(07.11.2022, 13:08 )Theon Yaxley napisał(a): jaki sposób polują czarodzieje?Tak jak mugole, z tym dodatkiem, że czarodzieje mają po prostu większe zasoby - mają różne czary, umiejętności, mogą zaklinać bronie, znają różne magiczne stworzenia i mogą je wykorzystywać. To jak to zrobicie to już zależy od was, bo tak naprawdę opcji jest sporo, możecie postawić na swoją kreatywność.
Cytat:Wykorzystujemy do tego jakieś konkretne czary?Nie jest to nigdzie doprecyzowane, możecie opisać sposoby polowania Yaxleyów jak tylko chcecie.
Cytat:Jeśli zaklętą broń, to jaką? Kusze, łuki, noże? Jeśli byłaby to zaklęta broń, to czy na takim przyjęciu możemy zaoferować gościom to i owo z rodzinnych zasobów Yaxleyów?Magiczne bronie takie jak kusze i noże są w klimacie (Hagrid np. normalnie korzystał sobie z kuszy), opisując jakieś fabularne polowania i nie mierząc się z innymi graczami na eventach możecie opisać to jak tylko chcecie. Po prostu sobie wymyślcie jakiś sprzęt i grajcie. W przyszłości (żeby dać wam jakiś obraz tego, czego się spodziewać) mechanicznie - w przepisach znajdzie się miejsca na zaklęte bronie z różnych materiałów (w ramach przewag opartych na rzemieślnictwie, czyli jakieś łuki, miecze, noże, szabelki - tak, również pułapki mając tu na myśli wnyki). Pasku mi ostatnio podsunęła, że by się przydała przewaga łowiectwo i planuję ją dopasować do tego, co już mam. Jak mi się już coś więcej niż szkic tego wykluje to na pewno do was (Yaxleyów) uderzę.
Cytat:Broń palna ze specjalnymi właściwościami wchodzi w grę?Wyśmienite pytanie. xD W serii HP nie widziałam, żeby któryś z czarodziejów korzystał z broni palnej i to chyba taki running joke, że po co oni wszyscy walczyli na patyki, skoro można było po prostu tego Voldemorta zastrzelić? Broń palna wydaje mi się tematem nieco grząskim. Ogólnie z mojego doświadczenia zawsze ciężko było to zbalansować względem magii i szczerze mówiąc... nie wiem, jak zrobić to tutaj. <harold.jpg> Na wejściu wydaje mi się, że nie ma po co sobie bronią palną nic mieszać, ale jak wyjdziecie z jakąś propozycją, to spoko. Ewentualnie może ja na coś wpadnę później.
Cytat:Hej, chciałabym się dowiedzieć jak to jest z Imperiusem: celowo został pominięty na liście i czekamy na jakieś uzupełnienie w jego sprawie czy może to przeoczenie? Jako zaklęcie niewybaczalne pewnie też potrzebuje odpowiedniego poziomu spaczenia czarodzieja, który chce go rzucić?Na liście znajdują się zaklęcia oparte na nekromancji, imperius bardziej pasował mi do zauroczenia, dlatego nie ma go na liście. Właściwie jedyne co odróżnia imperiusa od losowego uroku jest to, że z założenia zaklęcia mają efekt nietrwały. Żeby uzyskać taki trwały i silny efekt jak w Harrym Potterze, będzie trzeba rzucić klątwę i zużyć surowiec.