Secrets of London
Eutierria - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Sekrety Londynu (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=64)
+--- Dział: Przygotowania (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=113)
+---- Dział: Konsultacje z Mistrzem Gry (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=82)
+---- Wątek: Eutierria (/showthread.php?tid=1376)

RE: Eutierria - Eutierria - 13.11.2025

Wiesz to. Możesz wybrać się tam i poszukiwać jej w dziczy (sugeruję nie czekać z tym do późnej jesieni ani zimy z oczywistych względów). Możesz też użyć swojej wiedzy odnośnie jej wykorzystania, żeby znaleźć kogoś, kto może posiadać ją w swoim składziku (np. jakiś twórca eliksirów w lecznicy albo piwowar).

RE: Eutierria - Helloise Rowle - 13.11.2025

Okej, to jeśli pójdę do dziczy np. 20 września i napiszę parę postów, jak się tam przechadzam dzień cały, szukając kwiatków, co dalej? Mam się zgłosić do MG? Coś rzucić? Czy kwiatki automatycznie odblokowują się po osiągnięciu 1500 słów?

W tym konkretnie zadaniu punktowana dodatkowo jest wizyta w konkretnej klinice, nie wizyta prywatna. Bo to zadanie odnosi się też do tłumu i kolejek, które te postacie omijają dzięki prywatnym kontaktom, kiedy wszyscy inni cierpią w kolejce.

1) Zadanie polega na odgrywaniu objawów, które są rezultatem rozrywającego płuca kaszlu. Minimalnym zaangażowaniem są posty o łącznej objętości pełnej sesji (1500 słow), w których postać odnosi się do popiołu w płucach. - To na pewno sobie zaliczą.

2) Dodatkowo punktowane jest nawiązywanie do artykułu w „Czarownicy” - To też na spokojnie mogą sobie zaliczyć na wizycie prywatnej.

3) inne działania opisane w zasadach wydarzenia - Chodzi o odgrywanie zawad i przewag, poziomu wiedzy, angażowanie innych graczy i tak dalej - lista jest dostępna w głównym wątku.

4) oraz wizyta w Klinice Św. Munga. Jeżeli postać posiada jedną z wymienionych przewag i zawad, dodatkowo punktowane będzie odegranie wydarzeń wg następującego schematu (...) - Za to siłą rzeczy punktów nie dostaną.

Zaangażowanie cię w wątek daje im punkty w punkcie 3, bo angażują kogoś w sesję dotyczącą Spalonej. Nie daje im punktów w punkcie 4, bo nie przyjmujesz ich w Mungu i nie stoją w kolejce. Wszystkie inne punkty jak najbardziej mogą zebrać.

Tak, wizytą medyczną może być przepisanie lekarstw i inhalacji, nie musisz robić tego w trakcie trwania sesji. Jeżeli ktoś zgłosi się do ciebie z taką kartą, to wystarczy storytellingowo odegrać uzdrowiciela, który sprawdza tę postać, mówi postaci, jakie zażywać lekarstwa i gdzie je kupić (np. w aptece Lupinów) i to jest jak najbardziej wystarczające.

Możemy się umówić, że jak chcesz cholernie nudną sesję z MG jak chodzisz po lesie, to mnie otaguj, a jak jej nie chcesz, to pisz posty tak długo, aż nie uda ci się rzut na percepcję. Do maksymalnie trzech jednego fabularnego dnia. Uznaję z góry, że postać zrobi sobie zapas na dłużej i będzie je przechowywała w swoim składziku w Dolinie, w ilości zupełnie wystarczającej do rozwiązania zagadki Czarnych Róż.

RE: Eutierria - Basilius Prewett - 13.11.2025

Dziękuję za odpowiedź i... ekhem chyba mam więcej pytań, ale już o inne rzeczy! Wiem, że dużo i każde z innej parafii, ale nazbierało mi się kilka rzeczy do dopytania.

1) Moja drugoplanowa postać Mabel ma kota Figgów Karla. Odgrywam to na sesjach, piszę o nim niemal w każdym poście i jest on opisany w karcie. Obecnie, po Spalonej Nocy, mieszkają u rodziny w Little Whinging tam gdzie jest koci Azyl. I teraz tak, czy mogę założyć, że Karl usłyszał od innych kotów w Azylu o tej runie, która pozwala wyczuć widma i przekazać tę informację dalej? Ewentualnie coś zrobić aby tę informację otrzymać?

2) Wracając do tematów okołoleczniczych i leczenia kaszlu. Jak to jest z inicjatywami dla Munga? W temacie opisane są tylko te dla pracowników Ministerstwa? Mogę i tak zgłosić swoją ze szpitala, czy muszę w takim razie zaangażować w to któryś z Departamentów? Czy mamy tutaj magiczny NFZ, prywatną ochronę zdrowia, czy coś pomiędzy i np Ministerstwo Magii daje jakieś dofinansowanie? Też gdybym chciała zgłosić próby badania którejś z klątw, jak np Maledictusa, to mam po prostu zgłosić inicjatywę, czy napisać do MGów?

3) Znowu zmieniając temat. Wylosowałam na Basiliusie sumę ze Złodziejem Różdżki. Czy jeśli inna postać z sumą Zbieramy na zakupy w Miodowym Królestwie odkupi tę różdżkę i rozegramy sesję, w której mi ją zwraca to i tak zaliczę tę sumę, czy muszę koniecznie w międzyczasie kupić nową?

1) Ze względu na to, że Mabel to postać drugoplanowa, to najlepiej będzie, jeżeli uzyska te informacje w sesji z mamą, która posiada kocią przewagę.

2) Tak, zaangażuj w to Departament Magicznych Wypadków i Katastrof. Poprawna odpowiedź to coś pomiędzy - Mung to placówka w domyśle niezależna, MM ma swoje czarodziejskie pogotowie ratunkowe, ale jak najbardziej Mung z MM współpracuje i czerpie z niego pieniądze (przy okazji tak dużego ataku tym bardziej). Napisz do MGów, bo nie wiem, jak badanie Maledictusa podciągnąć pod Inicjatywę po Spalonej.

3) Musisz w międzyczasie kupić nową.

RE: Eutierria - Basilius Prewett - 13.11.2025

Oki dziękuję zrobiłam w 3 punkcie skrót myślowy i chodziło mi o badanie klątwy poza inicjatywami związanymi ze Spaloną Nocą

RE: Eutierria - Eutierria - 16.11.2025

No to oficjalne mechaniki badań na ten moment nie istnieją, więc jak wpadniesz na jakiś pomysł na to jak podejść do takich badań na własną rękę, możesz się zawsze zgłosić i skonsultować czy to ma sens. Serduszko

RE: Eutierria - Brenna Longbottom - 16.11.2025

Apropos Klubu Wędrujących Rączek (sesja została rozegrana, kością rzucono w osobnej sesji w ministerstwie) - chciałam się upewnić, czy wiadomo kto to zrobił, czy jedynie, skąd się wzięła ta część ciała, a sprawcy nie ustalono?

EDIT.
A i PS - czy kolejną sumę mogę rzucić dopiero po ukończeniu i tych sesji w MM, czy skoro rozegrałam w pobliżu Nokturnu (pełna), to wolno rzucać dreszczcowcem znowu?

RE: Eutierria - Eutierria - 16.11.2025

Sprawca pozostaje nieznany. I tak, możesz rzucać dalej.