Secrets of London
Eutierria - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Departament nadgryzionych ołówków (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376)

RE: Eutierria - Lorraine Malfoy - 19.09.2025

Kochana Bezalko,

Cytat:+10 za każdą kreskę wagi w przypadku przewag Tworzenie eliksirów i maści, Krawiectwo, Gotowanie, Kaletnictwo, Alchemia, Tworzenie mechanizmów, Kowalstwo i jubilerstwo, Tworzenie świec i kadzideł, Gotowanie, Tworzenie przedmiotów drewnianych, Tworzenie dzieł sztuki, Zielarstwo, Opieka nad magicznymi stworzeniami, Renowacja, Sztuki plastyczne, Łowienie ryb pod warunkiem, że dar jest związany z tą przewagą (została wykorzystana do jego stworzenia)

Posiadanie małej ghoulki w domu zachęca do kreatywności. Więc ja, jak to ja, wymyśliłam sobie coś fajnego. Przychodzę spytać, czy mogę tak zrobić na legalu.

Mam na Lorraine przewagę Muzyka i zastanawiam się czy mogę ją policzyć jako dodatek w rzucie do stworzenia wieńca na Mabon. Jak? Ano tak na wzór tych przaśnych świątecznych kartek, które grają życzenia urodzinowe. Wieniec z zebranych w lesie gałązek przyozdobiony byłby kwiatami, których pączki byłyby zamknięte, dopóki nie zapaliłoby się świeczki w środku wieńca. Wtedy kwiatki się otwierają i gra z nich hymn do Matki (wykonane byłoby to za pomocą magii zauroczenia, którą mam na 4 kropeczki, a już wcześniej Lorraine zaklinała różne melodie w kopertach, gdy wysyłała listy, więc nie byłaby to żadna nowość fabularna). Oczywiście z czasem muzyka zaczęłaby się wyczerpywać (kwiatki więdną a świeczka się wypala) więc efekty dźwiękowe byłyby podobne do takiej właśnie przaśnej okolicznościowej kartki grającej.

Dziękuję z góry za odpowiedź!

RE: Eutierria - Eutierria - 21.09.2025

Nie zaliczę ci tego w opisanej formie, ale zaliczę np. wstążkę z zapisem nut uwiązaną do wianka lub jakąkolwiek inną fizyczną formę zapisu takiej melodyjki.

RE: Eutierria - Lorraine Malfoy - 21.09.2025

To upewnię się żeby nie zrobić debilizmu

+5 za 1 kropeczkę w rzemiośle
+10 za 1 kreskę wagi za przewagę Muzyka jeżeli zrobię to tak jak napisałaś mi w poście wyżej, czyli zapis nutkowy na wstążce
Razem mogę dodać +15

Tak?

RE: Eutierria - Eutierria - 21.09.2025

Tak! Serduszko

RE: Eutierria - Helloise - 22.09.2025

1) Boże, to znowu ona coś robi w tym biednym ogrodzie. (tu kość, tu rzut+scenka)

2) No i krótkie pytanko do tego:

Cytat:Dwa z eliksirów, które Helloise wykonała tej nocy, dało się nazwać niewątpliwie wybitnymi. Brak wprawy w leczeniu sprawia, iż można o tę wybitność posądzać w dużym stopniu przypadek, ale zagłębienie się postaci w recepturę i jej rezultaty, pozwoli jej rozwiać swoje zdolności alchemiczne, a także zdolności związane z leczeniem.

Czy te eliksiry to jest jakaś oryginalna nieznana wariacja tradycyjnej receptury, czy też jest to coś powszechnie znanego, czego wcześniej postać nie umiała, a teraz ma szansę się nauczyć?
Chodzi mi o to, czy jak pójdę do kogoś, kto ma leczenie i dużo WOP, żeby to sobie razem rozkminić, to usłyszę:
tak, totalnie wiem, jak to zrobiłaś, teraz ci wytłumaczę
czy też
hm, dziwne, siądźmy nad tym razem i się zastanówmy, jak to działa

Słowo honoru, to już przedostatnia fabularna rzecz, jaką planuję zrobić w miesiącu wrześniu, a potem już daję spokój i tylko piszę herbatkowe sesje o chodzeniu na randki.

RE: Eutierria - Eutierria - 22.09.2025

Zapodam ci składnik późniejszym wieczorem jak siądę do kompa. Co do drugiej części posta – wybitna receptura nie może skrajnie różnić się od takiej typowej – ma w sobie coś specjalnego, jakieś super dobrane proporcje, dodatkowy składnik, który okazał się dobrze ją rozbudowywać, ale większość składników w kociołku musi być chociaż trochę przewidywalna. Odpowiedź leży więc gdzieś pomiędzy?

PS. wrzuć na luz. <tutaj wstaw emotke z małpa w okularach z teamsa>

RE: Eutierria - Urd Nordgesim - 22.09.2025

Dzień dobry, chciałabym poprosić o zwolnienie ze Spalonej Nocy z powodu nieobecności postaci w kraju.

Moja postać normalnie mieszka w Szwecji (mam pod to rozpoznawalność, miejsce zamieszkania i kolor grupy). Urd decyduje się na przyjazd do Anglii, dopiero po tym jak dotarły do niej wieści o tym katakliźmie, żeby zaopiekować się młodszą siostrą.

RE: Eutierria - Eutierria - 23.09.2025

Zwalniam cię z rzutu.

RE: Eutierria - Samuel McGonagall - 26.09.2025

Dzień dobry, piszę w sprawie rodzinnej kolacji na Mabon.

Samuel ma zawadę Wydziedziczony (rodzina Blacków nie ma o nim pojęcia i z wzajemnością w sumie), mama w zaawansowanym maledictusem fruwa po lesie od kilku lat, ojciec leży martwy (czy to kwalifikuje się pod zawadę Sierota? Przyznam, że zdziwiłam się, że jej nie mam, czy mogę ją sobie dobrać przy rozliczeniu jesiennym?).

Miałam pomysły żeby Samuel w Mabon:
  1. jako krogulec poleciał do Kniei na grób ojca i "zjadł" z nim zabraną przez siebie kolację (mając w pamięci, że mogłoby to ściągnąć uwagę Widm);
  2. zjadł kolację z Garrickiem - father figure Sama, choć bez więzów krwi;
  3. zjadł z kolację z Nikolaiem (drugi plan, jego rodzice są w ZSSR) i jego wujem (NPC) z którymi Samuel obecnie mieszka i razem pracują.

Poproszę o pomoc, nie wiem która z tych opcji byłaby najlepsza i zgodna z założeniami eventu.

RE: Eutierria - Eutierria - 26.09.2025

Myślę, że w tej sytuacji powinnaś mieć zawadę Sierota zamiast Wydziedziczonego dziedzica?? Mogę ci to nawet edytować.

Wszystkie trzy opcje kolacjowe zaliczę. Zaliczę też posiłek z córką.