Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - The Edge - 15.06.2024

mam jeszcze takie pytanie jak w ogóle w pierwotnym zamyśle wyglądały te przekładnie? To jest jakiś mechanizm typu kłódka czy jest on dowolnej wielkości? Jak dane osoby mogą go zainstalować? Fizycznie wbudowując? Czy może miało to być jakieś połączenie magii i mechanizmu?
Miał to być fizyczny mechanizm kontrolujący ruch tarczy, na której trzeba ułożyć odpowiednio szyfr. Bez tego nie da się dostać do środka pomieszczenia.

Czy zmienić taki szyfr może tylko osoba z przewagą czy jeśli zakładamy to komuś na lokacje to właściciel może sam zmienić kod dostępu?
Kontrolować to jak to pracuje mogliby tylko Bulstrodowie.

Czy takie przekładnie to bronią dostępu do całej lokacji czy jak ktoś się postara to wejdzie np oknem?
Myślałam bardziej o konkretnych pomieszczeniach (trochę jak z obrazami Averych).

Aktualnie w opisie zabezpieczenia bulstrode'ów w temacie z lokacjami jest wspomniane, że bez znajomości runicznego kodu się nie wejdzie. Czy to znaczy że aby korzystać z tej przewagi jako członkowie rodziny byśmy potrzebowali przewagi związanej z runami?
Nie. Tak samo jak runista nie rozpracuje tego zabezpieczenia.

Ewentualnie czy jeśli to fizyczne mechanizmy to potrzebujemy jakiegoś tworzenia mechanizmów.
Nie potrzebujecie.

Ogólnie jeśli mamy wybierać to wolimy zostać przy zabezpieczeniach lokacji i zmienić to wtedy na dowolnego poziomu. Ale gdybyśmy mogli zakładać zabezpieczenia na cokolwiek, i lokacje i przedmioty to bardzo chętnie (zawsze warto spróbować).
Zostanę przy lokacjach (postaram się zmienić to jeszcze dzisiaj), pomyślę nad przedmiotami (ale razem z waszą przewagą musiałabym zmienić też przewagę Averych, więc tutaj już musicie poczekać).

czy ta przewaga dotyczyłaby też lokacji rodowych - czy możemy na nie pozakładać swoje zabezpieczenia skoro to lokacje których nie można wykupić i nie są 0 poziomu nawet.
Generalnie tak. Lokacje rodowe mają pojawić się jako inna forma lokacji (taka, w którą może inwestować pdki cała rodzina), niestety forum cierpi na mój brak czasu.

Opis jest ok, ale nie wrzucę go tam w całości (i mam wrażenie, że wy też tego nie chcecie - bo to by był post dodany z konta MG, a wtedy nie możecie go edytować). Może zróbcie tej organizacji temat (w tym dziale na zapiski postaci, ja później pomyślę nad tym gdzie może być lepsze miejsce na to), przygotuj krótki opis do tematu (takiej długości jak znajdujące się tam teraz opisy) i na końcu tego opisu podlinkujemy ten wasz odrębny temat? Żebyście mogli tam sobie budować listę członków, zmieniać to wg. uznania i tak dalej?

trochę momentami oczywistych
Jak coś to nie musicie trzymać gardy, jak mi zadajecie tutaj pytania, ja wam odpowiem nawet na to, w jaki sposób zmienić postaci kolor włosów. Cmok

Czy żeby nie wymyślać cuda na kiju, możemy założyć, że Dumbledore nie powiedział naszym postaciom, co jest w środku?
Tak. Szczerze mówiąc... to brzmi TOTALNIE jak coś, co zrobiłby Albus Dumbledore.

Czy istnieje jakaś służba, która wychwytuje na kontrolę losowe magiczne transporty, np. karoce, wkraczające w brytyjską strefę powietrzną? Jakaś taka kontrola graniczna, żebyśmy mogli się pod nią podszyć i sprowadzić ich na ziemię metodą na policjanta.
Na pewno istnieje (wymusza to na uniwersum to, że trzeba mieć papiery do podróżowania za granicę i rejestrować świstokliki - a skoro tak to ktoś to sprawdza). Z tego co widzę, to nie mamy tego nigdzie opisanego, więc spójrzcie na ten i ten temacik i...
a) dobudujcie coś do nich - opiszcie nam jak mogliby funkcjonować tacy funkcjonariusze, a my dodamy to do opisów świata,
b) skorzystajcie z mojej sugestii, że podszywacie się pod BUMowców współpracujących z Departamentem Transportu Magicznego, sesja zostanie uznana przez mistrza gry.

3) Żadne z nas nie lata. Możemy po prostu założyć, że wzięliśmy ze sobą na zadanie NPC, który poprowadzi przejętą karocę?
Tak.

4) To pewnie super oczywiste, ale nigdy się wcześniej nie interesowałam: jak no-name-NPC śmierciożerca chce w nas cisnąć zaklęciem, to z jakiejś konkretnej kropki mu to rzucać?
Kiedy tworzę wam przeciwników, to po prostu rozdaję mu kropki na poziomie zbliżonym do poziomu waszych postaci, ale... no to jest retrospekcja, tak naprawdę to nie musicie rzucać na nic. Gdyby to była bieżąca fabuła, to wypada takiej postaci rozdać jakieś statystyki i się ich trzymać (a najlepiej to poprosić o pomoc mistrza gry, on ci może takiego npc podrzucić).

I pytanie bonusowe poza konkursem: gdybym kiedyś chciała drogą handlu nielegalnego nabyć Woody’emu latający motocykl, jego prowadzenie obsługuje przewaga latanie na miotle czy jakoś inaczej to działa?
Latające motocykle to podrasowane środki mugolskiego transportu, a więc za prowadzenie ich odpowiada przewaga Prowadzenie pojazdów I.

Być może w końcu zadamy pytanie we właściwym temacie
Rozważ to czy na pewno chcesz zadawać je w odpowiednim temacie, może kara by ci się spodobała? Pejczyk

Ponieważ urodziło się nas już czterech pracowników Organu Międzynarodowych Standardów Handlu Magicznego (a kto wie, może urodzi się więcej)
Serdeczne gratulacje dla żon.

Czy jest jakiś wewnętrzny system przekazywania notatek służbowych w ministerstwie? (wiadomości w tubach, latające liściki origami motylki inne?)
Nic takiego nie mamy opisanego, ale większość graczy odgrywała papierowe samolociki, które dolatują do biurka. Żeby uniknąć przejęcia czegoś takiego, trzeba się wybrać osobiście.

Ilu jest urzędników w całym biurze? Myślałam tak +/- 30 (5-6 inspektorów podpisujących się pod raportami, 3-4 stażystów oraz reszta urzędnicy), plus ewentualny zespół dedykowany do standardów handlu wewnątrz europejskiego sojuszu?
Jest ok, możecie sobie wymyślać takie rzeczy na bieżąco, tylko pamiętajcie o zostawieniu miejsca dla nowych graczy i trzymania się podstawowych zasad logiki (niewydawanie absurdalnej ilości kasy na współpracę międzynarodową kiedy państwo cierpi na wewnętrzny problem rosnącej w siłę organizacji rebeliantów).

2. Jaka jest przestrzeń biura? (nie chodzi mi o metraż bo wiadomo że może być różnie) Open space dla urzędników i małe kanciapki pokoiki dla inspektorów, plus jeden większy gabinet dla szefa i zastępcy?
Możecie zaprojektować ją sobie sami trzymając się opisów na potterowej wiki.

W jakim wieku urzędnik przechodzi na emeryturę? (bo najwcześniej może pracować od 18 roku po owutemach?) Czy jest ustalony oddzielny wiek emerytalny dla mugolaków, a oddzielny dla czarodziei bo mają różny lifespawn?
Mają taki sam lifespan. Mugolaki niczym się nie różnią od innych czarodziejów, myślenie o nich w ten sposób to taki magiczny rasizm niemający pokrycia w rzeczywistości.
Co do wieku przejścia na emeryturę - nie było to jeszcze nigdzie potrzebne, możecie coś zaproponować, albo my coś wymyślimy (dajcie znać). Mugole w tych czasach szli na emeryturę w wieku 60/65 lat zależnie od płci, czarodzieje żyją dłużej + na pewno nie byłoby różnego wieku zależnie od płci.
Tak można pracować najwcześniej po owutemach.

Mając przewagę z podrabianiem dokumentów, na jaką statystykę mam rzucać kostką, aby stworzyć takowy na fabule?
Na żadną, po prostu umiesz to robić. Ale musisz mieć jakiś wzór, którego mogłabyś się trzymać - jeżeli nie wiesz, jak wygląda jakiś dokument, no to go nie zrobisz.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Florence Bulstrode - 15.06.2024

Przepraszam, że dręczę dzielnego admina, obiecuję, będzie krótko.

Czy będzie okay rozegrać sobie załatwianie tych zabezpieczeń Bulstrodów czy Averych teraz, a potem postać wykupując np. lockę na 0 albo odnośnie rodowej da w rozliczeniu, że je ma (podpinając sesję na dowód)? Czy można je założyć dopiero po wykupieniu locki, czyli na jesieni? Pytam, bo w sumie skoro za Geraldine biega morderczy brat bliźniak, pasuje mi fabularnie Florence wpaść do niej i założyć te mechanizmy na sypialnię (skoro to konkretne pomieszczenie) już teraz.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Robert Mulciber - 15.06.2024

To ja jeszcze dorzucam garść pytań o obrazki trójwymiarowe Averych. Według opisu działa to jak zabezpieczenie Odbicie, tylko - tam przejście jest za lustrem (chyba, że źle zrozumiałam opis), tutaj natomiast można wejść do ramy obrazu?

1. W jaki sposób wygląda wejście do pomieszczenia za obrazem? Czy po prostu krok i wchodzę, czy raczej potrzeba jakiś dodatkowych działań, o których wie ten, kto posługuje się danym obrazem?
2. Czy samo zdanie testu na percepcje pozwala przypadkowej osobie na wejście do takiego pomieszczenia za obrazem? Czy może jednak wymagane jest jeszcze jakieś działanie?
3. Czy w toku fabuły byłoby możliwe ewentualne ulepszenie takich obrazów, poprzez nałożenie na nie dodatkowych zabezpieczeń? Czy coś takiego nie będzie wchodziło w grę?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 15.06.2024

Czy będzie okay rozegrać sobie załatwianie tych zabezpieczeń Bulstrodów czy Averych teraz, a potem postać wykupując np. lockę na 0 albo odnośnie rodowej da w rozliczeniu, że je ma (podpinając sesję na dowód)? Czy można je założyć dopiero po wykupieniu locki, czyli na jesieni? Pytam, bo w sumie skoro za Geraldine biega morderczy brat bliźniak, pasuje mi fabularnie Florence wpaść do niej i założyć te mechanizmy na sypialnię (skoro to konkretne pomieszczenie) już teraz.
Możesz zrobić to teraz.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 15.06.2024

W jaki sposób wygląda wejście do pomieszczenia za obrazem? Czy po prostu krok i wchodzę, czy raczej potrzeba jakiś dodatkowych działań, o których wie ten, kto posługuje się danym obrazem?
Po prostu wchodzisz.

Czy samo zdanie testu na percepcje pozwala przypadkowej osobie na wejście do takiego pomieszczenia za obrazem? Czy może jednak wymagane jest jeszcze jakieś działanie? Czy w toku fabuły byłoby możliwe ewentualne ulepszenie takich obrazów, poprzez nałożenie na nie dodatkowych zabezpieczeń? Czy coś takiego nie będzie wchodziło w grę?
Za chwilę dodam obu zabezpieczeniom osobną kategorię z innym opisem, jak to zrobię to dwa pierwsze pytania, odejdą w niebyt. Co do następnych - nie brałam nigdy pod uwagę możliwości ulepszania tego w żaden sposób, ale na tym forum nigdy to tylko ydgin od tyłu, więc jeżeli macie jakieś koncepcje to piszcie.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 16.06.2024

Czy za interwencje od Mistrza gry dostaje się PD? Czy są interwencje w ogóle u was, gdzie MG wbija na żywca bez uprzedzania, czy wszystko trzeba zgłaszać i prosić o coś takiego?