• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Greater London Niemagiczny Londyn v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
[29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop

[29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością
krew
genetyka
zawód
Czarodziej nieznanego statusu krwi, będący baśniopisarzem oraz autorem książki Baśnie Barda Beedle'a. Żył w XV wieku, ale większość jego życia pozostaje dla nas tajemnicą.

Bard Beedle
25.01.2026, 06:23  ✶  
Nie zrobiłam z tego ceremonii, człowiek uczy się z wiekiem, że nie każda cisza wymaga natychmiastowego zagadania i teatralnej oprawy. W zupełności wystarczyło nam to, co już miałyśmy, noc sama w sobie przebiegała właściwym rytmem, nie wymagała korekcji scenografii i budowania jeszcze głębszego napięcia - w kominku trzaskało, wino grzało policzki, a Prudence siedziała cicho, z tym swoim spojrzeniem, które mówiło, że jest zmęczona bardziej życiem niż tym wieczorem, ja też nie mówiłam zbyt wiele, ale obserwowałam wszystko. Ogień przygasał i zapalał się na nowo, w tym samym rytmie, w jakim w człowieku pojawiają się i gasną myśli, których nie chce się wypowiedzieć na głos.
Siedziałam naprzeciwko niej, kiedy ostatnia karta opadła na stół, a powietrze w pokoju zgęstniało w ten szczególny sposób, który znałam aż za dobrze - zawsze tak było przy rozkładach, które nie przyszły pocieszać ani obiecywać, tylko zostać, takich, które nie miały na wierzchu niczego miękkiego, żadnej łatwej nadziei, za to ciężar, od którego nie dało się odwrócić wzroku. Nie poruszyłam się od razu, dałam kartom chwilę, by same się ułożyły w sens, a jej myślom czas, by zdążyły uciec tam, gdzie zwykle uciekają przed bólem, w półmrok, w niedopowiedzenie, w tę znajomą narrację, że „to nic nie znaczy” albo że „lepiej było nie próbować”, w te same znane zakamarki, w których można chwilę poudawać, że to wszystko nie dotyczy ciebie.
Patrzyłam na rozłożone karty długo, dłużej niż wymagała tego praktyka, zanim pozwoliłam sobie odezwać się na głos, nie dlatego, że były trudne w odczycie - wprost przeciwnie - były wyjątkowo trzeźwe, uparcie trzymające się prawdy, pozbawione złudzeń. A trzeźwość, gdy ktoś krwawi od środka, bywa bardziej prowokująca niż najpiękniejsza obietnica.
- Zanim cokolwiek powiem. Zanim zapytasz mnie „co to znaczy” - odezwałam się w końcu spokojnie - chcę, żebyś popatrzyła na nie sama. Nie jak na wyrocznię. Jak na rozmowę. Nie jak na przepowiednię. Jak na dialog. - Zsunęłam się nieco niżej, bliżej niej, ale nie na tyle, by było to pocieszanie, raczej tak, jak siada się przy dorosłej kobiecie, która nie tonie, tylko zapomniała na moment, że potrafi unosić się na wodzie. Podniosłam na nią wzrok tylko na moment, wystarczająco, by zobaczyć, czy coś w niej drgnęło, potem wróciłam do talii. Światło ognia przesuwało się po papierze, wydobywając detale, które znikały po chwili, to była ta część pracy z kartami, której nikt nie lubił, a która była najuczciwsza - patrzenie, pozwalanie, żeby obrazy same się ułożyły, zanim język spróbuje je spłaszczyć do zdań.
- Co twoim zdaniem powinno się tu pojawić, a się nie pojawiło? - Zapytałam. - Jaka karta pasowałaby do twojej narracji o „oszustwie wszechświata”, a jednak jej tu nie ma? - Nie czekałam na odpowiedź, wystarczyło, że pytanie zawisło w powietrzu, dokładnie tam, gdzie wiszą rzeczy, do których nie chce się wracać, a które i tak wracają same. Merlinie broń, nie odpowiadałam też za nią, jak jakaś nadpobudliwa samozwańcza opiekunka ogniska domowego. Nie zamierzałam interpretować całości obrazu, jeszcze nie, ja nigdy tak nie postępowałam - nie wskazywałam paluszkiem i nie dawałam łatwych wyjaśnień, nie dlatego, że byłam nieczuła, tylko przez to, iż nigdy nie lubiłam niepotrzebnie prowadzić ludzi za rękę, zwłaszcza wtedy, gdy sprawa była dorosła i bolesna, ale nie śmiertelna.
- Dobrze. - Ciągnęłam dalej, łącząc myśli w jedną, długą linię. - To popatrzmy na to jak dorośli ludzie, a nie jak bohaterki taniej ballady. Bez „co by było, gdyby”. Tylko to, co tu faktycznie leży. - Uniósłszy wzrok, zatrzymałam go na niej na ułamek sekundy, po czym wróciłam do stołu. Ta rozmowa nie była kierowana do dziecka ani kogoś, kto potrzebował instrukcji radzenia sobie z własnym światem wewnętrznym, była dla osoby, której należało tylko przypomnieć, że potrafi oddychać samodzielnie, nawet jeśli teraz każdy wdech boli.
Król Denarów leżał na początku układu, prosto, ciężko, jakby nie dało się go przesunąć bez wysiłku, on nie obiecywał decyzji - on był fundamentem, czymś, na czym później można było stawiać cegły. A fundament bywa czymś, co istnieje latami, nawet jeśli nikt na nim jeszcze nie buduje.
- Zaczynamy od tego pana. - Powiedziałam sucho. - Zawsze zadziwia mnie - cmoknęłam - że ludzie nie drżą przed tą kartą tak jak przed Wieżą. A powinni, nawet bardziej, bo Wieża niszczy szybko. Król Denarów wiąże na długo. - Oparłam się głębiej w fotelu. - To ciężka karta. - Ciągnęłam. - Nie emocjonalnie. Fizycznie. Ona mówi o czymś, co ma masę. Co, jeśli wchodzi w życie, to już nie na próbę. Zauważ też, że to jedyna karta Dworu w całym układzie. Jedyna dorosła energia, jeśli chcesz to tak nazwać. - Westchnęłam cicho. - Nie emocjonalnie dorosła. Życiowo. - Spojrzałam na Maga, który leżał odwrócony, parsknęłam pod nosem, poprawiając się, chociaż byłam już pijana. - Reszta to procesy, stany, etapy. A on stoi jak kołek. Kredyt hipoteczny, jeśli chcesz współczesne porównanie. Nie ma tu książąt, nie ma paziów. Jest Król. Nie emocjonalny, tylko ziemny. - Przesunęłam spojrzeniem po stole. - To nie jest Król Kielichów. Tu nie ma wzruszeń, uniesień, poezji. To jest „robisz, bo trzeba, a nie dlatego, że akurat masz nastrój”. Powiedz mi, ile razy w życiu coś naprawdę ważnego wydarzyło ci się dlatego, że ktoś pięknie mówił? - Zrobiłam krótką pauzę. - Król Denarów -  wróciłam do myśli - pojawia się tam, gdzie coś mogłoby być fundamentem. A fundament, wbrew pozorom, nie jest decyzją. Fundament po prostu jest. Czasem leży nieużywany latami. Czasami nie staje na nim żadna budowla. Czasami staje świątynia. A czasami dom. - Przesunęłam palcem po brzegu stołu, nie dotykając karty. - Jak myślisz, dlaczego to właśnie on otwiera układ? I dlaczego jest prosto? - Uniosłam brew, nie oczekiwałam odpowiedzi na głos. - On przychodzi tam, gdzie coś może stać latami. Nawet jeśli nikt jeszcze na tym nie postawił ścian i nie wiadomo, czy kiedykolwiek to się stanie. - Popatrzyłam na Prudence uważnie. - Ale nawet wtedy fundament nie znika tylko dlatego, że ktoś się o niego potknął i postanowił nic nie stawiać. To nie jest energia przelotna. To nie jest „spotkaliśmy się i było miło, dopóki nie było”, niekoniecznie jest to powrót do przeszłości, nostalgia, chęć wykorzystania potencjału chwili, aby zamknąć rozdział. To jest „to by mogło być życiem”. I teraz zapytaj siebie, czy to brzmi jak coś wartego odnotowania już na samym początku, czy może jak coś, co tylko jeszcze bardziej wszystko zagęszcza. - Nie odpowiedziałam za nią, nawet jeśli.
Moje spojrzenie samo przesunęło się na Maga - odwróconego - a jakże. Wzdychając, przeniosłam wzrok na wnuczkę, patrząc na nią przez krótką chwilę.
- A tu masz problem. - Powiedziałam bez owijania. Och, Mag. Kochałam Maga, zwłaszcza odwróconego. - Tu mamy klasykę gatunku. Pozwól, że będę szczera. - Usiadłam ciężej w fotelu, jak robiłam to zawsze wtedy, gdy przestawałam być mistyczna, a zaczynałam być po prostu babcią, która widziała już za dużo historii, żeby jeszcze udawać, że wszystko rozwiązuje się poezją. Popatrzyłam na karty jeszcze raz, potem na Prudence, potem znowu na karty. - Wybacz, kochanie, ale z zawziętego dzieciaka rzadko robi się nagle emocjonalnie dojrzały strateg. Z upartych łobuzów nie wyrastają zwykle subtelni dyplomaci. - Machnęłam ręką. - Z osła nie robi się konia wyścigowego, choćbyś go karmiła najlepszym owsem. - Popatrzyłam na kartę z wyraźną ironią. - Odwrócony Mag nie mówi „nie potrafię”. On mówi „potrafię aż za bardzo i wolę się wycofać, zanim narobię bałaganu” i w efekcie robi jeszcze większy bałagan. To jest ktoś, kto wie, jaki ma wpływ, i zamiast wziąć za niego odpowiedzialność, robi krok w tył, po czym potyka się o własne ambicje. - Spojrzałam na Prudence znacząco. - No i? Pasuje ci to do obrazu? - Nie odpowiadałam, chciałam, żeby ona zaczęła.
Zrobiłam krótki gest nad rozkładem. W kominku coś cicho trzasnęło, ogień podniósł się na moment i znów opadł.
- Odwrócony Mag rzadko odzwierciedla „nie potrafię”, „nie umiem”. - Mój głos był spokojny. - Odwrócony Mag to nie jest ktoś, kto nie potrafi. To jest ktoś, kto mógłby dużo, ale nie chce tego okazać, i dlatego się wycofuje. Taki typ „ja wiem, co się stanie, jeśli się zaangażuję, więc udam, że mnie tu nie ma”. Klasyk. „Mam potencjał, mam uczucia, mam wpływ… Więc najlepiej udam, że nie”. „Udźwignę wszystko, ale nie wiem, co z tym zrobić, więc lepiej udam, że nie interesuje mnie nic”. Spirala. Bardzo… Podręcznikowa w niektórych przypadkach. -  Popatrzyłam na Maga jeszcze raz i prychnęłam pod nosem.
Ogień w kominku trzaskał nierówno, a światło przesuwało się po naszych twarzach, wydobywając i chowając szczegóły.
- To nie jest karta manipulacji w tej banalnej wersji, jaką niektórzy lubią jej przypisywać. To nie jest karta cwaniaka z bazaru. Guzik prawda. To jest ktoś, kto rozumie konsekwencje - ciągnęłam - i bardzo chciałby ich nie rozumieć. Nie jest zupełnie głupi. On jest po prostu… - Machnęłam ręką, prawie rozlewając wino, więc dopiłam je do końca, odstawiając kieliszek na blat stolika. - Aż do przesady. - Uniósł mi się kącik ust, ale bez uśmiechu. Nie było w tym złośliwości, była troska ubrana w prostotę. - To jest ten typ człowieka, który działa pokrętnie, często nielogicznie, bez planu, i zamiast powiedzieć „hej, przepraszam za wszystko, podobasz mi się, może pójdziemy na spacer”, ciągnie dziewczynę za warkocze, licząc, że dziewczyna się domyśli. A jak się nie domyśla, to ciągnie mocniej i oczekuje innej reakcji. - Rozłożyłam ręce. Dramatyczny w sposób, który zawsze wydawał mu się romantyczny, a wszystkim dookoła raczej męczący. - A reakcja, jak pamiętasz, była zawsze ta sama. - Spojrzałam na Prudence znacząco, po czym spoważniałam. - To karta strachu przed własnym wpływem. Przed tym, że jeśli naprawdę sięgniesz po to, co umiesz, nie da się już udawać, że to tylko chwilowe, niegroźne, bez znaczenia. A odpowiedzialność bez kontroli czynników zewnętrznych to twardy kawałek chleba. Naprawdę, niektórzy mają zadziwiająco rozwinięty instynkt unikania prostych rozmów. Zamiast jednego, bardzo prostego „zostańmy chwilę i pogadajmy” wolą wielką, epicką emigrację emocjonalną. - Przerwałam. Taki typ, co jak nie umie powiedzieć „przepraszam, hej, głupio mi”, to woli zniknąć na półtorej dekady. Wycofać się o pół kroku w tył, a potem jeszcze o paręset mil, tak dla podkreślenia dystansu. - Powiedz mi, kiedy ktoś mówi „to nie jest łatwe ani bezpieczne”, to częściej mówi do ciebie o świecie… Czy o tobie w swoim świecie? - Nie wyjaśniałam, tylko znowu zostawiłam jej przestrzeń, potem wskazałam kolejną kartę.
Trzecia karta, Umiarkowanie, leżała prosto, potem pojawiła się znów, na końcu układu. Ogień w kominku strzelił cicho, drewno osunęło się w żar, a ja pomyślałam, że życie bardzo często działa dokładnie tak samo - nic spektakularnego, tylko powolne przesuwanie się rzeczy.
- Ta karta nie przychodzi do ludzi, którzy chcą impulsu. Przy romansach, zauroczeniach, „zobaczymy, co z tego wyjdzie”. - Powiedziałam ciszej. - Ona przychodzi tam, gdzie coś próbuje się zsynchronizować mimo czasu, mimo różnic, mimo wcześniejszych pęknięć. Bez przyspieszania. Bez skrótów. Jak często życie daje komuś dwa razy z rzędu kartę równowagi? - Przesunęłam dłonie po kolanach. - Umiarkowanie nie jest romantyczne. Jest codzienne. Nie popycha. To nie jest układ pod tytułem „powiedz mi, że mnie kochasz”. To jest układ pod tytułem „czy jesteś w stanie żyć obok drugiego człowieka, nie rozwalając mu świata”. Właśnie dlatego nie gwarantuje szczęśliwych zakończeń. Pyta o to, czy dwoje ludzi potrafi żyć obok siebie, nie spalając się nawzajem. I czy potrafią wytrzymać tempo, które nie daje natychmiastowej ulgi.
Dopiero potem pozwoliłam sobie spojrzeć na czwartą kartę - Dziesiątka Mieczy była odwrócona - w pokoju zrobiło się ciszej, jak zawsze, gdy się pojawiała.
- To nie jest „wszystko stracone”, to nie ta konfiguracja. To jest „najgorsze już się wydarzyło”. - Oparłam się wygodniej. - To karta ludzi, którzy leżą na ziemi i orientują się, że nadal oddychają. Rana boli, będzie bolała, być może zostanie po niej głęboka blizna, może nawet niemożliwa do zagojenia, ale ostrza już nie wchodzą głębiej. - Westchnęłam cicho. - Gdyby była prosto - odezwałam się - wciąż nie powiedziałabym „koniec, po wszystkim, leżysz i nie wstajesz”, to tak nie działa, powiedziałabym za to „po sprawie” i sugerowałabym ci to zinterpretować zgodnie z własnym osądem, ale ona jest odwrócona. Ta karta nie daje komfortu zamknięcia. - Za to ja zamknęłam oczy na ułamek sekundy i westchnęłam. - Ludzie czasem chcą, żeby coś ich dobiło, bo wtedy mieliby pretekst, by przestać czuć. Kiedy los coś oferuje, a potem gwałtownie zabiera, bardzo łatwo dojść do wniosku, że nie warto w ogóle brać, więc można uznać to za finał. Ta karta mówi „nie ma tak dobrze, żyjesz dalej” i zostawia cię z tym faktem. - Popatrzyłam na nią spokojnie.
Piąta karta znów była Umiarkowaniem, co zauważyłam już wcześniej.
- No, proszę. Znowu to samo. Podwójne Umiarkowanie. Tego się nie dostaje na weekend. - Mruknęłam. - Widzisz, co ono robi? Przelewa z jednego naczynia do drugiego, aż wszystko znajdzie wspólny poziom. - Spojrzałam na Prudence długo, jak babcia patrzy na wnuczkę, która właśnie dostała w kość - łagodnie, ale mimo wszystko oczekując, że coś w niej nadal trzymało się tego najwłaściwszego dla niej kursu, domagając się równowagi i ruszenia życia dalej po właściwych dla niej torach, mimo ran, niezależnie od ilości awarii po drodze, stacji końcowej i liczby skomunikowań.
Umiarkowanie pojawiło się raz, a potem drugi, jak echo, które nie chciało zamilknąć.
- Kiedy karta się powtarza, to nie dlatego, że los jest niekreatywny. Wiesz, co to znaczy w normalnym, ziemskim języku? - Uśmiechnęłam się ledwie zauważalnie. - Życie rzadko pakuje ludzi w ten sam schemat dwa razy bez powodu. Nie dlatego, że los się nudzi. Tylko dlatego, że niezałatwione sprawy mają paskudny zwyczaj wracać. - Nie było w tym śmiechu. - I teraz powiem ci coś bardzo pozbawionego mistycyzmu. - Dodałam. - Ty przyszłaś tu z myślą, że miłość nie istnieje, że los daje i zabiera, więc nie warto się angażować. - Wskazałam karty. - A one nawet się z tobą nie kłócą. One tylko mówią „to nie było głupie”. - Uśmiechnęłam się smutno. - Nie mówią też „czekaj”. Nie mówią „wierz”. Nie mówią „wybacz” ani „goń”. Mówią „to było prawdziwe”. A prawdziwe rzeczy bolą, kiedy się rozpadają. - Popatrzyłam na nią długo. - Jakie karty spodziewałabyś się zobaczyć przy bólu, który nazywasz złudzeniem? - Nie odpowiedziałam - to również było pytanie, na które trzeba odpowiedzieć sobie samemu, i to nie od razu - trzeźwość w żalu potrafi prowokować bardziej niż najokrutniejsza przepowiednia. - Gdzie Wieża? Gdzie Diabeł? Gdzie Księżyc? Gdzie Siódemka Kielichów? - Stuknęłam paznokciem w Dziesiątkę Mieczy, odwróconą. - Gdybyś była jedyną naiwną w tej historii, gdyby to było jednostronne, gdybyś coś sobie dopowiedziała… Ta karta leżałaby prosto. Albo miałybyśmy Wieżę. Albo Diabła. Albo Księżyc. Albo Siódemkę Kielichów. - Zamilkłam na moment, pozwoliłam ciszy wypełnić przestrzeń między nami, zanim znowu się odezwałam. Nie było tu fajerwerków, to było pierwsze, co rzucało się w oczy.
- Nie ma nagłego zniszczenia. Nie ma iluzji. Nie ma toksycznego uwikłania. Nie ma Szóstki Mieczy. - Uniosłam brew, przesunęłam wzrok z kart na jej twarz. To nie był romantyczny rozkład, tylko taki z gatunku „zakasaj rękawy”, bo będzie brudno, żmudnie, a gwarancja satysfakcji nie jest dołączona.
- Wiesz, co robi Szóstka Mieczy? Ucieka. Pakujesz manatki, odpływasz i mówisz „będzie mi lepiej gdzie indziej”. To by pasowało, prawda? To byłoby logiczne. - Popatrzyłam jeszcze raz na Maga, potem na całość układu, i tym razem nie było we mnie ani ironii, ani pobłażliwego uśmiechu, tylko ciche zmęczenie cudzymi historiami, które za często kończą się w tym samym miejscu. Konsekwentny chłopak - najpierw jako dzieciak, potem jako młody człowiek, teraz jako dorosły mężczyzna, metoda ta sama - zniknąć, kiedy robi się zbyt prawdziwie. Niektórzy ludzie całe życie ćwiczą ucieczkę, bo zostanie wymaga odwagi, a odwagi nie da się wypracować w samotności. - A jej tu nie ma. Bezsens, mam rację? - Oparłam się wygodniej, wreszcie pozwalając sobie na wydanie czegoś, co było moją interpretacją, nie sztywnym osądem, chociaż nie byłam pewna, czy Prudence nie zrówna jednego z drugim - w tym momencie życia, w jakim się znalazła, sama pewnie starałabym się to zrobić, byleby tylko kontynuować obraną narrację.
Westchnęłam.
- Powiedz mi - zapytałam spokojnie - co w tym układzie najbardziej cię wkurza? - Pochyliłam się lekko. - Bo zwykle wkurza nas to, co nie chce potwierdzić naszych najczarniejszych wniosków. I chcę, żebyś dobrze mnie zrozumiała. Masz pełne prawo być na niego wściekła. Masz prawo czuć się porzucona. Masz prawo mieć dość. - Nie łagodziłam tonu. Oparłam się głębiej w fotelu, jak ktoś, kto wie, że zaraz powie coś, co nie będzie przyjemne, ale będzie uczciwe. - Nie musisz go rozumieć. Nie musisz go usprawiedliwiać. Nie musisz decydować się, czy chcesz widzieć w tym „lekcję losu”. - Powiedziałam, spokojnie, bez ozdobników, podniosłam na nią wzrok. - To nie jest romantyczne. To jest wyczerpujące. To jest moment, w którym ktoś cię zostawił. Ty mówisz „porzucił”. I masz pełne prawo tak to nazywać, bo z twojej strony dokładnie tak to wygląda - ktoś był, a potem go nie ma. To nie jest tragiczna poezja.
Pozwoliłam ciszy opaść między nami.
- Może kiedyś będzie czas na inne rozmowy. -  Dodałam po chwili. - Może. Ale nie teraz. - Spojrzałam na nią uważnie. - Teraz masz prawo być zmęczona. Teraz masz prawo być zła. Teraz masz prawo nie widzieć w tym żadnego sensu. - Westchnęłam cicho. - Karty mówią o strukturze, o czasie, o leczeniu, ale one nie odbierają ci prawa do gniewu. Ten układ nie mówi „czekaj”. I nie mówi „zaraz będzie lepiej”. Prawdę mówiąc, on nie wyjaśnia nic, ponadto, co z pewnością już wiedziałaś. - Przesunęłam spojrzeniem po kartach. - Mówi „najgorsze już się wydarzyło. Teraz trzeba z tym żyć”. Mówi „równowaga nie przyjdzie sama”. Mówi „ktoś bał się własnej odpowiedzialności”. - Za co? To była kolejna niewiadoma.
- Odwrócony Mag nie mówi mi o kimś bezradnym. On mówi o kimś, kto wie, co robi. Kto rozumie swoją siłę i zamiast jej użyć, chowa ją do kieszeni. I jeśli dziś chcesz powiedzieć „niech idzie do diabła”, to też jest uczciwe miejsce, w którym można stanąć. - Złożyłam dłonie i zamilkłam na chwilę.
- I wiesz, co jest w tym wszystkim najbardziej wyczerpujące? Gdyby chodziło tylko o to, że mu nie zależy, ten układ byłby prostszy, brutalniejszy, łatwiejszy do domknięcia. Miałabyś karty, które mówią „to była pomyłka”. - Pokręciłam głową. - Gdyby to była historia jednostronna, gdybyś była jedyną osobą, która coś sobie dopowiedziała, naprawdę myślisz, że nie zobaczyłybyśmy tu choć jednej karty eskapizmu? - Zamilkłam, po czym mówiłam dalej, wolniej. - Nie ma też Kochanków. Zastanawiałaś się dlaczego? - Uniósł mi się lekko kącik ust, ale nie byłam rozbawiona. - I nie ma Głupca… W kartach , rzecz jasna, w układzie nie ma naiwności. - Spojrzałam na nią spod lekko zmrużonych powiek. - Zamiast tego masz stabilność, strach przed odpowiedzialnością, ból po fakcie i obsesyjnie wracającą potrzebę równowagi. - Przesunęłam spojrzeniem po kartach jeszcze raz, kiwnęłam głową, a następnie spojrzałam na nią bez cienia fałszywej litości, ale z pełną obecnością.
Popatrzyłam jeszcze raz na cały układ, już nie na pojedyncze karty, tylko na ich wspólny ciężar - to był ten moment, w którym przestaje się analizować symbole, a zaczyna się czuć obraz jako całość, i ten obraz był ostrzejszy, niż się spodziewałam.
Westchnęłam.
- Wiesz… - Odezwałam się w końcu, wolniej, ciszej. - Szczerze mówiąc, liczyłam na trochę inny scenariusz. Domyślam się, dlaczego tak jest. Naprawdę. Ale domyślanie się to nie to samo co wiedzieć. A ja nie lubię sprzedawać przypuszczeń jako prawdy. - Nie spojrzałam od razu na Prudence, pozwoliłam temu zdaniu wybrzmieć. - Jeśli dziś chcesz powiedzieć, że miłość nie istnieje, masz do tego prawo. Tu już nie chodzi o „czy”, tylko o „ile to kosztuje”, a karty nie mówią wszystkiego. One pokazują energię chwili, nie całą historię. I właśnie dlatego ten rozkład jest teraz ostrzejszy niż tamten sprzed lat. Bo wtedy byliście jeszcze w „to ma potencjał”. Teraz jesteście w „stało się”. - Skinęłam głową, spoglądając w ogień. - Tamten poprzedni układ mówił „to musiało się wydarzyć”. I miało. Mówił też, że to przyniesie coś dobrego. I przyniosło. - Zrobiłam pauzę, bo przecież wcale nie mówił, że to będzie na zawsze. Nie obiecywałam jej szczęścia, nie mówiłam, że wszystko się ułoży, tylko siedziałam obok niej, wiedząc, że czasem dorosłość polega na tym, żeby uznać stratę bez dorabiania do niej pocieszających legend. Ludzie bardzo często dopatrywali się w kartach obietnicy wieczności, a karty rzadko mówią o wieczności. One mówią o momentach, które mają sens, o spotkaniach, które są potrzebne, o uczuciach, które zmieniają trajektorię życia. - Nietrudno pomylić „ma sens” z „będzie łatwe”. Albo z „będzie na zawsze”. - Pokręciłam głową powoli. - A to są trzy zupełnie różne rzeczy. Karty nigdy nie dają gwarancji „na zawsze”. One pokazują potencjał. Resztę robią ludzie. - Uniósł mi się lekko kącik ust, bez uśmiechu. - A ludzie są, jacy są. - Nie mówiłam tego dramatycznie, tylko raczej rzeczowo, z tą spokojną rezygnacją, którą ma się dopiero wtedy, gdy widziało się już wystarczająco dużo historii, żeby wiedzieć, że nawet najlepsze układy potrafią się potknąć.
- I nie, nie będę ci mówić, że „wszystko dzieje się po coś”, ani że „czas leczy rany”. Więc zapytam cię inaczej - dodałam - czy naprawdę chcesz kontynuacji historii bez bólu… Czy tylko bez sensu? - Nie powiedziałam tego dramatycznie, raczej rzeczowo, jak się mówi o pogodzie, która miała być łagodna, a przyszła z ostrym wiatrem. Nie czekałam też na ustną odpowiedź. - I zanim to przyjmiesz na stałe, zastanów się, czy naprawdę chcesz nazwać „złudzeniem” coś, co było zbyt trudne, by było bajką, i co wymagało pracy, która nie była gwarantem szczęśliwego finału. Jeśli los działałby wyłącznie z kaprysu - dodałam na koniec - ten układ wyglądałby zupełnie inaczej. A on wygląda jak życie. Nieładne, uparte, powracające do tych samych tematów, dopóki ktoś nie przestanie przed nimi uciekać albo całkowicie nie zniknie. - Złożyłam dłonie na kolanach i przez chwilę po prostu patrzyłam na stół.
- Z wilka nie robi się owcy. Co najwyżej wilk uczy się, że nie wszystko trzeba gryźć. I teraz twoje pytanie do mnie powinno brzmieć nie „co mam zrobić z tym, co czuję”, tylko „co ja zrobię z tym, że za każdym razem trafiam na tego samego człowieka”. Bo widzisz, trudna miłość jest czasem gorsza niż zła. Przy złej przynajmniej wiesz, na czym stoisz. A potencjał bez gotowości to tylko ciężar. - Pozwoliłam ciszy osiąść, wrócić na swoje miejsce, nie dlatego, że nie miałam już nic do powiedzenia, ale dlatego, że w tym oczekiwanie w milczeniu było częścią układu, a sens tego rozkładu nie leżał w odpowiedziach, tylko w tym, że Prudence zaczynała zadawać sobie właściwe pytania, nawet jeśli jeszcze nie na głos.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Bard Beedle (12952), Prudence Fenwick (3779)

Wiadomości w tym wątku
[29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Prudence Fenwick - 24.01.2026, 00:31
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Bard Beedle - 25.01.2026, 06:23
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Prudence Fenwick - 30.01.2026, 20:13
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Bard Beedle - 31.01.2026, 05:44
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Prudence Fenwick - 02.02.2026, 19:27
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Bard Beedle - 07.02.2026, 06:03
RE: [29.09.1972] Surrender to change or suffer in a loop - przez Bard Beedle - 25.02.2026, 19:03

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa