![]() |
|
Eutierria - Wersja do druku +- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl) +-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64) +--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113) +---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82) +---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376) |
RE: Eutierria - Eutierria - 24.05.2025 Dodałam wasze wątki do kolejki. RE: Eutierria - Eutierria - 24.05.2025 Naprawiłam ci. RE: Eutierria - Mona Rowle - 25.05.2025 Dzień dobry Pani Bezo w tę piękną niedzielę, chciałam uczciwie zgłosić, że pomyliłam się się przy rzucie w tym wątku (o tutaj: [http://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=4705&pid=71059#pid71059]). Użyłam nieprawidłowej komendy — rzuciłam tak jakbym miała dwie kropeczki, a mam jedną w translokacji. Thank you from the mountain za cierpliwość i przepraszam za zamieszanie! Domyślam się, że trzeba to będzie poprawić T_T RE: Eutierria - Eutierria - 25.05.2025 W takiej sytuacji należy posłużyć się tabelką tutaj. W ocenie okropnej 58 wciąż mieści się w przedziale sukcesu. Edytuj post i dodaj sobie adnotację pod tym rzutem. RE: Eutierria - Victoria Lestrange - 26.05.2025 Hejka Mam problem z dokładnym zrozumieniem jednego zapisu regulaminu eventu, a dokładniej: Cytat:Postać ma jedną próbę na to czy podjęta akcja uda się lub nie uda. Nie można rzucać na jedną akcję dwa razy.Czy to oznacza, że gdy np. chcę ugasić pożar zaklęciem to: a) rzucam sobie na to kostką w poście jeden raz i nie udaje się to ten jeden raz i mogę w kolejnym poście próbować powtórzyć akcję b) rzucam sobie na to kostką raz, nie udaje się i w żadnym poście tej samej sesji już nie mogę drugi raz spróbować zrobić tego samego? I bonus, bo zaczęłam się przy tym zastanawiać nad jeszcze jedną rzeczą ![]() Cytat:a. Jeżeli akcja się nie udała, gracz musi rzetelnie opisać porażkę swojej postaci, np. nietrafione zaklęcie, upadek na ziemię.Tu przyznam, że do tej pory w kwestii rzucania czaru rozumiałam to tak, że zaklęcie się po prostu nie udaje, traci się czas na jego rzucanie, ale coś tam sprawia, że ono jest źle splecione, magia nawala, nie „kształtuje się”. Można w ten sposób interpretować te „nieudane akcje”, czy to jednak musi być tak, że to zaklęcie „wychodzi”, ale nie trafia tam, gdzie miało? Gdzieś tam pisałam, że postać straciła koncentracje podczass rzucania, coś ją rozproszyło, ale teraz zaczełam rozkminiać, czy jednak przypadkiem nie opisałam źle konsekwencji nieudanego rzutu (może to overthinking już xD). Zastanawiam się po prostu jak to interpretować, bo w kwestii kształtowania to jeszcze jakoś leży w moich wyobrażeniach, ale np. taka transmutacja już gorzej.
RE: Eutierria - Eutierria - 26.05.2025 Zapis został dodany, ponieważ na niektórych wydarzeniach mistrzowie gry stosowali specjalne mechaniki i niektórzy gracze przywykli do ich stosowania, na przykład pisano: Rzucam na translokację, żeby rozbroić przeciwnika. [roll=Z] [roll=Z] Następnie brano narracyjnie pod uwagę tylko wyższy wynik rzutu. Oczywiście było to dopuszczalne w ramach tych wydarzeń (więc nie było błędem), ale ja nie dopuściłam takiego działania w ramach Spalonej Nocy. Możesz spróbować zrobić „to samo” w innym poście (edycja tego, w którym ci nie wyszło, żeby dodać kolejny rzut jest sprzeczna z zasadami), będzie to kolejna wykonywana przez ciebie akcja. Oczywiście musisz wpierw opisać konsekwencje akcji nieudanej. Wyjątkiem będą tutaj specjalne zadania i zdarzenia z kości, gdzie jest konkretnie ustalony scenariusz - masz jedną szansę i tyle, jak ci się nie udało, to postać niezależna umiera / ucieka / udaje jej się kogoś skrzywdzić etc. Tu przyznam, że do tej pory w kwestii rzucania czaru rozumiałam to tak, że zaklęcie się po prostu nie udaje, traci się czas na jego rzucanie, ale coś tam sprawia, że ono jest źle splecione, magia nawala, nie „kształtuje się”. Można w ten sposób interpretować te „nieudane akcje”, czy to jednak musi być tak, że to zaklęcie „wychodzi”, ale nie trafia tam, gdzie miało? Gdzieś tam pisałam, że postać straciła koncentracje podczass rzucania, coś ją rozproszyło, ale teraz zaczełam rozkminiać, czy jednak przypadkiem nie opisałam źle konsekwencji nieudanego rzutu (może to overthinking już xD). Zastanawiam się po prostu jak to interpretować, bo w kwestii kształtowania to jeszcze jakoś leży w moich wyobrażeniach, ale np. taka transmutacja już gorzej. Nieudana akcja może być przez ciebie opisana dowolnie, według uznania i w zgodzie z posiadaną oceną. Znajduje się tam taki zapis: Warto pamiętać, że im więcej kropek, tym słabsze będą ewentualne negatywne skutki porażki, a wybitni czarodzieje nie odczuwają ich niemal wcale. Jednocześnie należy zachować logikę tego, że czarodziej na poziomie trolla będzie się w tej magii mylił i się kaleczył, a czarodziej wybitny już niekoniecznie. Sumując to, podam przykładowe konsekwencje nieudanego rzutu, żebyś mogła się do czegoś odnieść: Troll - Chciał strzelić w kogoś kulą ognia, zamiast tego z różdżki polał się żar, który poparzył mu rękę. - Macha różdżką, nic się z niej nie wydobywa. Zamiast tego drewno wibruje i nie wychodzi mu też kolejne zaklęcie. - Chciał transmutować komuś nos na przyjęcie, żeby wyglądał jak świnka. Przez przypadek złamał mu kość. - Chciał rozproszyć cudze zaklęcie, nic się nie stało, a nie zdążył się odsunąć. Dostał w papę. Wybitny - Chciał strzelić w kogoś kulą ognia, ale no niestety, tamten wziął i uskoczył w bok. - Przedziwna anomalia magiczna w tym miejscu sprawiła, że zaklęcie obrało złą trajektorię. - Podczas transmutacji zauważył, że próbuje zrobić to z uszkodzoną tkanką. Musi ochłonąć i spróbować zrobić to inaczej, aby nie zrobić kuzynce krzywdy. - Smuga doskonale splecionego zaklęcia nie wystarczyła, aby udało mu się zniszczyć zaklęcie przeciwnika, jednak był to niewątpliwie silny czar, a Zygfryd jest doskonałym przeciwnikiem. RE: Eutierria - Prudence Fenwick - 28.05.2025 Hej. Mam pytanie w związku z zadaniami dla pracowników Munga/Ministerstwa. Są tam te dwie kości: Dla osób w Mungu i Lecznicy (dotyczą pacjentów medycznych): Nigdy nie przestawaj leczyć Dla osób pracujących w terenie (dotyczą walących się budynków, gaszenia ognia, ratowania innych - wszystko dzieje się na zewnątrz, w Londynie): Co złego to nie Jenkins Jeśli chcemy wykonywać zadania w terenie z ramienia Czarodziejskiego Pogotowia Ratunkowego/Munga, ale dotyczące stricte leczenia, nie ratowania ludzi z budynków, nie gaszenia ognia etc. To czy możemy użyć tej pierwszej kości czy to nie ma sensu, bo dotyczy czegoś, co dzieje się w środku w Lecznicy/Szpitalu? Ewentualnie, czy można uznać, że CPR/Mung ma jakiś/jakieś prowizoryczne punkty medyczne gdzieś w Londynie i tam rozegrać tę pierwszą kość? RE: Eutierria - Jonathan Selwyn - 28.05.2025 Hej, jeszcze na temat tej sesji. Czy jest możliwość zabrania tej kobiety z jej córką do bezpiecznego miejsca jak Nora Nory, aby miał je na oku Zakon? A jeśli tak to czy mogę zedytowac fragment na jednym wątku, w którym mówię, że zostały w Fontannie Szczęścia? RE: Eutierria - Helloise Rowle - 28.05.2025 mamo… mamo, bo eliksir mi wykipiał jak robiłam zadanie ale w krytycznie dobry sposób dwa razy RE: Eutierria - Ceolsige Burke - 28.05.2025 Dzień dobry, W sprawie spalonych kości i lokacji. Czy poza rzutem na kantor z mieszkaniem posiadany przez moją postać powinienem też wykonać rzuty na kryjówkę w Ścieżkach oraz na Burke's Atelier na Horyzontalnej (czy to jest siedziba rodowa?). Pozdrawiam |