26.11.2023, 18:47 ✶
SCENARIUSZ
Przy okazji chciałbym pozdrowić moją mamę oraz sześć kotów, które czekają na mnie w domu
Podczas spaceru po magicznych dzielnicach Londynu zaczepił cię dziennikarz Proroka Codziennego, chcący zadać ci kilka pytań na temat sytuacji politycznej w Anglii. Jego podejście do twojej osoby jest zależne od twojego poziomu rozpoznawalności.
Poziom I - Nikt • Dziennikarz mówił do ciebie, byłeś tego absolutnie pewny i zacząłeś odpowiadać na jedno z jego pytań, kiedy ten nagle zmarszczył brwi i posłał ci zabójcze spojrzenie. "Poczekaj chwilę, jakiś wariat na ulicy mnie zaczepia", odpowiedział komuś, korzystając zapewne z fal lub innej formy kontaktu, której nie zauważyłeś... Co za wtopa.
Poziom II - Sztafaż • Już w połowie wywiadu czułeś, że dziennikarz żałuje, że w ogóle cię o cokolwiek zapytał. Kiedy myślał, że już go nie widzisz, zgniótł kartkę zapisaną przez samopiszące pióro i wyrzucił ją do kosza.
Poziom III - Zwykły czarodziej • Twoje imię i nazwisko zostały pomylone w gazecie - wygłoszoną przez ciebie opinię przypisano komuś innemu.
Poziom IV - Popularny • Dziennikarz słuchał cię uważnie i zanotował twoją wypowiedź. Twoja charyzma pozwoliła ci na znalezienie się w kolejnym wydaniu Proroka. Co prawda nie zamieszczono w gazecie całej twojej wypowiedzi - to było zaledwie jedno zdanie zapisane w formie: "Pan Malfoy powinien wrócić do pełnionej wcześniej funkcji", mówi pan Dippet, sklepikarz prowadzący biznes przy ulicy Pokątnej.
Poziomy V, VI - Szeroko rozpoznawalny i sławny • Dziennikarz słuchał cię uważnie, ale nie był dziennikarzem uczciwym i wydrukował twoje słowa wyrwane z kontekstu, przez co wyszedłeś na o wiele bardziej radykalnego niż jesteś w rzeczywistości. W gazecie znalazło się również twoje zdjęcie, obok najgorętszego cytatu. Możliwe, że znajdziesz się na celowniku opozycji.
Poziom VII - Celebryta • Twoja wypowiedź została wydrukowana wraz z masą zdjęć z ukrycia oraz dokładnym opisem tego, co robiłeś poza domem. Dziennikarz śledził cię z ukrycia i wraz z opinią o polityce postanowił podzielić się ze światem twoimi prywatnymi sprawami... Stałeś się idealnym tematem na okładkę.