Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Mykew Gregorovitch - 02.11.2025

Jak się Ministerstwo zapatrywało w latach 40. na moją własność prywatną — Czarną Różdżkę?
Wpisałam sobie do KP taki fragment:

Cytat:Choć Mykew nie nosił się z różdżką otwarcie po ulicach, to gdy zaczął chwalić się posiadaniem artefaktu, zwrócił na siebie uwagę ludzi nauki i samego Ministerstwa. Jego warsztat odwiedziło kilku uznanych badaczy, a także wysłannicy Departamentu Tajemnic, którzy potwierdzili autentyczność zdobyczy.

ale zaczęłam myśleć, czy skoro to taki ważny przedmiot, to czy nie zdecydowaliby się mi go, idk, skonfiskować? Czy MM szanuje prawo własności prywatnej, czy takiego artefaktu im lepiej nie pokazywać i wywalić tę wzmiankę — kisić różdżkę w swojej piwnicy i wara?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 02.11.2025

Jeżeli osoba, której odebrano różdżkę, nie zgłosiła np. kradzieży, to widzę powodu, żeby właściciela takiej różdżki ścigało Ministerstwo Magii, ani żeby mu tę własność konfiskować. Co rozumiesz przez stwierdzenie „autentyczności” zdobyczy? Swoją drogą, zagrożeniem dla Mykewa nie są Niewymowni, tylko armia czarnoksiężników, która zgodnie z twoją kartą powinna przeprowadzać na niego regularne zasadzki i próbować odebrać mu ten artefakt siłą, przelewając krew - wydaje mi się, że twoją kartę trzeba pod tym względem uzupełnić, szczególnie w kontekście wybranej choroby.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Helloise Rowle - 08.11.2025

1. Czy to możliwe, że w zimie podmokła pułapka w Kniei Godryka częściowo zamarza i można grać w hazard ze swoim zdrowiem i życiem, sprawdzając co krok, czy w tym miejscu lód wytrzyma, czy też pęknie i wciągnie ci stopki? Tak pytam, bo może jest magicznie na stałe podmokła niezależnie od pory roku?

2. Czy skoro mamy podmokłą pułapkę, to może jest też jakiś mały teren bagna typu bagno klasyczne niemagiczne? Drzewa w wodzie, podmokła ziemia, pluskające trawy i generalnie takie atrakcje?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Woody Tarpaulin - 11.11.2025

List przyszedł 9.10 rano

Drogi Woody administracjo,

pytając hipotetycznie, jakie są szanse, że leglimencja pomoże sprawdzić, czy komuś usunięto jakieś wspomnienie, jeżeli jego domniemany posiadacz wie, jak wyglądało, ale go nie pamięta i nie jest pewny, czy to na pewno jego wspomnienie, czy jakieś dziwne oszustwo...?

Pozdrowienia
Annie Brenna Woody

przepraszam

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Brenna Longbottom - 11.11.2025

Pozwolę sobie spytać o cudowną sumę z trupią rączką (serio, kochamSerduszko), o tę: https://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=748&pid=79414#pid79414

Czy w przypadku, kiedy w sumie postać na pewno pobiegnie z tym do MM, ale to ja jako detektyw powinnam zabierać od ludzi takie gówno, żeby wpaść z nim do patologa/widmowidzieć/sprawdzać czy w pobliżu nie ma jakichś trupów/dowiadywać się, kto tam morduje, też rzucam tą kością i po prostu oddaję komuś innemu?

PS. Dodając do pytania do Woodyego, chodzi o scenkę z sumy Czy ktoś tu igrał z czasem, gdy jako widmowidz zobaczyła Brenna samą siebie, zapisującą słowa w notatniku, ale tego nie pamięta, więc schizuje i wysyła do wujków i cioć licznie dziwne listy.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 12.11.2025

1. Tak, to miejsce może zamarznąć.

2. Według opisu Dolinę otaczają Knieja, wrzosowiska i torfowiska. Tereny podmokłe są stałym i widocznym elementem krajobrazu.

Mogłabym uznać odczytanie usuniętego wspomnienia w przypadku krytycznego sukcesu, ale zadałabym sobie pytanie skąd osoba z usuniętym wspomnieniem wie, że ono zostało usunięte? To musiała być jakaś modyfikacja zakończona porażką? Nie znam kontekstu, więc nie oceniam, po prostu po tej wiadomości nie rozumiem jak to miałoby działać.

Po rozegraniu sumy (na Nokturnie) postać Brygadzisty domyślnie i tak musi to zgłosić, więc rzuć kością w pracy i większość twoich zagwozdek powinna się rozwiązać. Póki się tam nie znajdziesz, możesz grzebać ile chcesz, ale nie znajdujesz żadnych nowych trupów. A jak się tam znajdziesz, to odpowiedź na to gdzie jeszcze można coś zdziałać się wyklaruje.

Co do PSa – okej, to ma sens. Ale odpowiedziałam na to i to chyba rozwiązuje kwestię Woody’ego (krytyk)? Serduszko A jak będziecie coś dalej kombinować to oczywiście pojawię się gdzie trzeba. Cóż, odpisywałam po kolei z góry na dół. XD

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Basilius Prewett - 13.11.2025

Hej
Chciałam zrobić przerzut na Sumę, zrobiłam literówkę, poprawiłam, nie działa, zepsułam, przepraszam

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 13.11.2025

Wrzuć nowego posta, a ja skasuje tego obecnego