Według Longbottoma, to fakt, że był jej bratem i znał ją od urodzenia, był dużo ważniejszym powodem otwartości Brenny. Owszem, przynależność do Zakonu Feniksa wiązała ich ze sobą jeszcze mocniej, jednak nawet w szeregach organizacji lojalność i zaufanie nie wyglądały jednakowo. Z każdym trzeba było wypracować swego rodzaju relację. Mało kto pokładał pełną wiarę w osobach, które nieraz widział po raz pierwszy w życiu. Bo i takim osobom mogło zdarzyć się, wylądować w szeregach Zakonu. Zwłaszcza w nadchodzącym czasie, skoro mieli wzmocnić rekrutację. Kto wie, czy Dumbledore nie przyśle im kogoś z zewnątrz?
— Faktycznie, źle się wyraziłem — poprawił się Erik, chociaż w głębi ducha wiedział, że siostra jedynie czepia się szczegółów. — Miałem na myśli obalenie obecnej władzy na świecie, zastraszanie społeczeństwa, a następnie pójście na emeryturę w jakiejś odizolowanej głuszy pośrodku niczego. W ten sposób na pewno być została zapamiętana.
Niestety, nie dane mu było zapoznać się z bliżej z taktyką, jaką planowała zastosować jego siostra. Ich przeciwnik zdecydowanie nie był w nastroju na to, aby dać im chwilę przerwy, aby przegadać wszystkie sprawy... I właśnie szykował się do ataku. Czemu to zawsze muszę być ja?, pomyślał, przeklinając w duchu swą atrakcyjną aparycję. Ładni zawsze mają ciężej na tym żałosnym padole łez.
To oczywiste, że troll zwrócił na niego uwagę ze względu na posturę ciała i to, że bardziej rzucał się w oczy. Poza tym, wbrew pozorom nie cuchnął zmokłym psem. To jest, o ile akurat nie wracał ze spaceru z psami. Jednakże, bez względu na to, co też zainteresowało trolla osobą Longbottoma, młody detektyw miał poważne kłopoty... Gdyż potwór ponownie rzucił się w jego stronę.
— No świetnie — wymamrotał, rozglądając się na boki. Nie musiał długo się zastanawiać. Planował ponownie uskoczyć w bok. Pytanie tylko, czy i tym razem mu się uda?
Akcja nieudana
❝On some nights, the moon thinks about ramming into Earth,
slamming into civilization like some kind of intergalactic wrecking ball.
On other nights, it's pretty content just to make werewolves.❞