Drogi Orionie,
ekscesy, jakie miały ostatnio miejsce wygnały mnie na wycieczkę do Francji. W ramach rekonwalescencji i wakacji. Miałem nieprzyjemny wypadek, na szczęście już jest wszystko dobrze. Nie mogę narzekać na mojego medyka, a i przyjaciółka z talentem do eliksirów bardzo mnie wsparła. Victoria Lestrange, być może o niej słyszałeś od Atreusa chociażby? W każdym razie - nie masz o co się martwić. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko dobrze?
Powinniśmy w niedługiej przyszłości wybrać się gdzieś razem, jeśli tylko będziesz miał czas. Zbliża się lato - wybrzeże New Forest jest piękne przy wschodach i zachodach słońca, choć są one niczym w porównaniu do miodowej Marsylii, w której byłem i reszty wybrzeży morza Balearskiego i Śródziemnego. Byłbyś zachwycony. Słońce grzeje o wiele mocniej, migocze na falach i odbija się w zielono-złotych wybrzeżach francuskich. Widoki te są trudne do opisania - porwały i poruszyły moje serce. Wiem, jaką masz słabość do natury, dlatego chciałem ci móc choć częściowo pokazać to, co sam widziałem.
Może Florence również chętnie by to zobaczyła?
Do listu dołączono książkę-album z ruchomymi zdjęciami wybrzeży francuskich od strony morza śródziemnego, w tym m.in. miast Marsylii i Nicei. Zawiera ona różne ciekawostki przyrodnicze i historyczne związane z tymi miejscami i stanowi jednocześnie przewodnik po zabytkach.