, czy tylko w nocy? - tylko w nocy

Czy efekt pojawienia się tych śladów na szyi, znika po opuszczeniu lokacji, czy utrzymuje się do czasu zdjęcia klątwy z tej lokacji? - masz po prostu brudną szyję, musisz to z siebie zmyć, będzie brudna również po wyjściu z domu

RE: Eutierria - Baldwin Malfoy - 07.03.2025

Chciałabym się o coś dopytać w sprawie sesji po 8.09.
Jak rozumiem po otrzymaniu adnotacji mogę rozpocząć grę w późniejszych datach kwartału. Nie chcę popełnić błędu stąd pytania:
1. Deklaracja musi zostać uzupełniona przed rozpoczęciem jakiejkolwiek niezwiązanej ze spaloną nocą sesji np. 12-13.09 ?
2. Zgodnie ze wskazaniem w opisie deklaracji:
Cytat:Od chwili jego [posta w deklaracjach] publikacji masz realny miesiąc na uzupełnienie krótkiego streszczenia.
Czy to oznacza, że wszystkie sesje związane ze Spaloną Nocą muszą być rozpoczęte w tym czasie czy istnieje na przykład możliwość po tym miesiącu lekkiej modyfikacji opisu i uzupełnienia go o dodatkowe rzeczy?

To jest wszystko bardzo ładnie wytłumaczone, ale włączył mi się overthining. Pszeplaszam :<

RE: Eutierria - Geraldine Greengrass-Yaxley - 08.03.2025

Czy wydarzenia 08.09.1972 można grać niechronologicznie? W sensie uzupełniać i grać sobie sesje nie po kolei? Czy trzeba się sztywno trzymać godzin?

RE: Eutierria - Brenna Longbottom - 08.03.2025

Dwa pytania:
1. Efekty Spalonej Nocy odgrywamy dopiero od 9 września? (Chodzi mi o to, że mam rzucać np. kością trauma ognia na start każdej sesji - ale skoro nabywam tej traumy, jak mnie gonią ogień i popioły, krzycząc, że jestem zdrajcą, to chyba nie rzucam w sesji, w której nabywam efekt, tylko opisuję, jak ten ogień się drze, próbuje ją pochłonąć i postać zaczyna sobie uświadamiać, że coś nie tak i bać się dodatkowo ognia, a w kolejnych sesjach trauma + strach? Czy to wchodzi na instancie i np. rzut powinien być już w 1 poście pierwszej sesji 8?)
2. Postaci wypadło, że była poza pracą, ale ma jak się dowiedzieć, co się dzieje i miejsce, w którym jest, nie płonie. Zakładam, że ona by pognała do biura, by dołączyć do Brygady. Wolę się upewnić - czy to oznacza, że można rozegrać pracową, po prostu uwzględniając, że wystartowała nie w jednej z pierwszych grup, czy nie?

RE: Eutierria - Atreus Bulstrode - 09.03.2025

Ja odnośnie kostki Jenkins, ale tym razem niczego nie zepsułam. Przychodzę z takim pytaniem; czy jedna szansa na zadziałanie na wydarzenia z kostki tyczy się postaci, która nią rzuciła, czy może szansa jest dla każdej postaci gracza która bierze udział w wątku?

RE: Eutierria - Eutierria - 09.03.2025

Deklaracja musi zostać uzupełniona przed rozpoczęciem jakiejkolwiek niezwiązanej ze spaloną nocą sesji np. 12-13.09?
Tak, wypełnij ją plss.

Czy to oznacza, że wszystkie sesje związane ze Spaloną Nocą muszą być rozpoczęte w tym czasie czy istnieje na przykład możliwość po tym miesiącu lekkiej modyfikacji opisu i uzupełnienia go o dodatkowe rzeczy?
Najlepiej jak zaczniesz wszystkie, ale jeżeli to ulegnie jakiejś lekkiej zmianie, to nic się złego nie wydarzy. Głównie to zależy mi na tym, żeby nie zostawiać tego na bliżej nieokreśloną przyszłość, bo wiadomo, jak później jest z chęciami kończenia takich sesji (mniej niż zero).

Czy wydarzenia 08.09.1972 można grać niechronologicznie? W sensie uzupełniać i grać sobie sesje nie po kolei? Czy trzeba się sztywno trzymać godzin?
Można, ale jak w którejś oberwiesz w głowę belką (bo korzystasz z kości i nie wiesz, co się tam wydarzy), to następne nie będą miały sensu i będziesz miała zretconowane fabuły, za które nie dam ci ani współgraczom żadnych punktów.

Efekty Spalonej Nocy odgrywamy dopiero od 9 września? (Chodzi mi o to, że mam rzucać np. kością trauma ognia na start każdej sesji - ale skoro nabywam tej traumy, jak mnie gonią ogień i popioły, krzycząc, że jestem zdrajcą, to chyba nie rzucam w sesji, w której nabywam efekt, tylko opisuję, jak ten ogień się drze, próbuje ją pochłonąć i postać zaczyna sobie uświadamiać, że coś nie tak i bać się dodatkowo ognia, a w kolejnych sesjach trauma + strach? Czy to wchodzi na instancie i np. rzut powinien być już w 1 poście pierwszej sesji 8?)
Odgrywasz to od momentu, w którym nabyłaś się traumy. Gdzieś w tę noc postać ją nabyła i od tego momentu z nią żyje - a kiedy ten moment nastąpił, zależy od ciebie (bo nikt cię do grania tych sesji nie zmusza, możesz wypełnić deklarację i tyle).

Postaci wypadło, że była poza pracą, ale ma jak się dowiedzieć, co się dzieje i miejsce, w którym jest, nie płonie. Zakładam, że ona by pognała do biura, by dołączyć do Brygady. Wolę się upewnić - czy to oznacza, że można rozegrać pracową, po prostu uwzględniając, że wystartowała nie w jednej z pierwszych grup, czy nie?
Tak, możesz iść do pracy, musisz jedynie uwzględnić to, że postaci zajmie czas dotarcie tam i musi się skądś o tym dowiedzieć, porzucić miejsce, w którym zadeklarowała swój pobyt na rzecz pracy. Jest to kwestia storytellingowa (no i też wyboru co w ogóle chcesz w tę noc grać - bo są cztery grupy zadań i dołączając do Brygady, wybierasz konkretną z nich).

Ja odnośnie kostki Jenkins, ale tym razem niczego nie zepsułam.
Śmieszek: jak tylko zobaczyłam, że jest post od ciebie, to weszłam na twój profil i sprawdziłam twój ostatni post. : D

Przychodzę z takim pytaniem; czy jedna szansa na zadziałanie na wydarzenia z kostki tyczy się postaci, która nią rzuciła, czy może szansa jest dla każdej postaci gracza która bierze udział w wątku?
Może działać dowolna postać znajdująca się w wątku, ale wciąż macie tylko jedną próbę na wszystkich, którzy się w nim znajdują.