Secrets of London
Eutierria - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376)

RE: Eutierria - Eutierria - 14.03.2025

Jest to możliwe. Może ją odegrać dowolny MG lub Bard (ofc inny niż wy same, jeżeli ta osoba do mnie napisze, to otrzyma wszystkie informacje, które Lorka by wam przekazała), możecie też poprowadzić ją w swojej narracji, konsultując się ze mną tutaj.

RE: Eutierria - Erik Longbottom - 16.03.2025

Heloł,

wleciały zadania Zakonu Feniksa do Spalonej Nocy, więc chciałbym sobie rzucić Erikiem w temacie Spalone Kości, ale mam zagwozdkę w związku z rzutem na Warownię.

Czy skoro Warownia płonie, a wybiorę ją na lokację startową, to gdybym chciał napisać wątek od początku wydarzeń Spalonej Nocy, to Erik stałby się świadkiem tego ataku, czy atak zostałby przypuszczony po tym, jak opuściłby lokacje? Czy najlepiej będzie jak wybiorę sobie jakąś inną lockę startową na ten event, żeby kości się jakoś na siebie nie nachodziły i żeby mieć więcej swobody narracyjnej?

RE: Eutierria - Tristan Ward - 17.03.2025

1. Czy rzuty na kości "Trauma Ognia" i "Strach przed imieniem" powinny być rzucane, zaczynając pierwszą sesję z atakami datowaną na 8 września, gdzie postacie doświadczają początku tych ataków?

2. Przy wylosowaniu karty "Trauma Ognia", napisane jest, że trzeba rzucać na początku każdej sesji. Rozumiem, że niezależnie od tego, kto ją zaczął? Rzut musi pojawić się w pierwszym poście danej sesji? Nawet, jeżeli dwie postacie biorące udział w sesji wylosowały to samo, lub jedna ma "Trauma Ognia" a druga " Strach przed imieniem"? To wtedy nasze rzuty muszą się pojawić w tej samej sesji?

3. Deklaracje: "Od chwili jego publikacji masz realny miesiąc na uzupełnienie krótkiego streszczenia. Ma ono być podsumowaniem tych dwóch dni - tego co robiła twoja postać i jakie konsekwencje przyniosło jej rzucenie Spalonymi Kośćmi."
Rozumiem, że to się liczy od wstawienia posta w odpowiednim temacie, obojętnie czy to zrobię w realnym marcu czy w kwietniu?

RE: Eutierria - Eutierria - 19.03.2025

To wy decydujecie, w którym momencie nocy Warownia zaczyna płonąć, ale musicie zachować przy tym jakiś klimat gry - budynek nie musi zacząć fajczyć się w momencie, jak Erik jeszcze tam jest, jednocześnie nie widzę powodu, żeby Voldemort akurat wasz dom sfajczył pod koniec Spalonej Nocy, bo przecież chciałby zapewne odwrócić uwagę Longbottomów od pomagania innym / kazać im wybierać pomiędzy ukochanym domem i pracą. Gdybyście napisali, że Warownia zaczyna płonąć dopiero o czwartej nad ranem, no to wychodzi taka narracyjna kaszana (A spalę im to jako wisienkę na torcie hehe!! No opcjonalnie mógłby korzystać z waszego zmęczenia - możecie tu wyjść z jakąś propozycją zawsze). W świetle tego na twoim miejscu wybrałabym inną lokację startową, ale oczywiście do tego nie zmuszam. Mógłbyś na przykład napisać, że widzisz spadający popiół, ale wierzysz w zaklęcia ochronne Warowni na tyle mocno, żeby zdecydować się ją opuścić i ratować innych.

Czy rzuty na kości "Trauma Ognia" i "Strach przed imieniem" powinny być rzucane, zaczynając pierwszą sesję z atakami datowaną na 8 września, gdzie postacie doświadczają początku tych ataków?
Kością rzucasz od momentu, w którym postać nabyła traumy. Czyli jeżeli piszesz sobie o 20 sesję, że popiół zaczyna spadać z nieba i jeszcze nie wiesz, co się dzieje, to nie rzucasz traumą ognia. Dopiero jak rozegrasz sytuację z karty, to każda sesja chronologicznie po niej musi zawierać rzut.

Przy wylosowaniu karty "Trauma Ognia", napisane jest, że trzeba rzucać na początku każdej sesji. Rozumiem, że niezależnie od tego, kto ją zaczął? Rzut musi pojawić się w pierwszym poście danej sesji? Nawet, jeżeli dwie postacie biorące udział w sesji wylosowały to samo, lub jedna ma "Trauma Ognia" a druga " Strach przed imieniem"? To wtedy nasze rzuty muszą się pojawić w tej samej sesji?
Rzucasz w każdej sesji, którą ty zaczniesz pisać, niezależnie od tego czy zakładasz wątek czy dołączasz do wątku, który założył ktoś inny. Rzucasz w swoim poście. Za siebie (za swoją postać). Druga osoba jeżeli ma tę kartę, rzuca za swoją postać. Wynik odnosi się tylko do jednej postaci. Tej, która wykonała rzut.

Rozumiem, że to się liczy od wstawienia posta w odpowiednim temacie, obojętnie czy to zrobię w realnym marcu czy w kwietniu?
Dobrze rozumiesz. Pwease Tylko bez tego posta nie możesz pisać Spalonej Nocy i nic po niej, więc jak już pokończysz wątki z sierpnia i początku września i będziesz gotowa do gry, to trzeba ten pościk dodać.

RE: Eutierria - Dora Crawford - 19.03.2025

Dostałam rodzinne zadanie na Spaloną Noc i nakreślona tam narracja mówi mi, że jestem w tej warowni i ona tam sobie stoi. Jak z Warownią jest, każdy wie, dlatego przychodzę z pytaniem czy mogę sobie uznać, za odpowiedzią dla Erika, że Dora tak mocno wierzyła w zabezpieczenia Warowni, że pobiegła robić inne rzeczy dla Zakonu, a jak już wrócili wszyscy do domu, albo raczej na jego zgliszcza, to wtedy skrzatka dała jej pozostawioną dla Crawleyów wiadomość?

Przekazuję ci informację prosto od Mirabelli: tak, tylko ustal sobie z mieszkańcami Warowni kiedy dokładnie zaczyna się palić, żebyście sobie nie popsuli nawzajem chronologii.

RE: Eutierria - Morpheus Longbottom - 19.03.2025

Dzień dobry, z okazji bycia posiadaczem najbardziej annoying przewagi rodowej, zmieniacza czasu mam kilka pytań:

1. Czy mogę zaliczać zadania z faz w innych godzinach? (Np. podjąć zadanie z fazy II *zanim* zacznie się imba i je rozliczyć, bo cofam się w czasie?)
2. Czy mogę zrobić linię czasową: widzę się z Vasilijem, zaczynają się działania, pomagam, robię rozeznanie, cofam się w czasie, robię inne rzeczy, wracam do punktu cofania się w czasie i czas sobie dalej leci?
3. Czy w ogóle mogę cofnąć się do godzin poprzedzających wydarzenia?

Masz moją koncesję na cofnięcie się o jedną fazę do tyłu, ale nie możesz cofnąć się z fazy I przed nią. Tak możesz wtedy zdobyć więcej punktów dla organizacji. Co do rozliczania zadań z innych faz - musisz skonsultować ze mną konkretne sytuacje których chcesz się podjąć, bo niezbyt mi mózg mózguje i potrzebuję jakiegoś konkretu na którym mogłabym się oprzeć. Ze względu na to, że te zadania są niejawne dla reszty forum, sugeruję zrobić to przez PW lub discord.

RE: Eutierria - Alfred Trelawney - 19.03.2025

Hejka hej, pytanie dotyczące spalonych czy tam płonących czy tam dogasających kości!!!
Ja słuchaj szefowo domu nie mam. Moja lokacja zamieszkania to jest, ten, no, Nokturn cały.
Mam rzucać na to czy komuś się ten ten w główce i podpalił całą dzielnicę, czy po prostu nie rzucam w ogóle na lokacje? xD
Z góry dzienkuje za odpowiedź i przepraszam za kłopot z uwagi na bycie bezdomnym nierobem, mea culpa