24.03.2025, 00:41 ✶
Fakt, łatwo było wygłaszać tezy o nierównościach oraz potrzebie zmiany, kiedy pochodziło się z bogatej i wpływowej rodziny. Nawet jeśli ojciec Electry był okropną osobą, to jej sytuacja życiowa i tak była lepsza od większości społeczeństwa. Znajomości z czarodziejami półkrwi oraz praca dla mugoli uświadomiły Prewettównę na temat jej własnego uprzywilejowania, ale światopogląd nastolatki wciąż odznaczał się pewną naiwnością. Być może wynikało to z faktu, że przez śmierć ojca oraz pobyt matki na wsi nie było nikogo, kto mógłby ją ukarać za zachowania niegodne panny z dobrego domu. Do tej pory dziewczyna dobrze ukrywała swoje wybryki, a nawet jeśli się nie udawało, to starsi bracia puszczali je płazem. Pytanie, jak długo jeszcze ekscentryzmy w stylu pozowania mugolom do zdjęć będą uchodzić jej na sucho i czy Edward będzie wobec niej tak samo wyrozumiały jak bracia? Na razie jednak Electra nie zaprzątała sobie głowy tymi myślami i nic sobie nie robiła z krzywego uśmiechu Atreusa.
Bulstrode nie musiał martwić się wynoszeniem pijanej kuzynki z restauracji, bo Prewettówna miała naprawdę mocną głowę. Zresztą, mimo podatności na cwaniackie uśmieszki, nawet dla niej była zbyt wczesna godzina na upijanie się.
– Dobra, ale przez dietę wegetariańską zaczęłam też próbować dań, o których wcześniej bym nie pomyślała. Powiedz mi, ile znasz na przykład potraw z tofu? Jest o wiele więcej opcji, niż byś się spodziewał. – odpowiedziała, chcąc się wykazać swoją wiedzą o świecie.
Na wspomnienie o modelingu, dziewczynie zaświeciły się oczy; ewidentnie był to jej ulubiony temat.
– Ach, tak! Uwielbiam, jak wiele rzeczy się teraz dzieje. Choć jest to też wbrew pozorom bardzo męcząca praca. Oczywiście, nie aż tak jak bycie aurorem, ale wciąż...
Bulstrode nie musiał martwić się wynoszeniem pijanej kuzynki z restauracji, bo Prewettówna miała naprawdę mocną głowę. Zresztą, mimo podatności na cwaniackie uśmieszki, nawet dla niej była zbyt wczesna godzina na upijanie się.
– Dobra, ale przez dietę wegetariańską zaczęłam też próbować dań, o których wcześniej bym nie pomyślała. Powiedz mi, ile znasz na przykład potraw z tofu? Jest o wiele więcej opcji, niż byś się spodziewał. – odpowiedziała, chcąc się wykazać swoją wiedzą o świecie.
Na wspomnienie o modelingu, dziewczynie zaświeciły się oczy; ewidentnie był to jej ulubiony temat.
– Ach, tak! Uwielbiam, jak wiele rzeczy się teraz dzieje. Choć jest to też wbrew pozorom bardzo męcząca praca. Oczywiście, nie aż tak jak bycie aurorem, ale wciąż...