• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Greater London Niemagiczny Londyn v
1 2 3 4 5 6 Dalej »
[09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit

[09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit
Tło narracyjne
koniecpsot1972
zasady korzystania
rzuty kością
krew
genetyka
zawód
Czarodziej nieznanego statusu krwi, będący baśniopisarzem oraz autorem książki Baśnie Barda Beedle'a. Żył w XV wieku, ale większość jego życia pozostaje dla nas tajemnicą.

Bard Beedle
12.03.2026, 14:31  ✶ (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2026, 14:34 przez Bard Beedle.)  
Strych wypełniał się powoli zapachem świeżych ziół, który z każdą minutą robił się cięższy i bardziej złożony, mieszając się z naturalnymi nutami zapachowymi wypełniającymi to pomieszczenie już od lat. Zeszłoroczna lawenda wisiała w równych rzędach pod krokwiami, jej fiolet już dawno wyblakł do matowego srebra, ale aromat wciąż był ciepły, niemal słodki. Obok niej wisiała jeszcze starsza szałwia, pachniała ostrzej, bardziej ziemiście, a gdzieś dalej, przy samej ścianie, suszyły się stare pęki bylicy, które zostawiłam tu jeszcze zeszłej jesieni. Siedziałam przy skrzyni, naprzeciw Prudence, przyglądając się świecy rzucającej bursztynowe światło na nasze sylwetki - ta oprawa była doskonała do takiej pracy - nie za jasna, nie męcząca, lecz jednocześnie na tyle silna, żeby zobaczyć każdy liść i każdą niedoskonałość łodygi. Uśmiechnęłam się pod nosem, niemal niezauważalnie.
- Równowaga to jedyna rzecz, która naprawdę działa. - Powiedziałam spokojnie. - W magii, w pracy… I w życiu. - Nie musiałam rozwijać tej myśli - wiedziałam, że zrozumie.
Przez kilka minut słychać było tylko szelest liści i ciche stukanie łodyg o drewniany blat, kiedy wyrównywała rośliny. Gdy skończyła pierwszy pęk i pokazała mi efekt swojej pracy, pochyliłam się nad stołem i przyjrzałam się mu uważnie - nie tylko przelotnie, lecz naprawdę dokładnie, może nawet trochę teatralnie badawczo - przesunęłam palcami po łodygach, sprawdziłam wiązanie, odwróciłam pęczek, a na mojej twarzy pojawił się powolny, zadowolony uśmiech. Całość była stabilna, dobrze związana, roślina miała przestrzeń do schnięcia, lecz była na tyle mocno ściśnięta, że nie miała gubić schnących fragmentów.
Spojrzałam na nią z cieniem rozbawienia - doskonale wiedziałam, w czym się odnajdywała, szanowałam to, nawet jeśli sama nie wybrałabym tego zawodu, wiedziałam też, że ta konkretna praca w jej wykonaniu wymagała dłoni, które się nie wahają i znacznie większego skupienia, niż u większości ludzi. Widmowidzenie było w tym fachu jednoczesnym błogosławieństwem i przekleństwem, nie musiałam sprawdzać tego na własną rękę, by zdawać sobie z tego sprawę.
- Tak. - Odpowiedziałam spokojnie na jej pytanie, przesuwając kilka łodyg bliżej lampy, żeby lepiej widzieć ich strukturę. - Bylica jest bardziej wymagająca. - Skinęłam lekko głową, bardziej do siebie niż do niej. - Oczyszcza głębiej niż szałwia. Używa się jej tam, gdzie coś siedzi w miejscu od dawna. W starych domach. Po chorobie. Po kłótniach, które zostawiły po sobie więcej niż tylko słowa. - Podjęłam po chwili. - Niektórzy uważają, że tylko oczyszcza przestrzeń. - Uśmiechnęłam się lekko, sięgając po gałązkę. - Mało kto ma wiedzę, że odpowiednio przygotowana, pokazuje rzeczy, które ktoś bardzo starał się ukryć. - Obskubując kilka listków, zatrzymałam palce na łodydze i spojrzałam na nią spokojnie. - Dlatego jest większym wyzwaniem. Jeśli zwiążesz ją zbyt ciasno, zacznie czernieć od środka. Jeśli zostawisz zbyt luźno, rozpadnie się zanim zdąży wyschnąć. Musi wyschnąć szybko, ale nie gwałtownie. - Podniosłam jeden z wcześniej przygotowanych pęków i przesunęłam go trochę dalej na stole, robiąc miejsce na jej pracę, uniosłam lekko brew i spojrzałam na nią kątem oka. - A później, jeśli ktoś źle ją przygotował, kiedy przychodzi czas okadzania, potrafi palić się nierówno i tracić swój potencjał.
Sięgnęłam po kawałek lnianego sznurka i zaczęłam powoli wiązać jeden z własnych pęków. Bylica rzeczywiście nie była tak wyrozumiała jak szałwia czy lawenda, ta roślina była kapryśniejsza, jej łodygi łatwo się łamały, nawet świeże fragmenty potrafiły się kruszyć, jeśli ktoś był zbyt niecierpliwy. Kiedy Prue związała sznurek, na chwilę przerwałam własną pracę, sięgnęłam po gotowy pęk i przez chwilę oglądałam go w świetle lampy - liście były w większości całe, wiązanie równe, może odrobinę zbyt ostrożne, ale to była wada, którą łatwo było wybaczyć - uniosłam kącik ust i skinęłam tylko głową, powoli, z uznaniem, które poza salą sądową rzadko ubierałam w wielkie słowa. Większość ludzi chciała od razu widzieć efekt, a to przecież przygotowanie decydowało, czy coś będzie użyteczne, czy tylko ładnie wyglądało przez chwilę. Wiedziałam jednak, że Prudie nie należała do tych osób, które robiły cokolwiek połowicznie, wystarczyło spojrzeć na jej dłonie, na sposób, w jaki poruszała palcami, oddzielając dobre liście od tych, które należało odrzucić, a potem wiążąc je lnianym sznurem. Może nie uważała się za zielarkę, nawet hobbystyczną, lecz było w tym coś znajomego - precyzja, pewność ruchu, skupienie tak głębokie, że świat poza stołem przestawał istnieć, nawet wtedy, kiedy jej myśli zdecydowanie miały drogi ucieczki ku czemuś zupełnie innemu, niż przygotowywanie kadzideł u boku starszej pani.
- Nieźle. - Mruknęłam w końcu. - Wcale nie najgorzej. - To było jedyne, co powiedziałam przez kilka sekund, potem poprawiłam węzeł, przesuwając go o centymetr niżej, żeby lepiej trzymał łodygi. - Widzisz? - Wskazałam miejsce palcem. - Bylica jest cięższa przy końcu. Jeśli zwiążesz ją tutaj, nie zacznie się rozchylać podczas suszenia. - Odłożyłam gotowy pęczek na stół. - Właściwie bardzo przyzwoicie ci idzie, jak na kogoś, kto całe życie kroi coś znacznie mniej pachnącego. - Nie wahałam się dodać, rzucając Prue jeszcze jeden subtelny uśmiech, nim kiwnęłam głową na pozostałe zbiory - czekało nas jeszcze kilka powtórzeń, ale to dobrze - nie lubiłam zbędnego pośpiechu, zwłaszcza wieczorami, poza tym świadomie dawałam wnuczce czas, by zebrała myśli o tym, w jaki sposób przekazać mi najświeższe wieści.

Księżyc wspiął się wyżej nad linię drzew, przez małe okno pod dachem wpadało jego blade światło, mieszając się z bursztynowym blaskiem lampionu stojącego na stole. W tym półmroku wszystko wydawało się spokojniejsze, wolniejsze, jakby czas postanowił na chwilę zwolnić, słychać było tylko cichy szelest łodyg przesuwanych po drewnianym blacie, skrzypienie starej belki gdzieś nad naszymi głowami i odległy szum miasta, które zawsze wydawało się żyć własnym rytmem, nawet wtedy, kiedy noc zapadała już na dobre. Przez dłuższą chwilę nic nie mówiłam, obserwując wnuczkę spokojnie - lubiłam ten moment pracy, gdy koszyk był jeszcze pełen luźnych roślin, ale ręce już zaczynały pamiętać powtarzalność czynności, zanim głowa zdążyła się nad nim zastanowić. Nie poprawiałam nic od razu, zamiast tego pozwoliłam jej dojść do własnego rytmu, skupiając się na własnych ziołach, i tylko czasem trącając któryś liść palcem albo wskazując drobnym ruchem miejsce, gdzie łodyga powinna zostać przycięta. Taka forma nauki zawsze była dla mnie najlepsza, zwłaszcza pomiędzy dwoma osobami, z których żadna nie była już nieporadnym dzieckiem ani wrażliwą młodą dorosłą - te czasy bezpowrotnie minęły, teraz siedziała obok mnie dojrzała kobieta podejmująca świadome decyzje, stojąca u progu własnego wejścia w tę samą rolę, w którą ja weszłam lata temu, lecz nie czułam się przez to stara, czułam się… Szczęśliwa.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Bard Beedle (6883), Prudence Fenwick (4896)

Wiadomości w tym wątku
[09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 10.03.2026, 21:39
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 10.03.2026, 22:23
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 11.03.2026, 04:12
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 11.03.2026, 19:48
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 12.03.2026, 14:31
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 12.03.2026, 20:10
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 13.03.2026, 00:10
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 13.03.2026, 18:02
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 13.03.2026, 19:28
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 13.03.2026, 21:08
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 13.03.2026, 21:51
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 13.03.2026, 22:22
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Bard Beedle - 14.03.2026, 11:38
RE: [09.10.72] Vervain, valerian, violet root. Bitter the blossom, sweet the fruit - przez Prudence Fenwick - 16.03.2026, 22:51

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa