Drogi Atreusie,
już po naszej pierwszej wędrówce próbowałem znaleźć, cóż to są za istoty, ale brakowało nam danych. Wielu danych. Nie jestem zadowolony z tego, jak sprawa została rozwiązana. Dementory to istoty żywiące się wyłącznie emocjami. Szukałem więc dalej i odnalazłem Śmierciotule - te żywią się całym ciałem i ich "resztki" pożywienia pasują do pustych skorup, jakie pozostawiają po sobie te istnienia. Tak, miałem okazję widzieć (niesety) jak to wygląda. O tych potwornych istotach wiem jednak niewiele - nie pochodzą z naszego kraju. Próbowałem konsultować się z innymi magizoologami, ale suma ich zebranej wiedzy to ledwo podstawa. Czy to więc one? Nie jestem pewien. Czego jednak nowego się dowiedziałem, to istnieje prawdopodobieństwo, że te istoty trzymają się Knieni, ponieważ ich głównym pożywieniem jest energia pochodząca z miejsca, z którego prawdopodobnie się wydostały. Tego miejsca przy drzewie, który wtedy odgradzał Departament Tajemnic. Pamiętasz? Zatrzymaj proszę na razie tę informację dla siebie. Nie pozyskałem jej zbyt ładnym sposobem, więc wolę, by nie rozprzestrzeniała się dokądkolwiek.
Jak mniemam - oszczędzić ci wykładu o Dementorach i Śmierciotulach?
P.S. W związku z Polaną Ognisk chętnie z Tobą porozmawiam.