11.10.2023, 10:49 ✶
(11.10.2023, 10:44 )Eutierria napisał(a): Czy jeśli postać ma trzy kropki w wiedzy o świecie to nadal musi wykupić język jeśli chce się wspomnieć o tym, że miał kontakt z danym językiem: na zasadzie coś tam się uczył, coś poznał, zna jakieś słówka itd. Czy Język jako przewaga to po prostu umiejętność komunikowania się w obcym języku i nie jest potrzebna ta przewaga do powierzchownej znajomości jakiegoś języka?
Mogłeś mieć styczność z językiem bez przewagi i znać kilka losowych słów, zwrotów (myślę, że każdy z nas umie powiedzieć coś losowego np. po japońsku, znamy nawet jakieś mega popularne zwroty po łacinie, ale w życiu żadne z nas może oprócz Rose po studiowaniu anime się w tym języku nie dogada). Coś takiego przewagi nie wymaga.
...ALE w sytuacji gdybyś miał np. sesję z mistrzem gry, gdzie dobra znajomość języka jest konieczna do zrobienia czegoś, to bez przewagi nikt ci tego nie uzna. No bo to, że umiem powiedzieć veni vidi vici, albo że umiem ich bin da i że die hunde to pies, nie czyni mnie specem od łaciny ani niemieckiego i tłumaczenie dokumentów jest daleko poza moim zasięgiem.
Ale byłabym w stanie określić mniej więcej jaki to język i sobie iść do biblioteki poszukać słownika i sobie to potłumaczyć? Albo znaleźć speca od tego języka i by mi pomógł tak?
W sumie to mi nasunęło jeszcze jedno pytanie: czy jakieś zaklęcie może działać jak translate google? XD