04.12.2024, 18:45 ✶
—23/08/1972—
Lorraine, obsesyjnie strzegąca pamięci o wszystkich rodzinnych świętach, nigdy nie zapominała o urodzinach kuzynostwa – nieważne, że Eden nigdy nie wydawała się za specjalnie cieszyć, kiedy nadchodził ten szczególny dzień urodzin jej i Elliotta.
Gdy tylko Eden rozpieczętowała list, owionął ją zapach świeżo ściętych róż – tych samych róż, których bukiet towarzyszył kartce z życzeniami urodzinowymi. Kwiaty zostały zaklęte przez Lorraine, tak, aby nie zwiędły: ich szkarłatne płatki, zakonserwowane magią, długo jeszcze miały pozostać zastygłe w czasie. Wszystkie, poza jedną różą, pozbawione zostały kolców.
Gdy tylko Eden rozpieczętowała list, owionął ją zapach świeżo ściętych róż – tych samych róż, których bukiet towarzyszył kartce z życzeniami urodzinowymi. Kwiaty zostały zaklęte przez Lorraine, tak, aby nie zwiędły: ich szkarłatne płatki, zakonserwowane magią, długo jeszcze miały pozostać zastygłe w czasie. Wszystkie, poza jedną różą, pozbawione zostały kolców.
Londyn, 23 VIII 1972 r.
Najdroższa Eden,
Z okazji Twoich urodzin, przyjmij, proszę, najserdeczniejsze życzenia. Niech łaska Matki przyświeca Ci na drodze życia – niech ta zawsze będzie usłana płatkami róż, a pozbawiona cierni...
Choć zapytasz może, przekornie: czy Ty wybrałabyś drogę, której ja tak żarliwie Ci życzę?
Czym byłoby bowiem życie, gdyby nie stawiało przed nami żadnych wyzwań? Czym byłaby róża bez swych kolców?
Nie pozwoliłabym żadnej z podarowanych przeze mnie róż zranić Twoich palców. Tylko jedna z nich ma kolce. Jedna, wyjątkowa – taka jak Ty, Eden. Znajdź ją. Została zaklęta tak, aby zmieniać swój kolor w zależności od intencji rozmówcy. Została zaklęta tak, aby nad Tobą czuwać. Ciesz się widokiem bieli – świadczy o braku złych intencji tego, kto znajduje się tuż obok. Czerwień symbolizuje głębokie uczucie, miłość... Ale i gwałtowną pasję, gniew, złość. Strzeż się natomiast czerni, która uosabia to, co w ludziach najgorsze: ból, żal i nienawiść.
Życzę Ci, najdroższa kuzynko, abyś sprostała wszystkim wyzwaniom, jakie napotkasz na drodze życia, a jeżeli poczujesz wątpliwości, zerknij, proszę, na kwiaty ode mnie, pamiętając, że Ty jesteś tym najpiękniejszym.
Z wyrazami szacunku i miłości, zawsze Ci oddana,
Lorraine