Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 28.03.2025

Zadanie główne - czyli łącznie trzy sesje. Znajduje się w zadaniach cywili pod numerem #1.

PS. Skoro to jest pytanie odnośnie mojego wydarzenia, to wypada zadać je w moim temacie.

Z mojego researchu wynika, że lustra tworzy się z metalu. Mamy na forum przewagę Kowalstwa pozwalającą na tworzenie w metalu, więc jest to spójne - metalowe (w pełni lub częściowo, bo z tego co rozumiem, teraz lustra robi się tak, że pokrywa się szkło metalową powłoką) lustro należałoby wzbogacić zaklęciem. Nie uzależniałabym efektu od samego rzutu, lecz od poziomu statystyk, których użyto do stworzenia takiego zaklęcia. Niewątpliwie taki wytwór stworzyłby (sam lub we współpracy z kimś na równi) czarodziej wybitny, korzystając z kosztownych materiałów, jako że byłby to najsprawniejszy sposób komunikacji na forum. Twoja postać kowalem nie jest.

Jeżeli się z tym nie zgadzasz (nie ukrywam, że ta mechanika nigdy nie zakładała tworzenia takich lusterek, zamierzałam je po prostu dodać do sklepiku mg do kupowania za punkty doświadczenia), musisz wyjść z jakąś inną propozycją i nam ją przedstawić. No i wychodząc z taką propozycją, musisz być specjalistą od tworzenia luster, bo ja się na tym do końca nie znam - wyszukiwałam dla tej odpowiedzi informacji w ogólnodostępnych źródłach internetowych.

Co do ogólnego tworzenia - tak jak z eliksirami, twoim ograniczeniem są czas, logika i materiały. Nie dopiszę utworzonych przedmiotów do kart. W chwili dodania luster do sklepu mg przedmioty rozpadną się, lub będą musiały być wykupione za pd równowarte zużytym materiałom.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Elias Bletchley - 28.03.2025

(28.03.2025, 23:22 )Eutierria napisał(a):
Z mojego researchu wynika, że lustra tworzy się z metalu. Mamy na forum przewagę Kowalstwa pozwalającą na tworzenie w metalu, więc jest to spójne - metalowe (w pełni lub częściowo, bo z tego co rozumiem, teraz lustra robi się tak, że pokrywa się szkło metalową powłoką) lustro należałoby wzbogacić zaklęciem. Nie uzależniałabym efektu od samego rzutu, lecz od poziomu statystyk, których użyto do stworzenia takiego zaklęcia. Niewątpliwie taki wytwór stworzyłby (sam lub we współpracy z kimś na równi) czarodziej wybitny, korzystając z kosztownych materiałów, jako że byłby to najsprawniejszy sposób komunikacji na forum. Twoja postać kowalem nie jest.

Jeżeli się z tym nie zgadzasz (nie ukrywam, że ta mechanika nigdy nie zakładała tworzenia takich lusterek, zamierzałam je po prostu dodać do sklepiku mg do kupowania za punkty doświadczenia), musisz wyjść z jakąś inną propozycją i nam ją przedstawić. No i wychodząc z taką propozycją, musisz być specjalistą od tworzenia luster, bo ja się na tym do końca nie znam - wyszukiwałam dla tej odpowiedzi informacji w ogólnodostępnych źródłach internetowych.

Co do ogólnego tworzenia - tak jak z eliksirami, twoim ograniczeniem są czas, logika i materiały. Nie dopiszę utworzonych przedmiotów do kart. W chwili dodania luster do sklepu mg przedmioty rozpadną się, lub będą musiały być wykupione za pd równowarte zużytym materiałom.

Oki, dzienkie za informację. Proszę jednak o doprecyzowanie kwestii posiadania przewagi Kowalstwo. Czy to znaczy, że w takim razie powinienem dokupić ją Eliaszowi, żeby jego profesja fabularnie i w przyszłości mechanicznie miała w ogole ręce i nogi? Xd
Wydawało mi się, że praca nad szkłem w jakiejkolwiek formie nie ma aktualnie przełożenia na konkretne przewagi i o ewentualnej wprawie postaci decydowałby poziom Rzemiosła, a nie posiadana zdolność. Chyba, że wspominając o kowalstwie miałaś na myśli stricte kontekst lusterek dwukierunkowych z uwagi na ich wyjątkowość. Jc to też nie zrobiłem jeszcze riserczu xddd

Miałam na myśli konkretnie lusterka dwukierunkowe. Przy obecnej mechanice Kowalstwo to w mojej opinii popartej surfowaniem po Googlu jedyne co ma sens. A co do szkła - no mi wyszło na to, że lustra się kiedyś robiło z polerowanego metalu, a teraz się na szkło nakłada metalową powłokę i to ona odbija światło, czyniąc lustro lustrem. Podstawą tego, żeby postać miała ręce i nogi wydaje mi się ten research, wykonaj go (w kontekście luster) i na pewno dojdziesz do wniosku, czy to, co piszę, ma sens, czy jednak powinno to wszystko iść w innym kierunku. To, co robisz, nie jest w żaden sposób przewidziane przez mechanikę i tworzenie trwałych przedmiotów, więc skoro chcesz mieć taką postać (mogącą to stworzyć), wymaga to z twojej strony inicjatywy.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Scarlett Mulciber - 31.03.2025

Dzień dobry Pwease
Przybiegłam z pytankiem.
Czy można wziąć 2 choroby genetyczne, jeśli te się nie wykluczają i nie kolidują ze sobą?
np. Monochromia magiczna + Oddech Mojry
Z góry dziękuje za odpowiedź Pwease

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 31.03.2025

Hej. Pogadaliśmy o tym i wydaje nam się, że te choroby są zbyt charakterystyczne i silne, żeby dobierać sobie więcej niż jedną. Więc niestety musisz zdecydować się na jedną. Słodziutki

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Jonathan Selwyn - 14.04.2025

Hej. Mniej więcej ile czasu po Spalonej Nocy mógłby zająć czarodziejskiemu The Globe powrót do ponownego funkcjonowania?

Edit.
I czy ktoś musi rzucić na sam teatr aby zobaczyć, jak bardzo go spopieliło, czy fabularnie przetrwał jedynie nieco osmalony?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Helloise Rowle - 18.04.2025

Mam pytanie, na które domyślam się odpowiedzi (że to tak nie działa), bo czytałam opisy, ale i tak muszę zapytać, bo się uduszę.
Czy statystyka nekromancji jest tylko na energie ludzi, czy na inne rzeczy, w których jest życie, też zadziała? Dążę do tego, czy w połączeniu z dużym WoPem mi się to jakoś może przyda do pracy na działeczce. Czy jakoś da się pociągnąć energie z tego, co żyje w ziemi, żeby extra przyspieszyć swoim uprawom wzrost, pomóc słabszym roślinkom etc.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 18.04.2025

Mniej więcej ile czasu po Spalonej Nocy mógłby zająć czarodziejskiemu The Globe powrót do ponownego funkcjonowania?
Mając na uwadze, że nikt na niego nie rzucił, a ja nie narzuciłam mu żadnego konkretnego losu, z The Globe nie stało się nic strasznego. Może wznowić działanie od razu, a kiedy ludzie będą przychodzili na spektakle... Cóż, dajcie postaciom niezależnym przynajmniej kilka-kilkanaście dni na otrząśnięcie się? Nie ma tu dobrych i złych odpowiedzi, opiszcie to z sensem (sugeruję poruszyć tematy takie jak próby „powrotu do normalności” czy tęsknoty bogaczy za kulturą) i będzie git.

I czy ktoś musi rzucić na sam teatr aby zobaczyć, jak bardzo go spopieliło, czy fabularnie przetrwał jedynie nieco osmalony?
Fabularnie przetrwał tak jak tego chcecie - nikt nie miał wpisanego go jako lokację do karty, więc taki rzut nie istnieje. Jeżeli miało stać się tak coś grubszego niż osmolenie i wybite okna to miło będzie jak to skonsultujecie, bo jednak musieli zrobić to Śmierciożercy lub któreś z agresywnych postaci niezależnych.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 18.04.2025

Z samego opisu zaklęć nekromancja działa również na magiczne stworzenia, zwierzęta. Nie działa natomiast na rośliny. Liczą się tu ciężka praca rąk i wiedza.