Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Peregrinus Trelawney - 25.02.2026

Chciałam zapytać o szczegóły tego, jak się dobrze gra zawadę Derealizacja I w kontekście tego zdania:

Cytat:Zachowujesz się dziwnie dla otaczających cię osób przez obsesyjne sprawdzanie czasu lub upewnianie się, że przedmioty wokół ciebie są prawdziwe.

Bo ta zawada to generalnie byłby, tak se myślę, miły dodatek do Peregrinusa, tym bardziej że mam na boginie zupełne zagubienie w umyśle + on bardzo potrzebuje mieć o sobie pewność, że jest racjonalny. Mam nawet, o dziwo, pojedyncze wątki o tym, że nie jest pewny, czy rzeczy są prawdziwe, więc miałabym jakąś tam wstępną podstawę fabularną.
Ale ta część o zachowywaniu się dziwnie dla postronnych to mi spędza sen z powiek. Jak nachalna miałaby być ta dziwność? Czy to mnie sprowadzi do odbioru społecznego podobnie słabego co świr? Czy to znaczy, że tracę dużo wiarygodności w oczach ludzi, czy po prostu mam zwracający uwagę tik nerwowy? Bo gdybym ja miała tak spojrzeć z perspektywy trzeciej osoby na opisane objawy, to imo wygląda jak jakaś nerwica, a nie ktoś, kogo uważam za niepoczytalnego?

anyway, podsumowując tę histerię, pytanie sprowadza się do tego: czy dobranie derealizacji będzie znaczyło, że ludzie będą myśleć, że Peregrinus jest obłąkanym wariatem, któremu nie wolno ufać?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 25.02.2026

Derealizacja i Świr mają inny fundament. W Derealizacji nie masz dziwacznych przekonań, tylko doświadczasz zaburzeń percepcji, które są widoczne dla innych. Obłąkany wariat, któremu nie można ufać, to duża skrajność, w którą raczej bym nie wpadała, ale przemęczony człowiek, który za swój dar zapłacił tym, że nie radzi sobie w podstawowej dla innych czynności już tak.

Ludzie:
- widzą czasami niepoprawności w tym co robisz,
- widzą, że postać w konkretnych momentach zachowuje się jak dziwak i nie wynika to wcale z tego, że zaraz wpadnie na jakiś genialny plan, tylko z tego, że nie radzi sobie z sytuacją,
- mogą zareagować różnie (bo opis zawady w przeciwieństwie do Świra nie precyzuje konkretnej reakcji), ale no też liczy się tutaj logika i fakt, że zawada ma wadzić - więc pewnie znalazłyby się sytuacje, w których ktoś by mu odmówił współpracy w oparciu o sensowy storytelling z obu stron.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Lorien Mulciber - 26.02.2026

Chciałam tylko zgłosić, że w dziale genetyk: maledictus - nazwa umiejki rozmawiania ze zwierzętami to "Zwierzęcoustość" (co jak zrozumiałam jest oficjalną nazwą tej przewagi).
Tymczasem w mechanice czarowania ostała się nazwa "zoolingwinizm". Czy można je stosować zamiennie czy gdzieś się zapodziało wprowadzenie zmiany w jednym albo drugim dziale?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 27.02.2026

Dzięki za zwrócenie uwagi Serduszko zapodziało nam się to przy zmianie. Jedyna forma to "zwierzęcoustość". Poprawie to po pracy, albo jak któryś z modów to widzi i ma dostęp do kompa, to niech to zmieni plis Pwease

adnotacja moderatora
Done Serduszko

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Xenophilius Lovegood - 01.03.2026

Mam pytanie odnośnie tego tematu Grywalne postacie kanoniczne
Postać Xenophiliusa Lovegooda jest kanoniczna, czy powinien się pojawić w tym spisie?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Morrigan - 01.03.2026

Niedopatrzenie Pwease zaraz uzupełnię

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Lorien Mulciber - 15.03.2026

Czy do rozliczenia odznaki "Niezależni" będzie liczyło się wspomnienie danego NPCa w korespondencji?

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 17.03.2026

Uznam również wspomnienie w liście. Przeredaguję później opis odznaki.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Electra Prewett - 18.03.2026

Hejka. Poprosiłabym o przeniesienie tego oraz tego wątku do działu "Inne części Anglio" w z związku z tym, że domek mamy Electry znajduje się w Wychavon.

RE: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Eutierria - 18.03.2026

Zrobione. Serduszko