![]() |
|
Eutierria - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64) +--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113) +---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82) +---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376) |
RE: Eutierria - Basilius Prewett - 21.05.2025 Czy jeśli jest zaczęta sesja z Atreusem (jeszcze bez mojego odpisu) w Mungu, mogę po prostu napisać, że przychodzę z tym nieszczęsnym eliksirem, czy muszę pisać post z tworzenia? RE: Eutierria - Eutierria - 21.05.2025 Możesz w poście w którym przychodzisz opisać tworzenie. Tworzeniu nadaj fabularną datę i godzinę. Oczywiście musi być w trakcie spalonej nocy lub po. RE: Eutierria - Helloise Rowle - 21.05.2025 A właśnie, jak już jest temat tych eliksirów, to od razu pociągnę. Jeśli chcę ich komuś udzielać w czasie nocy (na liście mam zorganizowanie czegoś dla Baldwina z rozwalonym nosem i dla Alexa na draśniętą zaklęciem rękę), to napisać post z gotowania eliksirów przed spaloną (zakładam że skoro się z eliksirów głównie utrzymuję, to mam jakieś zaplecze) i iść po banderolki na nie do działu z rzutami czy jakoś inaczej to się gra? Iiiiii przy okazji nieśmiało i niezobowiązująco podniosę temat, który też już kiedyś był, ale tak tylko sygnalizuję swoje zainteresowanie okrojonym leczeniem wagi II — jakieś ratownictwo medyczne, medycyna pola walki magicznej czy znachorstwo. Ja chętnie bym wzięła, więc gdyby było kiedyś robione... RE: Eutierria - Erik Longbottom - 21.05.2025 Hej, hej, dodatkowe zapytanie Eliksirów bo rzuciły mi się w oczy ostatnie pytanie: czy to, że Basilius ma/miał rzucić na stworzenie eliksirów jest efektem powiązania sesji z eventem Spalonej Nocy czy tak po prostu się teraz robi, że uzdrowiciele muszą jednak robić swoje eliksiry? W obecnych opisach uzdrowicielstwa jest następujący fragment: Cytat:Uzdrowiciele, do poprawnego leczenia, wykorzystują eliksiry lub maści, dlatego często współpracują oni z alchemikami oraz zielarzami. Ważne jest to, że sami nie muszą znać się na tworzeniu tych specyfików, a dzięki umiejętności leczenia wiedzą, jaki eliksir zaaplikować na konkretne schorzenie. Czy ten zapis nie funkcjonuje właśnie po to, żeby uzdrowiciele nie musieli się obowiązkowo zajmować eliksirami (a więc i dobierać dodatkowej przewagi pod to), a tylko ich dawkowaniem/dopasowywaniem ich do schorzenia/stanu pacjenta? Plus, jeśli dobrze pamiętam, to chyba uzdrowiciele powinni móc po prostu brać eliksiry z magazynku szpitala? Dodatkowo pojawia mi się tutaj kwestia tego jak wysoka jest wiedza na temat leczenia u osób, które mają tylko Tworzenie eliksirów i maści. Czy różnica tutaj polega na zasadzie: Postać z Leczeniem -> zna schorzenie, jego objawy, skutki uboczne, wie co zaaplikować, żeby pacjent poczuł się lepiej Postać z Leczeniem i Tworzeniem eliksirów i maści -> zna schorzenie, objawy, skutki uboczne, wie co zaaplikować, potrafi samodzielnie przygotować remedium na daną chorobę Postać z Tworzeniem eliksirów i maści -> potrafi stworzyć remedium i powiedzieć na jakie objawy konkretny specyfik może pomóc, ale dawkowanie jest na oko i na pewno nie na takim poziomie jak u postaci z Leczeniem? Są tu jakieś ograniczenia narracyjne lub mechaniczne? RE: Eutierria - Basilius Prewett - 21.05.2025 To jak już wszyscy pytają się o eliksiry, to jeszcze nieśmiało dopytam się o jedną rzecz skoro mam podać godzinę tworzenia: Ile musi się ten eliksir tworzyć? Chodzi mi o to, że z tego co rozumiem robiłam go dzisiaj i dzisiaj też mam podać go Atreusowi, więc jak to czasowo ugryźć? RE: Eutierria - Hati Greyback - 22.05.2025 no heeej ![]() Przychodzę z... pytankiem? Bo na sesji ze spalonej nocy (konkretnie tej) chciałam, aby npc przyjebał dla Greybacka - tyle, że npc rzucił krytyczną porażkę i kazali mi tu przyjść się zgłosić
RE: Eutierria - Eutierria - 23.05.2025 1a. Storytellingowe korzystanie z przewag zostało ujęte w zasadach. Klarowny opis jest okej (ofc to wciąż mniejsze zaangażowanie niż kiedy piszesz całe sesje z robieniem eliksirów - więc dostaniesz mało punktów). 1b. Leczenie nie zostało objęte wymogiem rzutu. Ty leczyć nie potrafisz, więc o ile wykonanie eliksiru nie jest dla ciebie problemem, odpowiednie zaaplikowanie go, czy dobór odpowiedniej dawki wykracza poza twoje kompetencje - a więc powinnaś rzucić kością przy podawaniu. Nieudana akcja powinna wiązać się z pogorszeniem stanu zdrowia. 1c. Dawanie komuś eliksirów „na drogę” kiedy się ich fabularnie nie wykonało i nie rzuciło na nie kością, nie zostanie przeze mnie uznane za korzystanie z przedmiotów. 2. Jedyna przewidywana przeze mnie przewaga to „pierwsza pomoc” (nie ma jeszcze lepszej nazwy). Znachorstwo nie widnieje w żadnym planie. RE: Eutierria - Eutierria - 23.05.2025 Basilius rzucał, ponieważ miał taki nakaz od mistrza gry w sytuacji, w której znalazł się Atreus. Opisując zdrowotne konsekwencje dla Atreusa, opisałam co dokładnie musi zrobić, żeby wydobrzeć przed pogrzebem siostry. Cytat:Dodatkowo pojawia mi się tutaj kwestia tego jak wysoka jest wiedza na temat leczenia u osób, które mają tylko Tworzenie eliksirów i maści. Czy różnica tutaj polega na zasadzie: Generalnie tak. A na ostatnie pytanie chyba odpowiedziałam już postem wyżej. RE: Eutierria - Eutierria - 23.05.2025 Eliksiry się gotuje, więc idąc tropem zupy (bo nie znalazłam szczególnie dobrych przedziałów czasowych w kanonie), robi się je od 20 do 60 minut w zależności od skomplikowania - wybierz coś w tym przedziale, najlepiej pośrodku (bo coś, co odbudowuje kości, określiłabym średniozaawansowanym). Jeżeli potrzebujesz tu woli Pana Losu sugeruję rzut [roll=1d40+20], gdzie wynik rzutu jest liczbą minut spędzoną przez Basiliusa nad kotłem. RE: Eutierria - Eutierria - 23.05.2025 Odpowiadam na krytyczne rzuty graczy, możecie zinterpretować ten rzut wg. uznania (sugeruję, żeby uderzył tak, aby zrobić większą krzywdę sobie niż tobie - na przykład skręcił kostkę lub doznał urazu ręki). Zwracam wam uwagę na nieprecycyjne opisu rzutów. „Atak na Skolla” - jaki atak? Co on robi? Jakiej dziedziny magii używa? Albo ataku fizycznego? Ten opis nie mówi mi nic. Proszę wyjątkowo o edycję posta i klarowne opisanie intencji postaci niezależnej. |