• Londyn
  • Świstoklik
    • Mapa Huncwotów
    • Ulica Pokątna
    • Aleja horyzontalna
    • Ulica Śmiertelnego Nokturnu
    • Ministerstwo Magii
    • Klinika Św. Munga
    • Niemagiczny Londyn
    • Dolina Godryka
    • Little Hangleton
    • Wyspy Brytyjskie
    • Reszta świata
    • Zmieniacz czasu
    • Opisy lokacji
  • Dołącz do gry
  • Zaloguj się
  • Postacie
  • Accio
  • Indeks
  • Gracze
  • Accio
Secrets of London Wademekum Departament nadgryzionych ołówków Konsultacje z Mistrzem Gry Eutierria

Eutierria
Czarodziejska legenda
Wilderness is not a luxury but a necessity of the human spirit.
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
25.06.2025, 21:56  ✶  
@Christopher Rosier

Jak tam nie mieszkasz to nie.

there is mystery unfolding
Chichot losu
I’m not looking for the knight
I’m looking for the sword
Brązowe, niezbyt długie włosy, często rozczochrane. Wzrost wysoki jak na kobietę, bo mierzy sobie około 179 centymetrów wzrostu. Twarz raczej sympatycznie ładna niż piękna, nie wyróżniająca się przesadnie i rzadko umalowana. Brenna porusza się szybko, energicznie, głos ma miły i rzadko go podnosi. Ubiera się różnie, właściwie to okazji - w ministerstwie widuje się ją w umundurowaniu albo w koszuli i garniturowych spodniach, kiedy trzeba iść gdzieś, gdzie będą mugole, w Dolinie w ubraniach, które ujdą wśród mugoli, a na przyjęcia i bale czystokrwistych zakłada typowe dla tej sfery zdobione szaty. W tłumie łatwo może zniknąć. Jeżeli używa perfum, to zwykle to jedna z mieszanek Potterów, zawierająca nutę bzu, porzeczki i cedru, a szamponu najczęściej jabłkowego, rzecz jasna też potterowskiego.

Brenna Longbottom
26.06.2025, 17:33  ✶  
Pytanie odnośnie informacji z zadań z pubami podczas Spalonej - czy powinniśmy sami rozgrywać jakieś poczynania i zgłosić je MG pod rozsądzenie czy to będzie w tych zapowiedzianych zadaniach rozsyłanych po rozliczeniu spalonej? (Pytam nie żeby poganiać, a bo nie jestem pewna, czy tutaj chodzi o to samo, żeby nie wyszło, że olany przez postacie temat, jeżeli jednak nie.)

Don't promise to live forever. Promise to forever live while you're alive.
Czarodziejska legenda
Czarodzieje dążą do zatarcia granicy pomiędzy jaźnią i resztą natury, wchodząc tym samym na wyższe poziomy świadomości. Część z nich korzysta do tego z grzybów, a część przeżywa głębokie poczucie spokoju i połączenia podczas religijnych obrzędów i rytuałów. Ostatecznie jednak ciężko opisać najgłębsze wewnętrzne doświadczenia i uznaje się, że każdy z czarodziejów odczuwa je na swój sposób. Zjawisko to nazywane jest eutierrią.

Eutierria
26.06.2025, 17:35  ✶  
@Brenna Longbottom

Dostaniecie ode mnie dalsze info i możliwości rozegrania tego. Serduszko

Dama z gramofonem
Lorka, Lorka, pamiętasz lato ze snów,
gdy pisałaś "tak mi źle" ?
Prędzej ją usłyszysz niż dostrzeżesz. Jej przybycie zwiastuje stukot obcasów i szelest ciągnącej się po posadzce szaty. Ma 149 cm wzrostu (już w kilkucentymetrowych szpilkach - bez nich: +/- 144 cm!), ile waży to jej słodka tajemnica. Włosy ciemnobrązowe, po rozpuszczeniu sięgające jej do pasa. Ma trudne do ujarzmienia loki. Oczy w nienaturalnym, kobaltowym kolorze. Urodę ma bardzo klasyczną, pachnie drogimi perfumami o zapachu jaśminu. Nie wygląda jakby ubierała się w sekcji dziecięcej u Madame Malkin. Jej ubrania są dopasowane, pasują zazwyczaj do okazji i miejsca. Jeśli jakimś cudem nosi szaty z krótkim rękawem na wewnętrznej stronie jej lewego ramienia można zobaczyć mały magiczny tatuaż przedstawiający koronę. Zapytana o to macha ręką tłumacząc "ot błędy młodości" Ułożona, kulturalna, chociaż pierwsza dzień dobry na ulicy nie powie.

Lorien Mulciber
30.06.2025, 21:23  ✶  
Bondżiorno.
Mam pytanko odnośnie wytwarzania przedmiotów na Mabon. W sumie dwa.

Kochany Atreusek zamówił u mojej Navi drobiazg rzemieślniczy na Mabon. O tutaj. Czy w takim przypadku muszę rozegrać wokół tworzenia tego przedmiotu całą sesję na 1500 słów, czy wystarczy niepełna jednopostówka z: opisem tworzenia + rzut + jakaś reakcja na efekt wyrobu?

I tu drugie pytanie:
czy dobrze rozumiem, że jeśli wyjdzie mi mały koszmarek (rzut mniejszy niż 51) to mogę rzucić drugi raz i wysłać mu z lepszym wynikiem, czy zapis ten dotyczy tylko kupujących u NPCów Bogaczy?
Czarodziejska legenda

Eutierria
01.07.2025, 00:19  ✶  
@Lorien Mulciber

1) Nie musisz rozgrywać pełnej sesji. Na samym dole pierwszego posta w wątku Mabon masz informację o tym czego potrzebujesz do zdobycia odznaki.

2) Jeżeli za pierwszym razem wypadło wam coś koszmarnego (poniżej 51) możecie rzucić drugi raz, ale jeżeli nie udało się za drugim razem - przynieście na ołtarz to co macie. - Ten zapis tyczy się również ciebie, możesz przerzucić, ale...

Czy taki rzut jest w ogóle możliwy?
  • +5 za każdą kropkę w rzemiośle = 15
  • +5 jeżeli postać jest zawodowo rzemieślnikiem (jest to jej główne zajęcie) = 5
  • +10 za każdą kreskę wagi w przypadku przewag Tworzenie eliksirów i maści (20), Krawiectwo, Gotowanie, Kaletnictwo, Alchemia, Tworzenie mechanizmów, Kowalstwo i jubilerstwo, Tworzenie świec i kadzideł (10), Gotowanie, Tworzenie przedmiotów drewnianych, Tworzenie dzieł sztuki, Zielarstwo (10), Opieka nad magicznymi stworzeniami (10), Renowacja, Sztuki plastyczne, Łowienie ryb pod warunkiem, że dar jest związany z tą przewagą (została wykorzystana do jego stworzenia) = 50
Dar łączący wszystkie jej umiejętności to +70 do rzutu. Pamiętaj, że możesz to wykorzystać!

Rzut 1d100+70 - 82 +70 = 152

Dama z gramofonem
Lorka, Lorka, pamiętasz lato ze snów,
gdy pisałaś "tak mi źle" ?
Prędzej ją usłyszysz niż dostrzeżesz. Jej przybycie zwiastuje stukot obcasów i szelest ciągnącej się po posadzce szaty. Ma 149 cm wzrostu (już w kilkucentymetrowych szpilkach - bez nich: +/- 144 cm!), ile waży to jej słodka tajemnica. Włosy ciemnobrązowe, po rozpuszczeniu sięgające jej do pasa. Ma trudne do ujarzmienia loki. Oczy w nienaturalnym, kobaltowym kolorze. Urodę ma bardzo klasyczną, pachnie drogimi perfumami o zapachu jaśminu. Nie wygląda jakby ubierała się w sekcji dziecięcej u Madame Malkin. Jej ubrania są dopasowane, pasują zazwyczaj do okazji i miejsca. Jeśli jakimś cudem nosi szaty z krótkim rękawem na wewnętrznej stronie jej lewego ramienia można zobaczyć mały magiczny tatuaż przedstawiający koronę. Zapytana o to macha ręką tłumacząc "ot błędy młodości" Ułożona, kulturalna, chociaż pierwsza dzień dobry na ulicy nie powie.

Lorien Mulciber
01.07.2025, 00:32  ✶  
Okej, bardzo dziękuję za odpowiedź. Pytałam, bo odrobinę mi się matematyka nie zgadza. Doliczam -20 za biedaka (II) i okej to daje nadal dzikie 50, tylko w informacji eventowej jest napisane przy przewagach:
"pod warunkiem, że dar jest związany z tą przewagą (została wykorzystana do jego stworzenia)".
Czyli rozumiem, że jest opcja stworzenia ultimate wieńca, który jakimś cudem wykorzysta zarówno tworzenie eliksirów/maści, świeczek/kadzideł i w dodatku jakoś dołączyć do tego ONMS ?
Czarodziejska legenda

Eutierria
01.07.2025, 00:37  ✶  
@Lorien Mulciber

A to faktycznie, przeoczyłam w twojej karcie Biedaka, ale to wciąż wielgachny bonus. Tak - taka opcja jest jak najbardziej możliwa (a nawet powiem: to zostało dosłownie zdizajnowane tak, żebyś nam nawpychała skorupek jaj dzikiego wenża i 2kg bukszpanu, bo to bezpieczny rzut) - tworzysz najbardziej ekstrawagancką rzecz na świecie, więc to logiczne, że wykorzystujesz do tego masę umiejętności... ktoś ci w końcu za te umiejętności płaci, bo Bogini najwyraźniej to lubi. Pjerosek

Ancymon
"Niewierny jest ten, kto żegna się, gdy droga ciemnieje"
Nie jest ani wysoka, ani niska, mierzy dokładnie 168 cm. Włosy w kolorze jasnego blondu, ślepia kocie w odcieniu lodowego błękitu. Oczy duże, nosek mały i nieco zadarty, pełne usta na których często widnieje zaczepny bądź pogardliwy uśmiech. Pachnie słodko, lecz nie mdło, mieszanką wanilii, porzeczki i paczuli.

Scarlett Mulciber
05.07.2025, 14:34  ✶  
Dzień dobry Pwease
Bo tak się złożyło, że rzucając zaklęcie wypadła mi krytyczna porażka ( w tej sesji : https://secretsoflondon.pl/showthread.ph...3#pid69923 )
Scarlett próbowała wytworzyć błyskawicę by zaatakować npc, ale tak no... nie wyszło Pwease
Dziękuje za uwagę Serduszko
Czarodziejska legenda

Eutierria
05.07.2025, 14:46  ✶  
@Scarlett Mulciber

W wątku pojawiła się moja odpowiedź.

lover, not a fighter
175 cm wzrostu (na scenie wydawał się wyższy!) Pełna emocji twarz. Ciemne oczy i włosy, które zwykle pozostają w nieładzie. Goli się na gładko. Szczupły, ale umięśniony - zawodowy tancerz. Strój modny wśród mugolskiej młodzieży, czasami zgoła ekstrawagancki.

Hannibal Selwyn
09.07.2025, 20:24  ✶  
Droga Bezo,

Proszę o odpowiedź, na ile możliwe jest (fabularne) kupienie nieruchomości w mugolskim Londynie po Spalonej Nocy?
Konkretnie chodzi mi o apartament w tych wieżowcach w Chelsea.
Moja postać ma przewagę Bogacz, ale rozumiem, że mugolski Londyn też spłonął i mogą wystąpić problemy na rynku nieruchomości.
Poproszę też o wycenę tej lokacji, gdybym chciała ją nabyć za punkty doświadczenia albo skierowanie mnie do mistrza gry, który może pomóc w tej kwestii.

Przepraszam za pytanie i dziękuję za odpowiedź.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Strony (79): « Wstecz 1 … 70 71 72 73 74 … 79 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

Przydatne linki
Kolejeczka
Tryb normalny
Tryb drzewa