15.08.2025, 20:40 ✶
Hej!
1. rozumiem, że mogę grać wampirem. Czy wampiry w tym świecie nadal są czarodziejami? Czyli: czy mogę funkcjonować tak samo, jak inni czarodzieje, z tą niedogodnością, że muszę unikać słońca i żywić się krwią; czy coś tracę będąc wampirem, bo z jakiegoś powodu odbiera mi to jakieś moce?
Jesteś czarodziejem.
Funkcjonujesz tak samo jak inni czarodzieje.2. czy w tym świecie wampiry mają jakieś swoje własne moce i wady? Na przykład: czy mogą hipnotyzować? Czy ich krew może leczyć ludzi? Bo tego nie znalazłem w opisie rasy.
Dobierasz przewagę Nocna Mara. Poza tym na ten moment nie mają innych umiejętności.
3. czy gdzieś jest spis rodów czarodziejskich, do którego muszę się w jakiś sposób dostosować, chcąc być Blackiem? Zapewne taki temat istnieje, ale go nie znalazłem, przepraszam. :c
Tutaj masz opis rodziny. Masz też w podlinkowanym wcześniej temacie przewagę rodzinną. Jeżeli masz problemy z poruszaniem się po forum polecam zajrzeć do mapy, być może będzie dla ciebie bardziej czytelna. Musisz też dostosować się do aktywnych postaci Blacków oczywiście. Polecam albo wejść na forumowego discorda albo umówić się na jakieś relacje bezpośrednio z Bellatrix.
4. czy mogę prowadzić swój własny biznes z rzeczami niekoniecznie legalnymi, które sam tworzę? Mam parę pomysłów, głównie na eliksiry czy artefakty (mogę to z którymś administratorem szczegółowo omówić na PW - co to ma być, z czego, jakie ma moce itp.) Innymi słowy - czytałem, że świat tworzą również gracze, za aprobatą administracji, więc pytanie, jak bardzo mogę się rozbuchać i czy każdorazowo z nowym pomysłem czaru/eliksiru/różdżki/innego magicznego przedmiotu mam uderzać do Adminów z pytaniem, czy tak mogę?
Możesz prowadzić własny biznes. Możesz wymyślać nowe rzeczy. Na ten moment jedynym czego oczekujemy to gdyby te wytwory miały być jakimś narzędziem mordu albo wpływać na mechanikę gry (np. dodawać jakiś bonus do rzutu kością) trzeba to skonsultować z mistrzami gry. Konkretna mechanika tworzenia u nas nie istnieje (opieramy się na kreatywności graczy i ewentualnych rzutach kością), ale próbujemy coś przygotować. Jesteśmy z graczami umówieni na to, że w momencie wejścia mechaniki wytwarzania, dotychczas wytworzone przedmioty zostaną uczciwie wycenione zgodnie z nowymi zasadami i będzie można je zachować.
Zapewne będę mieć jeszcze kolejny pierdylion pytań, ale to jest to, co mi przychodzi do głowy teraz.
Zapraszam. Od tego jest ten temat, żeby pytać.