Przesunął dłonią po włosach, a potem oparł łokcie na swoich udach obserwując ją uważnie. Nie chciał jej przyciskać, nie chciał jej odblokowywać wspomnień o osobie, którą straciła, ale musiał się dowiedzieć więcej. Wiedział, że ona nigdy nie uwierzy w jego dobre intencję. Znał opinie na temat jego rodziny. Vincent zwykle starał się wyłamywać, ale to raczej uchodziło za bunt bogatego chłopaczka niż bycie innym niż łatka przypisana do nazwiska. Nie chciał też się kłócić, nie chciał jej udowadniać tego, że jest kimś innym. Po co? Nie miało to żadnego znaczenia w tej rozmowie.
Słowa kobiety wywołały u niego niepokój. Wiedział, że jeśli odnajdą tę wyspę to Brenna zechce się na nią udać. To co było na tej wyspie było niebezpieczne, a nikt o złych intencjach nie mógł się o niej dowiedzieć. Wyprostował się, gdy ta zadała mu pytanie. Czy powinien jej o tym mówić? Może to da jej spokój? Może jeśli wyjaśni się więcej to sam dowie się więcej. Na razie wiedział, że wyspa była totalnie niebezpieczna. Przyniosła śmierć i obłąkanie. Miał nadzieję, że jeśli uda im się odnaleźć to miejsce to sami będą mieli więcej szczęścia w tej materii. Westchnął ciężko. Współczuł Saltowi.
– Na wyspie jest coś, co może zagrażać ludziom. Chcę się tego pozbyć. Nie mam zamiaru tego wykorzystywać, nie szukam bogactwa, bo mam go pod dostatkiem. Nie chcę, aby to, co tam było wpadło w nieodpowiednie ręce – odrobinę naginał rzeczywistość. Nie chciał mówić o tym, że teraz pracuje dla kogoś, że szuka tych informacji dla kogoś. Chciał, aby kobieta wierzyła, że on sam z siebie natknął się na te informacje, że nie wciąga w to innych osób, że działa sam. – Sama mówiłaś, że ludzie ponieśli tam śmierć, Tymoteus oszalał. Co jeśli to, co było na tej wyspie wpadnie w niepowołane łapy? Jeśli wiesz więcej powiedz mi. Mogę ci nawet zapłacić, pomóc w tym jak żyjesz. Musi być ci ciężko być samej… – dodał. Nie potrafił postawić się na jej miejscu, brakowało mu empatii i zrozumienia w takich sytuacjach, ale mógł tylko wyobrazić sobie, że bycie w tym miejscu jako samotna kobieta mogło być ciężkie.