• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Anglia Inne części Anglii v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
[13.09.1972] never too late to start a new chapter

[13.09.1972] never too late to start a new chapter
Żelazna Dama
Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power.
sława
—
krew
czysta
genetyka
jasnowidz
zawód
magipsychiatra, uzdrowiciel
wysoka - około 180 cm, zazwyczaj dodatkowo podkreślany butami na rozsądnym obcasie / szczupła, ale nie przesadnie chuda / ciemnobrązowe, falowane włosy lekko za ramiona - zazwyczaj upięte albo elegancko wystylizowane / jasne, lodowatoniebieskie oczy / nosi ciężką, drogą biżuterię i eleganckie, szyte na miarę stroje w odcieniach granatu, szarości i brązów

Ursula Lestrange
03.08.2025, 14:53  ✶  
Nie skomentowałam stroju, ani sposobu, w jaki usiadła, ani koszuli, która niewątpliwie nie była jej. Nie trzeba było - wszystko było wystarczająco oczywiste i wystarczająco znajome, by nie wymagało słów. Zamiast tego, przesunęłam dłonią po krawędzi filiżanki, wyczuwając pod palcami chłód porcelany. Spojrzałam na Geraldine z lekkim przekrzywieniem głowy, nie oceniając, a raczej ważąc jej postawę. Skórzane spodnie, koszula Ambroise’a - wszystko to mieściło się w granicach, które dawno już przestałam uznawać za prowokacyjne. Ten styl był jej, nie mój, a chociaż nie powiedziałabym tego głośno, ceniłam ludzi, którzy potrafili być wierni sobie - byle z umiarem. Skinęłam głową lekko, przyjmując jej słowa bez zaskoczenia. W międzyczasie nalałam sobie herbaty Earl Grey z nutą lawendy, spojrzeniem pytając kobietę o to, czy uzupełnić również drugą filiżankę, czy sama zamierzała sięgnąć po kawę. W istocie - słowa Geraldine były prawdziwe, czas rzeczywiście miał to do siebie, że z wiekiem przestawał płynąć liniowo, a zaczynał uciekać z niepokojącą lekkością, zostawiając po sobie jedynie migawki wspomnień z pędzących dni. Zmrużyłam lekko oczy, upijając pierwszy łyk herbaty. Trzymałam filiżankę lekko, lecz stabilnie - utrzymanie odpowiedniej postawy nie jest grą pozorów, jest wyborem, który czyni się codziennie.
- Czas przyspiesza, kiedy pozwolimy mu się wymknąć. - Powiedziałam cicho, odkładając filiżankę. Spojrzałam na Geraldine z nieco dłuższym niż zwykle zawieszeniem wzroku. Przez krótką chwilę pozwoliłam, by zapadła cisza - nie z braku tematów, a z potrzeby uporządkowania ich w odpowiedniej kolejności. Nie zamierzałam jeszcze zaczynać rozmowy o konkretach, lecz nie nie znosiłam niejasności i czczych półsłówek, jeśli spotkania dotyczyły spraw istotnych. Póki co, chciałam jej się tylko przyjrzeć - sprawdzić, z jaką wersją Geraldine Yaxley dziś rozmawiam. To spotkanie nie było przecież jedynie kurtuazją - było konieczne.
- Moja siostra miała kiedyś teorię... - Zaczęłam ledwo zauważalnie lżejszym tonem, kącik moich ust drgnął, chociaż nie można było tego nazwać uśmiechem. - Że niektóre tygodnie zostały po prostu pomyłkowo zszyte z kilku miesięcy życia. Zdarzają się z rzadka, ale kiedy już nadejdą, zostawiają ślady, jak po kilku sezonach. Ja natomiast sądzę, że to rzeczy długo niewypowiedziane mają tendencję do przyspieszania biegu zdarzeń, kiedy już padną, a człowiek podejmuje rozsądniejsze decyzje, gdy nie biegnie. Zdarza się, że gonimy coś, co już dawno przestało istnieć, albo uciekamy przed tym, co nieuniknione. - Nie patrzyłam na nią od razu, zamiast tego poprawiłam mankiet rękawa - zbędny gest, pozornie drobny, ale Yaxley raczej dobrze wiedziała, że nie zwykłam robić niczego bez przyczyny. Wiedziałam, że Geraldine nie reagowała dobrze na presję - dlatego właśnie nie wywierałam jej wprost. Znałam ją zbyt długo, by nie wiedzieć, że prawdziwa chęć rozmowy zaczyna się u niej pojawiać dopiero wtedy, gdy nikt nic jej nie narzuca - tak też zamierzałam postępować.
- Niezależnie od tego, jak na to patrzeć, czas nie jest naszym sprzymierzeńcem. Nigdy nie był. - Dodałam po chwili. - Ale nie jest też wrogiem. Po prostu... Robi swoje. - Zamilkłam znów na kilka sekund. - Nawet wtedy, gdy nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. - Pauza. Każde z nas było inaczej naznaczone przez los, inaczej mierzyło się z przeszłością i przyszłością. - W moim wieku już się nie wierzy w przypadki, Geraldine. Raczej w to, że wszystko ma swój moment. A wasz, jak sądzę, właśnie nadszedł. - Spojrzałam na nią uważnie, chcąc, by zrozumiała, że mówię to nie tylko z doświadczenia, ale i z troski, bo chociaż w moim świecie nie było miejsca na roztrząsanie emocji na lewo i prawo, to w relacjach, które się liczyły, byłam gotowa na chwilę większej swobody wypowiedzi. - Nie ukrywam, że od dłuższego... Czasu... Liczyłam na to, że uda się wam ze sobą pogodzić. - Kontynuowałam spokojnie. - Cieszę się, że przyjęłaś jego oświadczyny. - Dodałam cicho. - Wiem, że to nie były dla was łatwe lata, i wiem, że powrót po takim okresie wymaga więcej odwagi niż pierwsza miłość, ale podjęłaś właściwą decyzję, Geraldine. Nie musisz się spieszyć, ani z decyzjami, ani z planami, natomiast, jak pewnie się spodziewasz, nie wszystko można odłożyć na później. Zwłaszcza to, co dotyczy innych, a w waszym przypadku ich jest sporo. - Spojrzałam na nią przez moment dłużej, niż wymagała etykieta, nie dlatego, że zamierzałam ją onieśmielać, ale by dać jej przestrzeń. - Jako jedna z nich, bez wątpienia powiązana... - Podjęłam znów, spokojnie, bez tonu oskarżenia. Spojrzałam jej prosto w oczy - nie było w tym twardości, ale była stanowczość. Zawsze wierzyłam, że ludzie tacy jak my powinni wiedzieć, pod czym się podpisują, i w co wpisują innych. - Chciałabym zapytać cię o jedno, zanim sprawy ruszą dalej. Czy jest jakaś wersja wydarzeń, którą powinnam przyjąć? Z szacunku do was... I do tych, którzy będą pytać... Bo obie wiemy, że będą. Ludzie zawsze to robią, zwłaszcza kiedy chodzi o nazwiska i przysięgi. - Zamknęłam tę myśl, dając tym samym przestrzeń na odpowiedź. Zawiesiłam głos, czekając. Nie dlatego, że nie miałam własnych osądów, ale bo uważałam, iż porozumienie zaczyna się od szczerości.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Geraldine Greengrass-Yaxley (3570), Ursula Lestrange (4466)

Wiadomości w tym wątku
[13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 28.07.2025, 18:46
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 03.08.2025, 09:33
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 03.08.2025, 09:56
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 03.08.2025, 14:53
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 04.08.2025, 21:46
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 05.08.2025, 13:32
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 05.08.2025, 22:23
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 06.08.2025, 10:05
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 07.08.2025, 12:13
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 07.08.2025, 18:42
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Geraldine Greengrass-Yaxley - 08.08.2025, 20:55
RE: [13.09.1972] never too late to start a new chapter - przez Ursula Lestrange - 09.08.2025, 13:04

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa