Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 29.07.2024

Czyli obojętnie czy postać jest specem w teleportacji czy robi to pierwszy raz w życiu, jak gracz uzna, ze ma się udać, to się uda?
Tak. Umiejętność została udostępniona wszystkim za darmo. Jedyny wyjątek stanowi sytuacja zagrożenia - jak chcesz uciec z eventu, walki etc to musisz rzucić - i mieliśmy już na forum przypadki rozszczepienia.

I czemu nie można tak dobierać? W sensie czytacie to jako oszukiwanie systemu czy coś?
Bo skoro postać nie potrafi się teleportować, to ta druga zawada będzie wykorzystywana bardzo rzadko albo niemal wcale, a tym samym uznaliśmy, że sytuacja nie jest godna jednej wagi.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Isaac Bagshot - 29.07.2024

(29.07.2024, 10:54 )Eutierria napisał(a):
Nie myślałam, ale wytłumaczę ci dlaczego. Sesje normalnie rozlicza się w Badaczu Tajemnic, gdzie dostajesz 250PD za 50 pełnych sesji. Pełna sesja to 1500 słów, czyli dostajesz 5PD za 1500 słów. W przypadku artykułów 50PD / 10 artykułów to też 5PD za każdy pojedynczy artykuł. Z tym że artykuły to tylko 1/3 treści pełnej sesji (bo pisze się je nieco ciężej i trzeba tu faktycznie pomyśleć nad każdym słowem). Pisanie artykułów już teraz jest dosyć atrakcyjne punktowo.

Ofc jestem otwarta na dialog, ale przedstawiam ci najpierw mój sposób myślenia.

Ok rozumiem, nie wzięłam pod uwagę tej matematyki! W sumie to zadałam to pytanie również dlatego, że zobaczyłam że za 5 plotek jest 30PD i tak sobie pomyślałam, że artykuły to jednak cięższa sprawa i jest za nie 50PD. Ale jak zostaje tak jak jest to też jest super!

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Philip Nott - 29.07.2024

Cytat:Tuż za Dziurawym Kotłem: Rozegraj dziesięć pełnych sesji na Ulicy Pokątnej.

Czy do zaliczenia tego osiągnięcia liczą się ogólnie sesje na Ulicy Pokątnej, czy konkretnie poza miejscem zamieszkania postaci i wszystkich tam umieszczonych lokacjach?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Robert Mulciber - 30.07.2024

Kolejna porcja pytanek, mam nadzieje, że to już ostatnia

1. Z nowym ogłoszeniem wleciało kilka zmian, ale w dalszym ciągu nie widzę odpowiedzi na pytania o teleportacje oraz świstokliki. Tak więc - czy jeśli ktoś wcześniej bywał na PŚ, ale teraz nie zna nowego wejścia i nie ma odpowiedniej przewagi, będzie mógł skorzystać np. z teleportacji?

2. Po zmianie opisu dotyczącego rzutów, mam jedną wątpliwość odnośnie Malfoyów. A w sumie to nawet dwie.

Czy jeśli jakiś Malfoy posiada wpływowego wroga w półświatku, to za sprawą rodzinnej przewagi ten będzie na niego jedynie zgrzytał zębami i nic mu nie zrobi? Czy może, z racji na tę mechanikę, wpływowy wróg w przypadku Malfoya nie powinien być przestępcą z półświatka?

Czy jeśli jakiś Malfoy pojawi się na Nokturnie w towarzystwie kogoś bez Znajomości Półświatka (powyżej 2 postaci w sesji), to ta postać będzie traktowana jako najsłabsze ogniwo? Czy przewaga Malfoyów chroni ich nadal normalnie? Czy wpływa na towarzyszące Malfoyowi osoby?

3. W zasadzie ta sama wątpliwość odnośnie Wpływowego Wroga pojawia się w przypadku innych postaci, którzy mają Dante, Fontaine, innego NPC z półświatka i zarazem posiadają przewagę Znajomość Półświatka, która zwalnia z obowiązku wykonania rzutu.
Być może warto byłoby w tym przypadku oddzielić jakoś Wpływowego Wroga od Wpływowego Wroga z półświatka, żeby uniknąć tutaj ewentualnych nieporozumień?

4. Nie trzeba rzucać w przypadku teleportacji do mieszkania na Nokturnie, jak to natomiast wygląda w przypadku tutejszych lokali? Puby, sklepy, lokale usługowe?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 30.07.2024

@Philip Nott
Chodzi o sesje rozegrane w dziale Ulica Pokątna.

@Robert Mulciber
Z nowym ogłoszeniem wleciało kilka zmian, ale w dalszym ciągu nie widzę odpowiedzi na pytania o teleportacje oraz świstokliki. Tak więc - czy jeśli ktoś wcześniej bywał na PŚ, ale teraz nie zna nowego wejścia i nie ma odpowiedniej przewagi, będzie mógł skorzystać np. z teleportacji?
Póki wejście nie zostanie zmienione, osoby które znają Podziemne Ścieżki, wiedzą gdzie znajdują się ich lokale i mogą się do nich teleportować. Po zmianie wejścia, zmianie ulegnie też trochę rozkład korytarzy, więc będą się musieli tego nauczyć na nowo, co bez przewagi nie będzie możliwe.
Sieć fiuu z oczywistych względów nie jest podłączona w Podziemnych Ścieżkach.
Jeśli chodzi o świstokliki to nikt w Ministerstwie nie zrobi legalnego świstoklika na Podziemne Ścieżki. Nielegalne źródło oczywiście dopuszcza handel nielegalnymi świstoklikami, ale takie nie będą sprawdzone, mogą nawalić (przewidujemy też dodatkową mechanikę na nielegalne świstokliki, ale nie wiem kiedy to wprowadzimy), no i żeby taki zdobyć to i tak trzeba mieć jakieś kontakty w półświatku. Tu tak samo – te świstokliki będą musiały zostać stworzone nowe po 8 września.

Czy jeśli jakiś Malfoy posiada wpływowego wroga w półświatku, to za sprawą rodzinnej przewagi ten będzie na niego jedynie zgrzytał zębami i nic mu nie zrobi? Czy może, z racji na tę mechanikę, wpływowy wróg w przypadku Malfoya nie powinien być przestępcą z półświatka?
Przewaga Malfoy brzmi tak: “Bandyci z podziemnych ścieżek i Nokturnu nie wykonają działań przeciwko Malfoyom, o ile ci nie zaatakują pierwsi.” Więc jeśli jakiś Malfoy zrobił sobie wpływowego wroga w półświatku no to cóż… sam do tego doprowadził. Nie zmienia to nic w przypadku tego, że Malfoyowie nie muszą rzucać na Nokturnie, za to nadal muszą wykonać rzut na Podziemnych Ścieżkach, chyba że mają dodatkowo przewagę ze znajomością półświatka minimum poziomu II.

Czy jeśli jakiś Malfoy pojawi się na Nokturnie w towarzystwie kogoś bez Znajomości Półświatka (powyżej 2 postaci w sesji), to ta postać będzie traktowana jako najsłabsze ogniwo? Czy przewaga Malfoyów chroni ich nadal normalnie? Czy wpływa na towarzyszące Malfoyowi osoby?
Na Nokturnie w przypadku sesji dwu– i wieloosobowej, gdy przynajmniej jedna postać nie posiada odpowiedniej przewagi do bezproblemowego poruszania się po Nokturnie, nadal trzeba wykonać rzut i nikt nie jest chroniony. Bandyta zaatakuje jednak towarzysza Malfoya, a nie samego Malfoya.

W zasadzie ta sama wątpliwość odnośnie Wpływowego Wroga pojawia się w przypadku innych postaci, którzy mają Dante, Fontaine, innego NPC z półświatka i zarazem posiadają przewagę Znajomość Półświatka, która zwalnia z obowiązku wykonania rzutu.
Być może warto byłoby w tym przypadku oddzielić jakoś Wpływowego Wroga od Wpływowego Wroga z półświatka, żeby uniknąć tutaj ewentualnych nieporozumień?

Posiadanie wpływowego wroga z półświatka nie wpływa na wiedzę, w jaki sposób poruszać się po podziemnych ścieżkach. To nasyłane przez wpływowego wroga niebezpieczeństwo nie objawia się poprzez wydarzenia losowane w kościach Nokturnu oraz Podziemnych Ścieżek.

Nie trzeba rzucać w przypadku teleportacji do mieszkania na Nokturnie, jak to natomiast wygląda w przypadku tutejszych lokali? Puby, sklepy, lokale usługowe?
Jest to przestrzeń publiczna, należy więc wykonać rzut.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Robert Mulciber - 30.07.2024

Kurde, to miał być ostatni post z pytaniami, a tu znowu mam kolejne...

1. Świstokliki - czy w związku z tym, co napisałaś, my sami tych nielegalnych świstoklików tworzyć nie będziemy mogli na swoje potrzeby? Zwracam uwagę, bo podczas Beltane były np te świstokliki wykonane przez nas z szyszek?

Co jeśli taki świstoklik wykona np. ktoś z MM (czyli no, taki jakby pewny twórca), ale przez samo MM on nigdy oficjalnie nie przejdzie?

2. Rozumiem więc za tym cytatem
Cytat:Przewaga Malfoy brzmi tak: “Bandyci z podziemnych ścieżek i Nokturnu nie wykonają działań przeciwko Malfoyom, o ile ci nie zaatakują pierwsi.” Więc jeśli jakiś Malfoy zrobił sobie wpływowego wroga w półświatku no to cóż… sam do tego doprowadził. Nie zmienia to nic w przypadku tego, że Malfoyowie nie muszą rzucać na Nokturnie, za to nadal muszą wykonać rzut na Podziemnych Ścieżkach, chyba że mają dodatkowo przewagę ze znajomością półświatka minimum poziomu II.

że w sumie ta przewaga wpływowego wroga nie ma znaczenia w kontekście kostek i jeśli Malfoy ją posiada, to i tak nie musi na Nokturnie rzucać? I to że jakiś bandyta jest jego wrogiem krzywdy mu nie robi w tym przypadku?

3. I znów, dyskutujemy o tej odpowiedzi na boku i mamy wątpliwości. Dorzucam cytat, dla jasności
Cytat:Na Nokturnie w przypadku sesji dwu– i wieloosobowej, gdy przynajmniej jedna postać nie posiada odpowiedniej przewagi do bezproblemowego poruszania się po Nokturnie, nadal trzeba wykonać rzut i nikt nie jest chroniony. Bandyta zaatakuje jednak towarzysza Malfoya, a nie samego Malfoya.

Jeśli na Nokturnie pojawią się trzy postacie, z czego dwie będą miały Znajomość Półświatka, ale ta ostatnia już nie, to efekty rzutu obejmują całą trójkę, wykluczając jedynie ewentualnego Malfoya (o ile ten nie zaatakuje)?

Jeśli ten towarzyszący nam Malfoy nie zaatakuje, ale każe napastnikowi spierdalać również od pozostałych, to ten powinien go posłuchać czy może traktowane jest to już jako wystąpienie przeciwko bandycie i w efekcie tego ma miejsce atak również na Malfoya? W sensie - atak by go ominął, gdyby siedział cicho czy coś? Upraszczam ofc.

4. Dobra, tutaj chyba mówimy trochę o czymś innym
Cytat:Posiadanie wpływowego wroga z półświatka nie wpływa na wiedzę, w jaki sposób poruszać się po podziemnych ścieżkach. To nasyłane przez wpływowego wroga niebezpieczeństwo nie objawia się poprzez wydarzenia losowane w kościach Nokturnu oraz Podziemnych Ścieżek.

Ja po prostu mam rozważania z cyklu - jeśli Dante/Fontaine mnie bardzo mocno nie lubi i o tym wiedzą ich przydupasy, to pojawiając się na tych niebezpiecznych terenach nadal nie powinno mi nic grozić? Żaden atak? Nie chodzi mi o samo poruszanie się, znajomość terenu, a właśnie o bezpieczeństwo postaci podczas tego poruszania się (na wypadek właśnie jakiejś napaści itd). Bo taki wróg bossa chyba nie do końca jest naszą mordką i jej nie tykamy?
Ale okey, jakby rozumiem, że to takie zasady mechaniki i tyle.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 30.07.2024

Nielegalne świstokliki można tworzyć i nabywać, to się nie zmieni, ale do tej pory z wyjątkiem jednego wydarzenia, na które przygotowałam specjalną zasadę, mechanika co do ich tworzenia nie istnieje.

Większość pytań z tego posta dotyczy jakiś hipotetycznych sytuacji, a założeniem kości i ich losowości jest właśnie to, żeby jednak nie móc przewidzieć każdej ewentualności. Wydaje mi się, że na tym etapie wystarczy zostać przy: Malfoy nie rzuca na Nokturnie, na Ścieżkach tak, a jak odkryje się zawartość kości, to pewnie sporo się wyjaśni.
Ta zawada nie została przez nas uwzględniona celowo.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Geraldine Greengrass-Yaxley - 04.08.2024

Dzień dobry,
Mam głupie pytanie. (jak zawsze) Chciałam się zorientować, jak to jest z umiejką rodową. Moja Rita jest półkrwi. Jej mama Charlotte posiada umiejkę rodową Parkinsonów, chociaż ma nazwisko panieńskie Crouch, bo jej mama była od Parkinsonów. Czy Rita więc może też mieć tę umiejkę rodową, bo z tego, co mi się wydaje jest to genetyczne, więc może lecieć po krwi, ale się nie znam.
Nie wiem, czy odpowiednio wytłumaczyłam o co mi chodzi, przepraszam bardzo, że tak zamieszałam, ale nie umiem tworzyć jasnych pytań xd

Pozdrawiam serdecznie
Pasku

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 05.08.2024

Możesz ją mieć.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Richard Mulciber - 07.08.2024

Czy mechanika rzucania kości na Nocturnie i w Podziemnych Ścieżkach, obowiązuje od wprowadzenia czy od wspomnianej daty 8 września, z przeniesieniem przejścia?

Zgłosiłam w temacie zmian chęć posiadania przewagi znajomość półświatka I (z rozliczeniem lata chcę podbić do II). Czy muszę czekać na zaakceptowanie aby grać sesje w tamtych dzielnicach, czy mogę grać z posiadaniem tego? Richard poruszał się już w tamtych miejscach, zna drogę gdzie się udać. Dziwnie byłoby grać bez tej wiedzy, skoro teraz jest wymagane posiadanie tej przewagi.

Jeżeli chcę rozegrać sesję w Głębinie Stanleya. Lokal znajduje się w Podziemnych Ścieżkach, wejście ma od Nocturnu. Znając drogę jak się tam dostać, konieczne jest wykonanie rzutu na Podziemne Ścieżki? Czy na Nocturn też trzeba?

Czy ze względu na posiadanie brata bliźniaka (identyczny wygląd) i posiadane przez niego kontakty w Podziemnych Ścieżkach, istnieje opcja, że mogą mnie z nim pomylić i nic nie zrobić?