• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Spis lokacji
    • Kalendarium
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Anglia Little Hangleton v
1 2 3 4 Dalej »
[23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole

[23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole
szekspirowski książę
words, words, words
sława
IV
krew
półkrwi
genetyka
widmowidz
zawód
Szef zakładu pogrzebowego
Wysoki (192 cm) dżentelmen o aparycji przyjemnej, choć dość ponurej. Wystrojony w szaty czarne, pogrzebowe. Ciemne włosy, które w słońcu mogłyby wyjaśnieć, opadają mu często na czoło. Ma szare, podkrążone oczy, bladą cerę, która rzadko widzi słońce. W jego mowie, choć przesiąkniętej angielskością, co jakiś czas pobrzmiewa szkocki akcent.

Othello Fawley
12.06.2026, 11:39  ✶  
Gdzie twoje rodzeństwo, Odysie?

Jak na zawołanie losu, w ciemnym przejściu do Fawleyowej jadalni zamrugało blade światło. Magiczne lampy mauzoleum często były uruchamiane i gaszone przez mroczną, duchową obecność, jaka tu panowała. Duchy błąkały się po mauzoleum, chuchały na kark osobom spoza rodziny. Wszystko po to, by odstraszyć niepożądanych gości. Mrugające światła nikogo więc nie dziwiły, a jednak czasem odsłaniały sekrety. Oświetlały paskudztwo, które czaiło się pośród mroków. Bowiem w miejscu tak przesiąkniętym czarną magią, duchy były najmniejszym problemem.

W bladym świetle ukazała się ciemna sylwetka. Mężczyzna wysoki, szczupły, o twarzy, która najprawdopodobniej nie widziała słońca. Jego bure oczy sprawiały wrażenie martwych. Czarna szata pogrzebowa, która niemal dotykała podłogi, podkreślała szczupłą sylwetkę jegomościa. A w rękach miał on pudełko. Jedno z tych tajemniczych, takie, do których zajrzenie przynosiło ludziom zgubę.

– Othello! No nareszcie – William Fawley klasnął w dłonie. – Już myślałem, że zgubiłeś się gdzieś na tym swoim cmentarzysku.

Blady człowiek wszedł do jadalni. Położył pudełko na stole.

– To paszteciki mięsne. Wiem, że Odile za nimi przepada – powiedział suchym, pozbawionym emocji tonem. Zajął miejsce nie siadając, a stając za jednym ze zdobionych krzeseł. – Wszystkiego najlepszego, Odysie. Spóźnione o dzień. Wybacz mi ten nietakt.

Długie palce zacisnęły się na oparciu krzesła. Widać było wyraźnie, że Othello wciąż przeżywał wewnętrzne katusze. Gorsze niż zazwyczaj.

– Byłem u mojej matki. Bardzo się uskarżała, że jej nie zaprosiłeś – przekazał ojcu chłodno, choć gdzieś tam wnikliwe ucho mogło wyczuć lekkie załamanie. – Nie zapraszałem jednak jej w waszym imieniu, bowiem jej obecność mogłaby być… – Nieznośna. – Dosyć niezręczna.

Książę ciemności
Kiedy nareszcie zaśniesz, piękna pomrocznico,
W głębinie mauzoleum czarno-marmurowej,
Co wystarczy ci tedy za strojną alkowę,
I kiedy dół wilgotny ci będzie łożnicą.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Podsumowanie aktywności: Przełącz sortowanie alfabetycznie/ilość słów Odile Fawley (2002), Odysseus Fawley (1362), Othello Fawley (1333)

Wiadomości w tym wątku
[23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odysseus Fawley - 06.06.2026, 16:39
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Othello Fawley - 12.06.2026, 11:39
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odile Fawley - 28.06.2026, 00:20
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odysseus Fawley - 03.07.2026, 22:01
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Othello Fawley - 04.07.2026, 15:42
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odile Fawley - 22.07.2026, 23:45
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odysseus Fawley - 23.07.2026, 17:28
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Othello Fawley - 23.07.2026, 21:19
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odile Fawley - 23.07.2026, 23:15
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odysseus Fawley - 24.07.2026, 19:39
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Othello Fawley - 27.07.2026, 19:35
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odile Fawley - 09.08.2026, 00:25
RE: [23 września 1972 r., mauzoleum Fawleyów] Tak jak na górze, tak i na dole - przez Odysseus Fawley - 6 godzin(y) temu

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Spis Treści
Zakładki
Tryb normalny
Tryb drzewa