Dlatego z czystym zainteresowaniem tego na czym tak zależało Longbottomowi, że zamierzał zadawać pytania pionierowi w dziedzinie medycyny estetycznej, Ethan wykorzystał teleportację, aby pojawić się w gmachu ministerstwa i zorientować się gdzie możliwe było odszukanie mężczyzny. Wymienił parę słówek z różnymi osobami po drodze, wyminął parę drzwi, dostał się windą do odpowiedniego wydziału i... odszukał drzwi, zaraz oznajmiając swoją wizytę dwukrotnym puknięciem drzwi, nim zaraz bez żadnego słowa po drugiej stronie wejść do środka.
— Przepraszam bardzo, jednak jesteśmy w poniedziałkowy poranek i w niedługim czasie miałem zaczynać dyżur. Jeśli mogę się dowiedzieć - o co konkretnie chodzi, że postanowił pan nawiedzić wizytą swojej sowy moje cztery ściany? — Bezpośrednio przechodząc do konkretów, stał naprzeciw mężczyzny, starając się dać mu znak "no wstań, kultury". A czasu też nie miał za dużo. Znalazłby więcej gdyby tylko wiedział co Erik ma mu do pokazania tak ważnego, że być może wzbudzi jego uwagę.