9 godzin(y) temu ✶
Warto by było odegrać fabularnie jakiś double check np. z Benkiem, bo to w końcu rycie obcego dla Tristana alfabetu. W sensie, że Benek by sprawdził, czy Tristan to przeniósł na metal w sposób poprawny. Wynika to dla mnie nie z braku umiejętności Tristana do rycia w metalu, tylko właśnie z tego, że no nie masz tej przewagi od run ani nie potrafisz pieczętować i widzę tu przestrzeń na pomyłkę, a jednak PO w rzemiośle nie masz.
Wytypowałam takie trzy możliwości rzutu (wybierz sobie taką, która ci najlepiej do postaci pasuje, może sama wpadniesz na coś innego):
- Tristan próbuje rozpoznać w tym symbolu runy znane sobie ze szkoły (wiedza o świecie),
- Tristan dokładnie porównuje efekt końcowy ze wzorem (percepcja),
- Tristan dokładnie przenosi wzór korzystając z kalki lub szablonu (rzemiosło).
Rzucaj na każdy taki metalowy przedmiot tyle razy ile chcesz. Jak ci się nie uda, to po prostu próbujesz sobie jeszcze raz – tak jak to w większości przypadków na SoLu działa. Tylko jak rzut ci się nie uda, to Tristan musi jakoś domyślić się, że zostało to wykonane błędnie. Może to się odbyć w ten sposób, że odeśle gotowy przedmiot i zostanie on zwrócony do poprawki, ale może też po prostu ktoś z tą przewagą z nim posiedzieć i go wesprzeć. Ewentualnie może jakaś porwana kalka, albo dodatkowy rzut na percepcję czy postać widzi różnicę – tak żeby to jakoś fabularnie przedstawić w klimatyczny sposób. Zakładam, że twoja postać potrafi ten wzór skopiować, ale niekoniecznie bez żadnych potknięć.
Ta runa nie jest czymś powiązanym bezpośrednio z Samhain, to jest rzecz przekazana przeze mnie graczom duuużo wcześniej i teraz cię sięgnęła. Ma zastosowanie nie tylko na tym sabacie, ale generalnie jest powiązana z fabułą gry. Myślę, że to dla Tristana dobry moment na rozwój w wybranym przez ciebie kierunku, więc warto będzie o tym wspomnieć przy rozliczeniu kwartału.
(Sory że odpisuję tak późno, ale wiedziałam, że jesteś na konwencie i trochę przysnęłam. Oczywiście twoje działania będą przeze mnie uznane niezależnie od dat z ogłoszenia, bo wiem, że miałaś nieobkę, a ze mnie schodził stres i się zaplątałam trochę.)