• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Poza schematem Retrospekcje v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 16 Dalej »
[czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany...

[czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany...
przybłęda z lasu
The way to get started is to quit talking and begin doing.
sława
II
krew
półkrwi
genetyka
klątwa żywiołów
zawód
stolarz
Jasne jak zboże włosy, jasnobłękitne oczy. 183 cm wzrostu, szczupła ale dobrze zbudowana sylwetka. Ubiera się prosto, choć jego rysy zdradzają arystokratyczne pochodzenie. Ma spracowane ręce i co najmniej kilkudniowy zarost.

Samuel McGonagall
13.02.2024, 13:28  ✶  
To co dla jednych było magnesem, świzgoty, kolory, krzyczące reklamy, wirujące światła – dla młodziutkiego, nienawykłego umysłu mogła to być pułapka bez wyjścia, albo niekończąca się tortura. W przypadku Sama zdecydowanie Pokątna jawiła się jako piekło na ziemi i dopiero ów cichość i niepozorność, swojski kurz, zapach drewna... To otuliło ciepłem i obiecało chwilę wytchnienia.

Uwaga sprzedawcy zatrzęsła klientem jak osiką na wietrze. Podniósł głowę na przyjazną twarz nieznajomego, którego głos i cała prezencja pasowała do tego sklepu, zupełnie jakby był w niego wrośnięty podobnie jak Sam miał już zapuszczone swoje kilkunastoletnie korzenie w Knieję. Ten cień grozy, niepewności, błysku w oku, choć może to był sposób, w jaki się uśmiechał, kojarzył mu się z wilczym dołem, czy mokrym poszyciem w okolicy jaskini. Pozornie niepokojące, a przecież znajome. Bliższe niż fałszywe uśmiechy na okrągłych twarzach. Niż kobiety pachnące martwymi kwiatami.

Chciał coś powiedzieć, ale nie wiedział co.

Zamrugał kilkukrotnie, próbując odgonić łzy i nie myśleć o tym jak bardzo pije go kołnierzyk, jak cała skóra krzyczy w nowych, wykrochmalonych ubraniach, jak jedyne, o czym marzy, to schowanie się w szopce nad kozami, zakopanie się w słomie i zasłuchanie w śpiewie świergotków mieszkających nad nieco dziurawym dachem.

Odetchnął głęboko, otarł ręce o uda. To ważny dzień. Spojrzał na matkę, szukając pomocy, chociaż wiedział, jak bardzo ceni ona samodzielność. Jej szorstka miłość popychała do działania, nie do mazgajenia się. Tata powiedział, że ma im przynieść dumę.

– Przyszedłem kupić różdżkę. – powiedział bardzo, bardzo, bardzo cicho. – Pan sprzedaje różdżki, prawda? Czy ja muszę... czy ja muszę zdać jakiś Test, żeby którąś dostać? A może ma pan gotowy dla mnie Egzamin? – Próbował brzmieć dorośle i mądrze, ale wciąż przesuwane pudełko z różdżką w środku byłoby głośniejsze od chłopięcego głosu. Testy i Egzaminy te słowa pojawiały się w szeptanych rozmowach w kłótniach bez krzyku, nocnych demonach szarpiących jego umysł, który nie rozumiał w ogóle tych słów. Szkoła była ważna z powodu Egzaminów, Egzaminy zapewniały Przyszłość. Albo nie, bo zły System nie rozwiązuje problemów. Jakiś... Czy on był Problemem? Bał się pytać, teraz jednak choć nie starczyło mu odwagi na zwiększenie wolumenu, to sięgnął po słowa związane ze Szkołą, które zdawały mu się ważne. W końcu zakup różdżki to był właśnie Początek jego Systemu. Albo Przyszłości. Nie był pewien.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Bard Beedle (1616), Garrick Ollivander (1602), Samuel McGonagall (1753)

Wiadomości w tym wątku
[czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Samuel McGonagall - 08.02.2024, 21:21
RE: [czerwiec 1957] Wiosną kwitną tu kasztany - przez Bard Beedle - 08.02.2024, 22:13
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany - przez Garrick Ollivander - 13.02.2024, 08:37
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany - przez Samuel McGonagall - 13.02.2024, 13:28
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany - przez Bard Beedle - 13.02.2024, 14:35
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany - przez Bard Beedle - 14.03.2024, 12:35
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Garrick Ollivander - 09.03.2024, 22:32
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Samuel McGonagall - 11.03.2024, 10:40
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Garrick Ollivander - 23.06.2024, 01:30
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Samuel McGonagall - 01.07.2024, 11:41
RE: [czerwiec 1958] Wiosną kwitną tu kasztany... - przez Bard Beedle - 01.07.2024, 12:14

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa