• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Sekrety Londynu Wieści z Londynu Fabularne media, prasa i publikacje v
1 2 Dalej »
[Wiosna/Lato 1972] O tym jak magia Beltane niszczy małżeństwa...

[Wiosna/Lato 1972] O tym jak magia Beltane niszczy małżeństwa...
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
27.05.2023, 13:10  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2023, 11:17 przez Eutierria.)  

Prorok Codzienny, 7 czerwca, strona 4.

O tym jak magia Beltane niszczy małżeństwa... ale wcale nie tak, jak myślicie

Po tegorocznym Beltane spodziewaliśmy się już wszystkiego, ale to zaskoczyło nawet naszych redaktorów. Starożytny celtycki rytuał miłosny obchodzony 1 maja, wydaje się mieć niezwykle potężne skutki. Święto to, które tradycyjnie kojarzy się z miłością, płodnością i nowym początkiem, przyniosło nieoczekiwane konsekwencje dla par w całym Londynie. Fala przedziwnych emocji i zdarzeń, która towarzyszy tegorocznemu rytuałowi, stała się przyczyną poważnych komplikacji w życiu wielu małżeństw.

Ministerstwo, które otrzymało już 27 wniosków o rozwód, donosi, że każdy z tych przypadków jest związany z naruszeniem rytuału miłosnego na Beltane przez jednego z małżonków. To zdumiewające, że tradycja, która przez wieki przynosiła radość i harmonię, teraz może prowadzić do kompletnego chaosu. Departament Tajemnic stoi teraz przed niełatwym zadaniem analizowania tych wniosków i badań zapisów emocji w postaci fiolki myśli, które dołączone są do każdego z nich. Prorok Codzienny dotarł do dwóch kobiet, które postanowiły podzielić się z nami tym, co poczuły.

(...) To był pierwszy raz, kiedy po tym, jak mój mąż zeskoczył z pala, poczułam aż tak silną euforię, chociaż to od zawsze było nasze święto. Poznaliśmy się na nim, na nim też się poślubiliśmy, ale... w tym roku wszystko było inne. I to już do końca życia będzie moje błogosławieństwo i przekleństwo. (...)

(...) Początkowo, wszystko wydawało się idylliczne. Mój mąż i ja świętowaliśmy razem to magiczne święto, pełne obietnic i miłości. Płomienie ognisk i zapach kwiatów wypełniały powietrze, a nasze serca biły w unisonie. (...)

(...) Jednak następnego dnia, kiedy mój mąż powiedział mi, że nie będzie wracał na noc, ponieważ musi pomóc w naprawie szkód spowodowanych przez wichurę, czułam, jakby ktoś wbił mi sztylet prosto w serce. W ciągu jednej chwili cała nasza harmonia i miłość zostały zachwiane. Czy to była prawdziwa przyczyna jego nieobecności? Czy to tylko wymówka, a w rzeczywistości spotkał się z inną osobą? (...)

(...) To uczucie zdrady i osamotnienia było nieznośne. Przeplatały się we mnie pytania i wątpliwości, jakich wcześniej nie doświadczyłam. Jak mogło się to stać? Czy nasza miłość nie była wystarczająco silna, by przetrwać tę próbę? Przecież byliśmy tak blisko, byliśmy partnerami w życiu i w miłości. Dlaczego teraz czuję się tak opuszczona? (...)

(...) Widziałam inne kobiety w podobnej sytuacji. Przychodzą do Ministerstwa, niosąc fiolki myśli, które zawierają całą ich bolesną historię. (...)

(...) Ja mam nadzieję, że ten rozwód dostanę. Mąż przyznał się wczoraj, że ma kochankę, a to uczucie było jak najbardziej prawdziwe. Dziewczyny, jeżeli czujecie coś dziwnego, to nie dajcie się zwieść na ckliwe słówka, oni naprawdę was zdradzają. Nie wiem jak mam się po tym wszystkim pozbierać. (...)

(...) Obecnie jestem w rozterce. Chcę wierzyć, że istnieje jakaś racjonalna wyjaśnienie dla tego, co się stało. Chcę wierzyć, że nasza miłość jest wystarczająco silna, by przetrwać te trudności. (...)

Angela Bridges

Powyższe cytaty są wybranymi przez Mistrza Gry fragmentami przydługich historii.

there is mystery unfolding
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa