Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Dora Crawford - 18.06.2024

Ja mam takie pytanie czy w przyszłości istnieje możliwość pojawienia się jakiejś przewagi która odpowiada za leczenie, ale która nie ma wagi III? W sumie tak pytam bo ktoś może mieć np szkolenie z pierwszej pomocy, albo uczęszczać do akademii munga i nie skończyć kursów - niby wie więcej niż przeciętny kowalski, ale to wciąż nie ta potężna III

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 18.06.2024

Tak, pojawi się Pierwsza Pomoc, ale nie dodałam jej jeszcze, bo chcę wrzucić te zmiany razem (żebyście nie musieli poprawiać kart 80 razy).

Edit: prawdopodobnie się pojawi, to jeszcze może ulec zmianie, ale na pewno chciałam to rozbić na coś mniejszego.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Perseus Black - 19.06.2024

Siemanko kolanko, walnęłam gafę i założyłam nam temat na Horyzontalnej, zamiast Pokątnej, czy ktoś mógłby go przenieść?  Słodziutki Z góry dziękuję Serduszko

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 19.06.2024

Już.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 19.06.2024

Hejo, ja mam pytanie o różdżki.

1. Bo jest suma ,,złodzieje różdżek" więc zakładam, że kradnięcie różdżek jest opłacalne? W sensie można je kupić w oryginalnych sklepach, ale czy istnieje jakieś magiczne olx/vinted gdzie można kupić używane różdżki? Albo czy są jakieś targi gdzie pod stołem można kupić kradzioną różdżkę?

2. Jak się różdżkę ukradnie, to czy można ją podzielić na części? Np różdżka ma cenny rdzeń, to wprawny czarodziej umie go rozdzielić od innych części różdżki, aby wykorzystać do zrobienia innej różdżki?

3. Nie wszystkie rdzenie różdżek są dostępne wszędzie w każdym sklepie. Czy postać może kupić sobie sam rdzeń np na wypadzie za granicą i przywieźć go do londyńskiego sklepu, żeby zrobili mu tam różdżkę z takim rdzeniem?

4. Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?

5. Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Vakel Dolohov - 19.06.2024

zakładam, że kradnięcie różdżek jest opłacalne?
Moim okiem raczej nie jest - po prostu gówniarze zrobili ci na złość.

W sensie można je kupić w oryginalnych sklepach, ale czy istnieje jakieś magiczne olx/vinted gdzie można kupić używane różdżki?
Wśród normalnych czarodziejów? Raczej nie ma w ogóle potrzeby resellu różdżek, ale pewnie kupisz sobie jedną w jakimś magicznym antykwariacie, jak akurat trafisz. Istnieje tradycja dziedziczenia różdżek np. po dziadku. Widzę jednak potencjał takiego biznesu w magicznym półświatku, jak się próbuje udawać kogoś innego.

Albo czy są jakieś targi gdzie pod stołem można kupić kradzioną różdżkę?
Nokturn, Podziemne Ścieżki... Jak masz przewagę znajomość półświatka, to z założenia wiesz, gdzie iść po takie przedmioty.

Jak się różdżkę ukradnie, to czy można ją podzielić na części? Np różdżka ma cenny rdzeń, to wprawny czarodziej umie go rozdzielić od innych części różdżki, aby wykorzystać do zrobienia innej różdżki?
Tak, za umiejętność tego odpowiadałyby rzemiosło i przewaga robienia w drewnie.

Czy postać może kupić sobie sam rdzeń np na wypadzie za granicą i przywieźć go do londyńskiego sklepu, żeby zrobili mu tam różdżkę z takim rdzeniem?
Tak.

Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?
Wybiera go.

Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?
Czarodzieje się zmieniają, różdżki nie. Bardziej trafnym byłoby opisanie, że różdżka straciła swą magiczną moc lub przestała współpracować (ale wtedy wypada zniszczyć ją przed nabyciem następnej).

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Neil Enfer - 19.06.2024

Cytat:Dużo się mówi o woli różdżki i tym, że potrzebuje silnego posiadacza, albo potrafi strzelić focha. Różdżka jest więc w stanie rozpoznać swojego właściciela po jakimś czasie?

Wybiera go.

Znaczy tu bardziej chodzi mi o to, że jak odnajdę ukradzioną różdżkę po roku, to czy ona jak wybrała mnie wtedy, to czy po tym roku (nawet jeśli ktoś inny jej używał) to dalej rozpozna pierwotnego właściciela i wróci do niego?

Cytat:Różdżki odzwierciedlają posiadacza, ale czarodzieje żyją długo i ich zachowania/poglądy/charakter się zmieniają. Np jest kwestia giętkości różdżki. Czy może ona się w różdżce zmieniać wraz z tym jak zmienia się jej właściciel? Czy po prostu jak się właściciel zmienia, to różdżka zostaje taka sama, przez co stają się niekompatybilni i trzeba różdżkę wymienić?

Czarodzieje się zmieniają, różdżki nie. Bardziej trafnym byłoby opisanie, że różdżka straciła swą magiczną moc lub przestała współpracować (ale wtedy wypada zniszczyć ją przed nabyciem następnej).

A jak się nie zniszczy, to co się stanie? Czy nie ma konsekwencji jakichś wielkich i to po prostu kwestia dobrego wychowania, bo można mieć tylko 1 różdżkę?

I czy ktoś taki jak Samuel McGonagal może zrobić różdżkę? Bo on ma ,,Tworzenie przedmiotów drewnianych II" oraz rzemiosło na 3 kropki.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Geraldine Greengrass-Yaxley - 19.06.2024

Hejko,
mam pytanko. Jeśli zrobię sobie BINGO, a chciałabym zabezpieczyć sobie swoje własne mieszkanie, w którym rozgrywam masę sesji, ale jeszcze nie mam go nawet jako lokacji zerowej (przy rozliczeniu to się zmieni), to czy rytuał mi zadziała i będę mogła mieć to zabezpieczenie chaty?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Thomas Figg - 20.06.2024

Hej,
mam pytanie odnośnie tworzenia zaklęć (bo nie mogłem znaleźć kwestii żadnego tekstu jak to wygląda) - jeżeli postać chciałaby stworzyć zaklęcie, które daje konkretny efekt to jak wygląda ta "procedura"?

Edit:
Ewentualnie czy klyątwołamacze są w stanie w jakiś sposób określić czy dany obszar jest poddany jakiemuś zaklęciu/klątwie czy sprawdzanie przez nich odbywa się na wysyłanie stażystów przodem?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 20.06.2024

@Neil,
Na twoje pytania odpowie Eutierria

@Geraldine,
Tak! Serduszko

Tu dowód:
Cytat:Osoby bez opisanej lokacji, biorące udział w wydarzeniu, mogą opisać ją przy okazji letniego rozliczenia jako lokację na poziomie zerowym i poprosić sprawdzającego o dopisanie im zabezpieczenia Matczyna troska.