Secrets of London
Eutierria - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376)

RE: Eutierria - Eutierria - 19.03.2025

Nie rzucasz kością na nic. I pls przestańcie mnie przepraszać za to że istniejecie Stresik

RE: Eutierria - Jonathan Selwyn - 19.03.2025

Hej,
w opisie aurowidzenia jest napisane:

Cytat:Zdarza się, iż Aurowidzowie czują w snach emocje odczuwane przez ich bliskich.

Jak to działa na forum? Rozumiem, że chodzi o osoby bliskie w sensie emocjonalnym, ale mogę wyczuć to wszędzie, nie ważne gdzie śpię, czy muszę też znajdować się ogólnie blisko danej osoby? Czystoteoretycznie, czy w przypadku dużych tragedii, czyli i silnych emocji, jak przy Spalonej Nocy, aurowidz przez sen byłby w stanie odczuć ogólnie mocne emocje ludzi w danym rejonie, czy to odpada? I czy te emocje, które odczuwa aurowidz muszą być przeżywane przez tę drugą osobę tylko "na jawie", czy jeśli ktoś ma koszmar to też jestem w stanie to poczuć?

Edit: I czy w ogóle aurowidz jest w stanie zorientować się czyje to emocje, czy po prostu wyczuwa, że ktoś jest np przerażony

RE: Eutierria - Victoria Lestrange - 21.03.2025

Hejka Serduszko
Mamy zagwozdkę i wątpliwość dotyczącą wykorzystania/tworzenia eliksirów (jak już zresztą wiesz), ale przyszłam się dopytać, bo urodziły się nam nowe pytania Pwease Do tej pory odgrywałam tworzenie eliksirów w oparciu o tę (http://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=7&pid=5697#pid5697) oraz trochę późniejszą, podtrzymującą tę narrację (http://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=7&pid=19154#pid19154), odpowiedź w kontakcie – czyli opierałam tworzenie eliskirów na tym, że postać posiada odpowiednią przewagę i dość wysoko rozwiniętą związaną z przewagą statystykę (do końca kwartału letniego na poziom Z, a obecnie PO), ale wszystko odbywało się storytellingowo. Rzucałam jedynie na nowo opracowywane eliksiry dla wampirów, które uzgodniłam z Toba prywatnie, jak również sposób ich opracowania – no z założeniem, że to są eliksiry, na które receptury nie ma w książkach i postać wpadała na to sama, wedle własnego pomysłu w zasadzie od zera.

No i teraz tak – wczoraj wyszło, że jednak powinno się rzucać na te eliksiry, ale w zasadzie to nie wiem:
1) Czy chodzi o to, że to członkowie organizacji powinni rzucać, jeśli chcą wykorzystać eliksiry na zadaniach Zakonnych/Śmierćkowych przy Spalonej Nocy?
2) Czy chodzi o wszystkie eliksiry wykorzystane w ramach Spalonej Nocy?
3) Czy bardziej chodzi o sesje z MG?
4) A może o wszystkie eliksiry wykorzystywane w ogóle, nawet poza Spaloną Nocą i sesjami z MG?

Do tej pory rozgrywałam to storytellingowo, ale pisałam w naprawdę wielu sesjach o tym, że postać tworzy sobie te eliksiry w czasie wolnym, to jej hobby, brała eliksiry na sesje z Perłą Morza czy Windermere. Mam też trochę listów, w których Victoria wysyłała eliksiry (głównie nasenne i ochrony przed ogniem) bliskim/postacią, z którymi współpracuje… I teraz po prostu nie wiem czy mam założyć, że te eliksiry działają normalnie, czy jednak wysłała im jakiś szit XD

No i mamy jeszcze sesję z Heather na Spalonej Nocy, gdzie Victoria daje jej eliksir ochrony przed ogniem – z tych swoich zrobionych, dodałam adnotację na dole posta, że zakładam, że postać taki posiada w swoich zapasach w biurze aurorów z racji na posiadaną przewagę i to jak prowadzę postać (http://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=4560&pid=67567#pid67567), nie sądziłam po prostu, że coś się zmieniło w zasadach i nie przyszło mi nawet do głowy, żeby pytać, skoro do tej pory było mówione, że to wszystko robimy storytellingowo, dopóki nie mamy mechaniki na to  Stresik

Plis help Smuteczek

RE: Eutierria - Eutierria - 21.03.2025

Ciebie obowiązują zasady Spalonej Nocy punkt 5. Osoby, z którymi odbyłam te rozmowę wykonywały zadania dla Zakonu, do których nie masz wglądu i w żaden sposób cię nie dotyczą, nie masz jak zdobywać punktów dla organizacji.

RE: Eutierria - Eutierria - 21.03.2025

Jak to działa na forum?
Storytellingowo.

Rozumiem, że chodzi o osoby bliskie w sensie emocjonalnym,
Tak.

ale mogę wyczuć to wszędzie, nie ważne gdzie śpię, czy muszę też znajdować się ogólnie blisko danej osoby?
Jak to pisałam, to miałam w głowie to, jak czasami z zamkniętymi oczami widzi się światło przebijające przez powieki. Ale... W sumie to nie jest opisane, więc możesz zinterpretować to dowolnie, byle ta osoba znajdowała się w tym samym mieście, a nie np. w Kairze.

Czystoteoretycznie, czy w przypadku dużych tragedii, czyli i silnych emocji, jak przy Spalonej Nocy, aurowidz przez sen byłby w stanie odczuć ogólnie mocne emocje ludzi w danym rejonie, czy to odpada?
Raczej odpada tak, żeby to miało sens w kontekście tego jak działa aurowidzenie (tutaj ten opis jest precyzyjny), ale mając na uwadze nastroje Spalonej Nocy, to koszmar, w którym zalewają cię negatywne kolory i widzisz walący się świat, jest w klimacie nawet bez korzystania ze specjalnych umiejętności.

I czy te emocje, które odczuwa aurowidz muszą być przeżywane przez tę drugą osobę tylko "na jawie", czy jeśli ktoś ma koszmar to też jestem w stanie to poczuć?
Specem od tego nie jestem, ale ja jak się budzę po koszmarze, to jestem zlana potem i przerażona w realu. Wydaje mi się, że jak ktoś ma koszmar, to na jawie też widzisz zmiany w jego aurze i to nie jest ani trochę naciągane. Uznam taki opis bez problemu.

I czy w ogóle aurowidz jest w stanie zorientować się czyje to emocje, czy po prostu wyczuwa, że ktoś jest np przerażony
Myślę, że możesz się tym pobawić. Możesz widzieć kolorki na tle nicości, możesz widzieć w śnie tę osobę przy stole ze zbierającymi się, ciemnymi barwami nad głową. Endżojuj to jak ci się podoba (tylko nie przewiduj przyszłości, bo jasnowidzowie się obrażą lol).

Nie wiem w kontekście jakiego mojego wydarzenia pytasz, ale jeżeli chodzi o Spaloną Noc, to pamiętaj o odnotowaniu tego na dole posta - bo dla mnie jest to niewątpliwie korzystanie z przewagi (a to jest punktowane).

RE: Eutierria - Victoria Lestrange - 21.03.2025

Bezulka, jeszcze jedno pytanie!  Słodziutki

W temacie z zadaniami dla cywilów i z zadaniem głównym jest takie zdanie:
Cytat:nie można też (oczywiście oprócz Ogólnego zadania Spalonej Nocy i Cywila w opałach) angażować w nie pracowników Ministerstwa, którzy będą wam pomagać w ramach czynności służbowych

I teraz jeśli chodzi o „#1 Ogólne zadanie Spalonej Nocy” to jest tam o tej pierwszej sesji napisane:
Cytat:Tego, co działo się w chwili, kiedy z nieba zaczął sypać się popiół. Sesja musi rozgrywać się w całości w miejscu deklarowanym w Spalonych Rzutach.
Czy pracownicy MM, którym wypadło, że są przy rozpoczęciu w pracy mogą to normalnie rozegrać? W sensie zastanawiamy się po prostu czy to jest dla nas normalne zadanie, czy musimy to rozgrywać zgodnie z treścią w całości w Ministerstwie, tak jak mamy zadeklarowane? Czy raczej to „miejsce” traktować jak pracę w całości – czyli że jak rozpoczynamy w MM, ale nas wysyłają od razu w teren to czy to MM i przejście w teren w jednej sesji też się na to liczy? Pwease Mamy taką sesję, że spotykamy się w MM i idziemy w teren, dlatego nie wiemy, jak w ogóle to liczyć.

RE: Eutierria - Erik Longbottom - 22.03.2025

Przepraszam, że żyję. Złoość

Potrzebuję porady: klepie sobie jednopostówkę w Dolinie, ale będę chciał w jej trakcie przenieść się do Manchesteru, żeby hmmm naprostować niespójną sytuację kostkową o której dyskutowaliśmy. Czy muszę rzucać na tą teleportację? Jeśli tak, to co mam zrobić, jeśli mi nie wyjdzie, skoro z tego co rozumiem na Spalonej Nocy liczby rzutów są ograniczone do 1 na konkretną akcję?

RE: Eutierria - Eutierria - 24.03.2025

Pierwszą z sesji z zadania głównego (tego, co działo się w chwili, kiedy z nieba zaczął sypać się popiół), rozgrywasz w całości miejscu zadeklarowanym w rzucie, czyli dla ciebie jest to Biuro Aurorów. Jest to konkretne miejsce - biuro (nie praca w terenie) więc musisz być w trakcie tej sesji w biurze.

RE: Eutierria - Eutierria - 24.03.2025

Bardzo słusznie przepraszasz. Znaj swoje miejs- *gunshot*

Patrząc na to, że w tym momencie postać nie znajduje się w sytuacji zagrożenia, ani nie ratuje kogoś, kto się w takiej znajduje, możesz nie rzucać na teleportację. Pwease

RE: Eutierria - Geraldine Greengrass-Yaxley - 25.03.2025

Dzień dobry,
Mam pytanie co do zadania ze spalonej nocy, to zadanko: #2 Człowiek człowiekowi wężem (Londyn, Devon, Exter, Yeovil, Salisbury, Winchester, Cambridge, Petersborough, Louth, Southampton i York), konkretnie wybrałam sobie sesję 1 - Kara, czy mamy rzucać na NPCa jakimiś koścmi, w sensie, czy on ma jakieś staty, jakbym chciała mu klepnąć za to, że kogoś krzywdzi?
Czy wystarczy, że skorzystam z Przewag swoich po prostu?