Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Scarlett Mulciber - 24.09.2024

Dzień dobry^ ^
Przychodzę z następującymi pytaniami:

1) Czy mogę rzucić nici na martwą osobę?
Po wykonaniu tej czynności nie zobaczę nic, czy może jednak będę w stanie dojrzeć połowiczny efekt.
Przykład: Będąc na pogrzebie rzucam nici na martwą osobę, czy
- nie stanie się zupełnie nic, nie działa, nie da się
-widzę nici, które od strony martwego nie mówią nic (bo nie żyje), ale od strony żałobnych już dają mi jakieś informacje (czyli pół widzę, pół nie - np. wiem jaki stosunek żałobników był do martwego)

2) Czy mogę rzucić nici na duchy?
Moja postać jest egzorcystką/wywoływaczką czy jak to tam.

3)Czy widzę nici
-wampirów
-centaurów
-skrzatów

Z góry dziękuje za poświęcony czas ^ ^

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Umbriel Degenhardt - 24.09.2024

Czy mogę rzucić nici na martwą osobę?
Nie działa, nie da się.

Czy mogę rzucić nici na duchy?
Nie działa, nie da się.

Czy widzę nici...
Wampirów - tak, centaurów, skrzatów - nie. Widzisz nici ludzi i grywalnych genetyk (czyli półwil, selkie, wampirów i co tam jeszcze tutaj mamy i będziemy mieli, o ile jest żywe albo ożywione, czyli duchy się w to nie wpisują, ale ghoule, opętańcy i wampiry tak).

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Atreus Bulstrode - 28.09.2024

Przychodzę z takim oto pytaniem; jak będzie działał eliksir wielosokowy z włosem osoby, która została przemieniona umiejętnością rodową Potterów? Czy taki eliksir będzie zmieniał w 'oryginalną' wersję czy może już po zmianie umką?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Calas Flitwick - 28.09.2024

Pytanie:
Czy mając przewagę "Pieczętowanie" mogę od początku gry mieć lokację z założonym zabezpieczeniem "Pieczęć"?
Wymaga to jakiś dodatkowych kosztów czy opisu gdzie się te pieczęci znajdują i jak działają?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 28.09.2024

W mojej ocenie oryginał, ale jeżeli Potterowie chcą poddać to dyskusji, to jestem otwarta.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 28.09.2024

Czy mając przewagę "Pieczętowanie" mogę od początku gry mieć lokację z założonym zabezpieczeniem "Pieczęć"?
Z tego co wyliczyłam to nie, bo nie możesz zaczać z trzecim poziomem lokacji. Jeżeli jest taka możliwość tylko jej nie zauważyłam, to tak.

Wymaga to jakiś dodatkowych kosztów czy opisu gdzie się te pieczęci znajdują i jak działają?
Kosztów - nie. Opisu - tak. Nie mamy gotowych run ani pieczęci do wykorzystania, ty wymyślasz jak działają.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Charles Mulciber - 29.09.2024

Potwierdziłam już, że do tworzenia bardziej artystycznych świeczek będę musiała podbić Charlesowi rzemiosło, żeby to miało sens. A jak jest z zaklinaniem świeczek, by miały specjalne efekty typu zimny ogień, iskierki przy paleniu, wzory tworzone przez dym itp? Miałoby to mieć tylko walory estetyczne.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Shea Ó Súilleabháin - 29.09.2024

Hejka!

Mam zagwostkę odnośnie pieczętowania. W pieczętowaniu używa się run, zakładam, że nordyckich? Czy słowo 'runa' tutaj po prostu oznacza symbol?

Sory za pytanie o taki detal, ale zastanawiam się czy dać postaci tę umiejetność, a do jego pochodzenia runy nordyckie nijak pasują, skłaniałbym się w stronę symboli celtyckich etc.

Czy w ogóle są to 'runy' tj. runy czarodziejskie dla wszystkich takie same, a nie nordyckie/celtyckie symbole etc.

'Pieczętowanie polega na nakładaniu i usuwaniu run. Najpopularniejszym sposobem pieczętowania jest tworzenie kamiennych lub drewnianych amuletów, jednakże runy wykorzystywane są także w kowalstwie i jako zabezpieczenia.'

W różnych kulturach te pisma/symbole były inne, stąd pytanie (sory jak już było wcześniej).

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 29.09.2024

Za tworzenie czegoś z niczego odpowiada dziedzina magii, jaką jest kształtowanie. Twoja postać musi znaleźć sposób (wymyślić) jak sprawić, aby te efekty (które zakładam, że są rzuconym zaklęciem) odpaliły się w chwili, kiedy tego chcesz.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 29.09.2024

Kiedy mówimy na forum o runach mówimy głównie o Futharku (no i oczywiście jego pochodnych). Jest on nauczany w szkole. Jeżeli dla twojej postaci zasadnym jest znanie jakichś innych (nie wiem, może postać pochodzi np. z Turcji, ja się też nie do końca na tym znam więc nie będę zgrywać speca) to pewnie uznam bez problemu, że wie coś więcej.