11.11.2022, 12:48 ✶
Hejka.
2. Jeżeli grasz sobie sesję obyczajową z innym graczem albo chcesz do siebie przywołać talerz podczas rodzinnego obiadu - nie musicie rzucać. Nasz regulamin mówi:
> Jeżeli gracze ustalą między sobą, aby w sesji niezwiązanej z wydarzeniem, zmianami na mapach wpływów i zdobywaniem osiągnięć, zignorować mechanikę gry (tj. zagrać coś nieco inaczej, nie rzucać kością, naciągnąć coś bardziej niż wypada i tak dalej), mogą to zrobić bez pytania o to administratora.
Ustalacie między sobą czy wam się chce rzucać na Lumos, czy nie i grajcie. Ta mechanika będzie istotna, dopiero kiedy postać będzie chciała mocno zaingerować w świat (np. spalić las, zabić kogoś, okraść Ministrę Magii z pamiątek rodzinnych...) albo na eventach.
Troszkę mi ściana wyszła, więc jak coś pominęłam to przepraszam i podbijcie pytanie.
(10.11.2022, 23:28 )Atreus Bulstrode napisał(a): Nie wiem czy przeoczyłam, czy nie mogę znaleźć, ale chciałam zapytać w którym temacie można dokonać zakupu kropek i nowych przewag?Nie można. Jeżeli chcesz nanieść poprawki na startową kp - skorzystaj z zapisu w regulaminie i napisz do administratora. Późniejsze zmiany w przewagach, zawadach i statystykach będzie się nanosiło na postać wraz ze zmianą kwartału poprzez zgłoszenie wypełnienia osi czasu w odpowiednim temacie.
Cytat:1. Czy wykupienie tworzenia horkruksów może jest możliwe na start przy czym fabularne używanie musi mieć mieć miejsce po spełnieniu dalszych wymagań (poziomu spaczenia) czy jest możliwe tylko po spełnieniu wszystkich warunków dla przewagi?Nie możesz wykupić go na start. Musisz spełnić wszystkie warunki przewagi.
Cytat:W pogrubionym przeze mnie fragmencie opisu choroby niejako zawiera się wskazana przeze mnie zawada. Czy zatem zalecane jest jej dobranie czy wystarczy bazować na opisie choroby?Bazuj na opisie choroby.
Cytat:a) czy macie jakąś pulę zaklęć obowiązujących na forum czy sugerujemy się spisem zaklęć i czarów kanonicznych?Nie mamy. Mamy po prostu dziedziny magii. Nie wszystkie zaklęcia z Pottera zmieszczą się idealnie w te ramki. Sugeruję wymyślać sobie nowe czary na podstawie opisów dziedzin magii.
Cytat:b) gdy chcę w poście użyć drobniejszych zaklęć to czy za każdym razem muszę rzucać na jego powodzenie czy te drobne czary nie wymagają mechaniki? Rozumiem stosowanie jej w eventach ale w prywatnych sesjach? Mówię tu o zaklęciach stylu accio czy drobnych transmutacji - nic, co ma wpływać na zdrowie i życie drugiej osoby.1. Jeżeli grasz z Mistrzem Gry i wykonujesz jakąś ważną akcję - rzucasz kością (albo on rzuci za ciebie).
2. Jeżeli grasz sobie sesję obyczajową z innym graczem albo chcesz do siebie przywołać talerz podczas rodzinnego obiadu - nie musicie rzucać. Nasz regulamin mówi:
> Jeżeli gracze ustalą między sobą, aby w sesji niezwiązanej z wydarzeniem, zmianami na mapach wpływów i zdobywaniem osiągnięć, zignorować mechanikę gry (tj. zagrać coś nieco inaczej, nie rzucać kością, naciągnąć coś bardziej niż wypada i tak dalej), mogą to zrobić bez pytania o to administratora.
Ustalacie między sobą czy wam się chce rzucać na Lumos, czy nie i grajcie. Ta mechanika będzie istotna, dopiero kiedy postać będzie chciała mocno zaingerować w świat (np. spalić las, zabić kogoś, okraść Ministrę Magii z pamiątek rodzinnych...) albo na eventach.
Cytat:3. Jak mam rozumieć poziom zamożności na forum? Widziałam, że jest umiejętność "bogacz" ale dla osób, które tego nie wybrały - czy jest to jakieś ograniczenie np. gdy chcę w poście kupić sobie skrzata, zwierzę czy wypasioną tiarę? Czy to kwestia zaufania, że zachowamy umiar skoro nie mamy tej przewagi?Majętność postaci to kwestia zaufania i klimatycznego grania. Zakładam, że jeżeli ktoś nie jest ani biedakiem, ani bogaczem (bo są dokładnie takie zawady i przewagi) to znajduje się w tej szerokiej klasie średniej, która nie może sobie kupić słonia bo tak bo mam taki kaprys, ale nie ma problemów z dopięciem miesiąca i opłaceniem rachunków. To czy jest w stanie pozwolić sobie od czasu do czasu na jakieś większe przyjemności i to jak się to ujmie zależy od gracza i klimatu jego postaci - jak ktoś ma dziesiątkę dzieci, to raczej wydaje zarobione pieniądze na dzieci, więc trzeba sobie zakup czegoś bardziej wypasionego uargumentować.
Cytat:2. Czy mam zgłaszać swoją chęć pracy w zawodzie czy nie jest to konieczne? Po prostu pracuję i tyle? SmileSzczerze, to nie do końca rozumiem to pytanie, więc nie wiem, czy ci na nie dobrze odpowiem. Zawód postaci wybieramy sobie w kp i odgrywamy go tak jak chcemy. Jeżeli pojawi się jakaś okazja do tego, żeby postacie o określonych zawodach mogły się wykazać w swoich sesjach, to wszystkie informacje znajdą się w dziale Szpalta. Do tego czasu - możesz sobie pisać jakieś sesje z graczami albo z Bardem Beedle.
Cytat:4. Chcę mieć swój dom, mieszkanko, klitkę. Muszę wykupić go za PD?W tym poście druga ramka. Nie musisz. Możesz nawet nałożyć sobie na taki domek dwa zabezpieczenia.
Cytat:5. Gdy chcę przykładowo stworzyć smoczą oliwę (nazwisko zobowiązuje) z pomocą rodziny - potrzebujemy do tego specjalnego wątku, mechaniki, nadzoru, umiejętności? Nie pytam o to, bo chcę JUŻ to mieć tylko na przyszłość. Wiem, że wiele tematów jeszcze budujecie SmileRobicie to całkowicie za darmo, bez mechaniki i możecie założyć, że to po prostu w każdym kwartale posiadacie (jak chcecie co kwartał opisywać proces produkcji to spoko i jest to w klimacie, ale mam wrażenie, że już przy drugim byście się wynudzili). Jak wprowadzę już listę przedmiotów i będzie je można wpisywać w profil, to dam wam znać, bo zakładam, że możecie tę smoczą oliwę komuś przekazać, a wtedy będzie trzeba mu to wpisać w kp.
Cytat:6. Czy Mistrz Gry może wejść znienacka do wątku (jeśli tak to czy uprzedzi jeśli np. nikogo nie morduję ani nie upuszczam krwi?) czy po jego ingerencję należy się zgłaszać w odpowiednim temacie? A jeśli chcę zrobić coś kontrowersyjnego to czy mogę prosić o asystę Mistrza Gry, aby nie wyszło, że robię samowolkę? Czy wystarczy konsultacja poprzez PW? SmileMistrz gry może wejść do każdego tematu w każdym momencie, ale jako mistrz gry daję znać, że raczej nie robię graczom niemiłych niespodzianek (a gdybym miała jakieś uwagi albo chciała wejść, to dostaniecie najpierw stosowne PW). Jak grasz sobie spokojną sesję z żoną albo znajomymi, to raczej mnie nie zobaczysz. Jak grasz coś mocno kontrowersyjnego i spodziewasz się reakcji (albo nawet na nią liczysz), to możesz skorzystać z tematu konsultacje z Mistrzem gry. Ogólnie staram śledzić to, co dzieje się na forum, ale wiadomo, jakaś sesja może mi umknąć. Liczę na to, że jak ktoś zechce rozwalić pół Pokątnej, to da mi znać, bo mieszka tam sporo czarodziejów. Konsultacja może wyglądać różnie. Albo ci (pozafabularnie) napiszę, co się dzieje w kilku zdaniach, a ty sobie to później uwzględnisz w swoim (fabularnym) poście, albo dołączę do sesji i napiszę tam swój post fabularny.
Troszkę mi ściana wyszła, więc jak coś pominęłam to przepraszam i podbijcie pytanie.