(19.10.2022, 19:52 )Theseus Fletcher napisał(a): Nie zdążyłam poprzednich edytować przed odpowiedzią, kolejne dwa pytania:
1. Czy przywara "Porywczy" opisana jako "Działasz, zanim pomyślisz. Otwierasz zabezpieczone drzwi bez sprawdzania rzuconych na nie zabezpieczeń." ma zawsze działać w ten sposób? Chodzi mi o drugie zdanie.
2. Równoważymy tylko pospolite przewagi? Zorientowałam się, że mam kaletnictwo, które należy do wytwórstwa, ale nie jestem już pewna, czy mam na to wydać punkty, czy na start mogę zrównoważyć wadami? Chyba błędnie założyłam, że "pozostałe" są pospolite.
3. Idąc tym tropem, czy jeśli nauczę się, przykładowo, krawiectwa, muszę dobrać wadę?
1. Tak, musi.
2. Równoważymy wszystkie przewagi. Kaletnictwo też.
3. Tak. Po zakończonych kwartałach postacie będą mogły pozwolić sobie na drobne zmiany przewag i zawad w granicach wykupionej wagi. (Drobne czyli nie zmieniamy wszystkiego od razu i nie piszemy postaci od nowa, tylko coś sobie jedną-dwie rzeczy przesuwamy żeby nam pasowało do postaci, zmian w postaci, zmian w mechanice etc.)
Cytat:Pytanie o mapkę wpływów, póki wybieram stronę konfliktu: na czym będzie polegać? I jak liczymy te wpływy, skoro nie ma stricte lokacji a wątki?
Odpowiedziałam ci już co prawda na disco, ale odpowiem też tutaj. Generalnie to będą utworzone lokacje, w których żyją sobie npcki. Postacie graczy mogą w tych lokacjach dokonywać różnych działań - przekonywać, zastraszać, realizować specjalne zadania od mistrza gry i tak dalej. Jak osiągnie się jakiś próg punktowy, to ten npcek będzie stawał się przychylny organizacji i zyska ona jakiś bonus. Drobny, ale bonus. To może być dobra kryjówka, jakieś strategiczne przejście kiedy inni muszą biegać dłuższą drogą, jakieś surowce, przedmioty, albo darmowa naprawa czegoś co kwartał. Różne różności. Wpływy to po prostu znajdowanie swojej organizacji kolegów, którzy jej pomogą. Ja to trochę nierozważnie nazwałam mapą, bo to jest w sumie taka mapa punktów, ale na forum to przyjmie formę suchej tabelki i ogłoszenia, że jest nowy kwartał, można zdobyć to i to, dawajcie co macie. (Oczywiście to ma być przemyślane tak, że jak postacie zdobędą jakieś przejście, to pewnie przyda im się w kolejnym kwartale w jakiejś potyczce. Walczymy o rzeczy wartościowe, żeby mieć przewagę nad obdartusami po drugiej stronie barykady.)
: na czym będzie polegać? I jak liczymy te wpływy, skoro nie ma stricte lokacji a wątki?