19.01.2026, 22:10 ✶
Wcale nie potrzebował skorzystać z łazienki, ale był dziwny paradoks z jego małą fobią - podczas gdy otwarte wody wywoływały u niego panikę, szum wody puszczonej z kranu był nawet uspokajający. A może nie chodziło o samą wodę, a po prostu o biały dźwięk? W każdym razie był w stanie trochę jaśniej myśleć, kiedy stał oparty nas umywalką, wpatrując się w lejącą się wodę.
Tak, łazienka. Bo w łazience było chyba najmniej rzeczy, którymi potencjalnie mógł rzucić, a które mogłyby wyrządzić komuś poważniejszą krzywdę. W kuchni były noże...
-Tak, łazienka. Chyba że wolisz piwnicę, to możemy iść tam.
Odpowiedź nie była nawiązaniem do czegokolwiek, ale przecież nie mógł sobie odpuścić odpyskowania.
Wdech i wydech. Zakręcił wodę, wyprostował się powoli, obrócił na pięcie i oparł o ścianę przy umywalce, krzyżując ręce na piersi i lustrując przyjaciela uważnym spojrzeniem.
-Więc... - zaczął powoli, po dłuższej chwili milczenia, przeciągając głoski. -Ty i nasz nieoczekiwany towarzysz się... znacie?
Tonacja balansowała na pograniczu pytania i stwierdzenia. Na chwilę jego wzrok uciekł do klamki, a konkretniej do zamka, przekręconego przez Hannibala, jakby miało to ich jakkolwiek bardziej oddzielić od właściciela domu i jego towarzysza bardziej, niż robiło to samo skrzydło drzwi. A może był to jakiś magiczny zamek, dzięki któremu dźwięki nie wydostawały się przez ściany i osoba korzystająca z tej łazienki mogła cieszyć się pełnią prywatności? Czy Jonathan i Gabriel usłyszeliby, gdyby zaczął krzyczeć? Czy on i Hannibal byliby w stanie zrozumieć wszystkie słowa, gdyby to Jonathan i Gabriel zaczęli krzyczeć?
-Dlaczego odnoszę wrażenie, że omija mnie bardzo duża, bardzo ważna część całego tego przedstawienia tutaj? Jonathan powiedział mi, że tego gościa nie kojarzy i ja również nie powinienem się nim przejmować, więc zignorowałem jego podobieństwo do Anthony'ego, przez które zaczyna mnie mdlić, a tu nagle on się pokazuje i nagle wszyscy go znają? Oh, przepraszam, ja go nie znam, skoro ty również masz z nim jakąś wspólną historię. Co jeszcze? On i Jonathan byli kochankami? Han, co tu się odwala? Kim jest ten facet?