25.08.2025, 18:19 ✶
1. konsultuję z Mistrzami w odpowiednim temacie, czy taki eliksir/przedmiot, z danymi bonusami może istnieć na forum
Jeżeli to coś mocno odbiegającego od kanonu, to tak, warto to skonsultować.
2. rozgrywam wątek (choćby jednopostowy), gdzie fabularnie tworzę daną rzecz, przy czym rzucam odpowiednią kością (np. przy tworzeniu eliksiru rzucam za Wiedzę Przyrodniczą; przy tworzeniu przedmiotu: za rzemiosło + odpowiednią dziedzinę magii), linkuję rzut w poście i opisuję efekt
Nie da się "linkować rzutu w poście" bo nie mamy tematu do rzutów kością. Piszesz sobie taki wątek, gdzie coś tworzysz, w nim rzucasz kością i później to sobie interpretujesz. Najlepiej, żeby nie edytować postów z rzutami, więc najlepsza opcja to dodać post pod postem.
3. dalej nie jestem pewien, jak sprawić, żeby - przy założeniu, że rzut się udał - przedmiot trafił do mojego ekwipunku. Czy powinienem zgłosić się w temacie z konsultacjami MG z prośbą o weryfikację i wpisanie mi tego do ekwipunku?
5. jeśli chcę komuś sprzedać daną rzecz, to fabularnie, w rozegranej sesji - jak rozumiem. Czy tak samo później robimy, żeby przedmiot pojawił się w ekwipunku kupca, zgłaszamy się w temacie z konsultacjami MG i prosimy o weryfikację i przepisanie?
Przedmiot nie trafi do twojego ekwipunku. Trafiają tam tylko przedmioty rozdane przez MG. Zapisz sobie link do miejsca gdzie to stworzyłeś. Gdybyś chciał go zabrać na jakieś wydarzenie z MG to go o tym poinformujesz.
4. ile eliksiru tworzę za jednym "zamachem"? Jedną porcję? Dwie, biorąc pod uwagę przewagę rodową? Czy jest tego więcej +1 za Przewagę?
Myślę, że to zależy od rzadkości tego co tworzysz? Rozważyłabym to indywidualnie, ale nie zakładam, żeby to miało wynosić więcej niż trzy porcje + bonusy wynikające z przewag.