11.12.2023, 16:24 ✶
Londyn, 11 czerwca 1972
Mewka,
Zadziwiasz mnie. Skąd wiedziałaś, że taki piękny list wyszedł spod mojego pióra?
Czy przy zamianie w czyjąś matkę, głaskanie po głowie jest w cenie? Czy też dodatkowo płatne? A może właśnie pro bono? No nie powiem - kusząca propozycja ogólnie.
Ale mniejsza o to. Mój misterny plan jest prosty - wycieczka krajoznawcza. Kojarzysz Rosję? Taki duży kraj, na wschód od nas. Podobno piją tam dużo alkoholu ale to też nie jest najważniejsze.
Z zebranych informacji od mojego kolegi, który jest kuzynem brata, kimś tam takim i ma rodzinę w tymże kraju, dowiedziałem się, że mają wódkę ogórkową. Czaisz? Wódka. Z ogórkiem? O smaku ogórka? Mniejsza o to - potrzebujemy tego.
I tutaj pojawia się problem - nie znamy rosyjskiego. ALE! Na pewno mają tam jakichś wysoko postawionych urzędników i jakbyś się w takiego zmieniła to przecież nie będą zadawać pytać jakiś, nie? Wskażesz palcem co chcesz to Ci dadzą albo wypiszemy kwita na Ministerstwo jakieś.
Co Ty na to? Daj znać, a zacznę zbierać więcej informacji i rozpocznę proces planowania tejże pięknej operacji.
Z wyrazami szacunku,
Stanley
"Riddikulus!"
- Danielle Longbottom na widok Stanleya Bo[r]gina
"Jestem dumna, że pomagałeś podczas zamachu."
- Stella Avery na wieści o udziale Stanley w walkach podczas Beltane 1972