- Ślub to tylko papierek, Prudie. Kawałek celulozy z pieczątką, który ma uspokoić urzędników i stare ciotki. On nie sprawia, że nagle stajesz się inną osobą. - Pochyliłam się nad stołem, zniżając głos do konspiracyjnego szeptu, chociaż na strychu byłyśmy tylko my i kilka pająków. - Spontaniczność… - Mruknęłam pod nosem, jakbym smakowała to słowo. - Spontanicznie to ja kiedyś spaliłam list miłosny od pewnego wicehrabiego, bo był nudny jak flaki z olejem. - Uśmiechnęłam się pod nosem, wspominając własne, przemilczane historie, o których praktycznie cała część młodszego pokolenia nie miała pojęcia - byłam damą, owszem, ale dama wie, kiedy zdjąć rękawiczki, by chwycić to, co jej - mogłabym powiedzieć więcej, mogłabym opowiedzieć o jej tym, jak ja sama, będąc nawet dużo poniżej jej wieku, nie pytałam nikogo o zdanie, bo wiedziałam, że krew nie woda, a życie jest za krótkie na uprzejme dygnięcia, ale nie teraz… Nie teraz. Pochyliłam się w jej stronę, opierając dłonie na kolanach. Zapach szałwii unosił się między nami, a ja pozwoliłam sobie na ten rzadki moment, w którym moja twarz łagodniała, lecz język pozostawał równie ostry, co zawsze.
- Małżeństwa z rozsądku to przeżytek dla ludzi bez wyobraźni i bez jaj, Prudence. To kupczenie ciałem pod przykrywką koneksji, herbat i wizyt towarzyskich. Obrzydliwość. Prawdziwym rozsądkiem jest brać to, co sprawia, że krew szybciej krąży, a nie to, co ładnie wygląda w księgach. - Stwierdziłam, tym razem zupełnie niepoprawnie, błyskając zębami w sposób, który jasno dawał do zrozumienia, co o tym wszystkim myślałam. Widziałam dostatecznie wiele osób, które po takiej nowinie szukałyby soli trzeźwiących i rodowego drzewa, żeby sprawdzić, czy „dogadanie się” nie splamiło tarczy herbowej, więc tym bardziej cieszyłam się z tego, że moja wnuczka nie musiała tego robić. Moje serce, chociaż doświadczone i widzące już niejedno, drgnęło z tą specyficzną mieszanką satysfakcji i czystej, babcinej dumy. Wzięłam głęboki oddech, a potem, niemal od niechcenia, wróciłam do wiązania kadzideł - sekundę później moje palce znów poruszały się rytmicznie, lecz uwaga nadal spoczywała tam, gdzie powinna.
- „Dogadaliście się”. Bardzo eufemistycznie to ujęłaś, doprawdy. - Zaśmiałam się krótko, perliście, jak zawsze. - Moje dziecko, dla kogoś, kto ma oczy, ta wasza „spontaniczność” jest równie zaskakująca, co deszcz w listopadzie. - Zmierzyłam moją wnuczkę tym spojrzeniem, które mówiło „Skarbie, ja wiedziałam, co zjesz na śniadanie, zanim ty w ogóle zgłodniałaś”. - Jeśli ten twój wiecznie nieobecny kawaler wreszcie zrozumiał, że krążenie wokół ciebie przez połowę życia to marnowanie cennego materiału genetycznego, to chwała Matce. Skoro już się „dogadaliście”, to mam nadzieję, że rychło zobaczę efekty tego porozumienia. - Spojrzałam na nią uważnie - moja wnuczka, dumna i odważna, w końcu przestała bawić się w podchody z losem. Patrzyłam na nich przez lata i przysięgam, gdyby to ode mnie zależało, zamknęłabym ich w piwnicy o chlebie i wodzie, dopóki by się nie dogadali. Zamiast tego uprawiali ten swój taniec godowy - dwa kroki w przód, trzy w tył - a ja musiałam na to patrzeć i pić melisę, żeby nie dostać apopleksji. Moje oczy spoczęły na jej dłoniach, szukając blasku metalu, który przypieczętował tę wieloletnią batalię.
- „Pierwsza”, mówisz? - Uniosłam brew, mój głos, chociaż wciąż silny, lekko zachrypł od wzruszenia, którego za nic w świecie nie zamierzałam jej w pełni okazać, jeszcze by pomyślała, że mięknę na starość. - Idealnie. Jestem zaszczycona, naprawdę. - Posłałam jej porozumiewawczy uśmiech. - Nie martw się resztą rodziny. Niech gadają o pośpiechu i braku ogłady. To ich życie jest nudne, nie twoje. Zrobiłaś to, co ja… - Ugryzłam się w język, niemal rzucając coś o moim własnym, porannym ślubie bez pozwolenia, ale w porę przywołałam się do porządku, bo to nie był mój dzień. - Zrobiłaś to, co zrobiłaby każda kobieta z charakterem. Wzięłaś to, co twoje. - Natomiast ja wzięłam głęboki oddech, napawając się zapachem strychu i myślą o tym, że wszystko było na swoim miejscu. - No, ale skoro już jesteś mężatką, to chyba czas zejść na dół wypić coś mocniejszego niż herbata z lipy, nie sądzisz? Trzeba opić to wasze „dogadanie się”, zanim reszta stada zwietrzy pismo nosem i zacznie cię zadręczać pytaniami. - Mrugnęłam do niej, czując, że ta chwila jest idealna, była w tym jakaś surowa sprawiedliwość dziejowa.