Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Perseus Black - 27.01.2023

Dzień dobry, czy osiągnięcie za 20 sesji z jedną postacią (nie pamiętam nazwy, ale chyba "kółeczko wzajemnej adoracji"?) można otrzymać tylko raz, czy wielokrotnie?

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Eutierria - 28.01.2023

Eriku, dorzuciłam to sobie do notatnika, przy następnej aktualce przejrzę je dokładniej. Bardzo dziękuję. Serduszko

Peregrinie, z założenia „zwykłe” zaklęcia dają efekt nietrwały, a klątwy mogą być nakładane na przedmioty, ludzi, istoty i zwierzęta nawet permanentnie, w celu skrzywdzenia, otumanienia lub zabicia. Klątwołamanie jest jedynym sposobem na zdjęcie klątwy.

> Może będzie to bardzo specyficzne pytanie, ale czy dla członka Magicznego Pogotowia Ratunkowego ta umiejętność również będzie przydatna?
To na pewno nie jest coś, co jest mu niezbędne, ale umiejętność poszerzy takiej osobie wachlarz możliwości.

> Czy może można mieć do czynienia z pełnoprawnymi klątwami, które trzeba złamać, czy takie rzeczy to rzadkość i można je znaleźć tylko w starych grobowcach, a nie mugolskich (albo i czarodziejskich) piwnicach?
To nie jest coś, na co natrafiasz na każdym kroku, ale nie jest to też rzadkość - klątwy służą czarnoksiężnikom do załatwiania swoich niecnych spraw, a czarnoksiężnicy tych niecnych spraw załatwiają w ciągu swojego życia całkiem sporo, dlatego w magicznym świecie funkcjonuje Biuro Aurorów. Jak najbardziej istnieje możliwość, aby taki zaklęty przedmiot znalazł się przypadkiem w posiadaniu mugoli, ale w większości przypadków ich ofiarami padają raczej czarodzieje.

> Jak wygląda użycie tej przewagi w praktyce? Wydaje mi się oczywiste, że Yaxleyowie znają cechy charakterystyczne każdej magicznej istoty. Ale jeśli np. stanie przed Yaxleyem wilkołak to rozpoznanie go będzie możliwe na podstawie posiadanej wiedzy o tej genetyce i obserwacji jej posiadacza, przeczucia (dokładnego?) czy jak?
Po prostu to czują. Mogą zauważyć cechy charakterystyczne dla danej genetyki, jeżeli takie istnieją (ale na przykład Dziedzic Slytherina - jak go poznać po wyglądzie, skoro wszystko siedzi w głowie?) i można wokół tego grać, ale generalnie chodzi o to, że Yaxleyowie wyraźnie czują, że nie stoi przed nimi normalny czarodziej.

Perseusie, to osiągnięcie można odebrać raz.

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Ula Brzęczyszczykiewicz - 29.01.2023

Czy można zgłosić NPC do puli Śmierciożerców? Chciałabym, żeby siostra Martina była Śmierciożercą.

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Eutierria - 29.01.2023

(29.01.2023, 14:43 )Ula Brzęczyszczykiewicz napisał(a): Czy można zgłosić NPC do puli Śmierciożerców? Chciałabym, żeby siostra Martina była Śmierciożercą.
Tak. Na ten moment nie mamy jakiejś listy NPCków graczy, ale możesz to po prostu odgrywać, a z tą listą się zobaczy, bo planujemy ogólnie zmiany w tym, jak przedstawione są postacie NPC. Serduszko Jeżeli chcesz to gdzieś już teraz opisać, proponuję profil postaci.

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 31.01.2023

Witam.

Nie jestem pewny czy w dobrym temacie zadaje pytanie, dlaczego w razie błędu to przepraszam.

Nie znalazłem na forum informacji o pieczęciach jak mniej więcej działają oprócz zdania by je zdejmować należy robić to od tyłu. Jeśli istnieje wątek, który opisuje je to chyba jesteś ślepy albo zaklęcie Accio mnie nie lubi.

Skoro wstęp i kajanie się już było chyba można przejść do właściwego tematu.
Czy zabezpieczenia przy pomocy pieczęci pozwalają działać w taki sposób, że nikt oprócz konkretnej osoby nie może otworzyć listu/kufra wejść do pokoju. Nie może przy pomocy magii zajrzeć/ podsłuchiwać? Czego nie da się zrobić przy pomocy pieczęci w kontekście zabezpieczeń?

Czy runy pieczętującej mogą mieć efekt który pojawia się dopiero po ich usunięciu jako forma zabezpieczenia np zniszczenie zawartości, porażenia jakimś efektem zdejmujacego\utrudnic zdjęcie poprzez wymieszanie run bez niszczenia efektu lub dodać nowe, które wydłuża czas usuwania?

I co do szyfru rozumiem to że dziala to jak hasło do komputera. Kto je zna może wejść. Jakie są ograniczenia w używaniu tego?

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Eutierria - 31.01.2023

Nie ma za co przepraszać, to nie jest urząd miasta. To jest dobry temat, a gdyby nie był dobrym tematem, to bym po prostu twoje pytanie przeniosła. Serduszko

Nie ma takiego wątku, dokładniejsze opisy ich nakładania pojawią się w tej szykowanej od dawna, sporej aktualce. Aktualnie na temat pieczętowania można poczytać tylko w temacie 3. Mechanika czarowania, przewagi i zawady.

> Czy zabezpieczenia przy pomocy pieczęci pozwalają działać w taki sposób, że nikt oprócz konkretnej osoby nie może otworzyć listu/kufra wejść do pokoju. Nie może przy pomocy magii zajrzeć/ podsłuchiwać?
Działają różnie, ale tak, znajdą się takie, które odetną niepożądane osoby od chronionego pomieszczenia.

Czego nie da się zrobić przy pomocy pieczęci w kontekście zabezpieczeń?
Niczego, co przewyższy Przekładnie Bulstrode'ów.

> Czy runy pieczętującej mogą mieć efekt który pojawia się dopiero po ich usunięciu jako forma zabezpieczenia
Działają w dokładnie taki sposób:

Cytat:W przypadku zabezpieczeń pieczęcie przyjmują formę kombinacji run, które połączone tworzą barierę mogącą wchłonąć zaklęcie zabezpieczające. Zerwanie połączeń runicznych lub ich przekroczenie doprowadza do zerwania siły trzymającej zaklęcie i uwolnienia go.

> np zniszczenie zawartości,
Tak.

> porażenia jakimś efektem zdejmujacego
Tak.

> utrudnic zdjęcie poprzez wymieszanie run bez niszczenia efektu
Tak.

> lub dodać nowe, które wydłuża czas usuwania?
Tak.

> I co do szyfru rozumiem to że dziala to jak hasło do komputera. Kto je zna może wejść. Jakie są ograniczenia w używaniu tego?
Tak, chodzi o ukrycie treści wiadomości przed osobami postronnymi. Ograniczeń w szyfrowaniu w sumie nie ma, ale na logikę - jeżeli ktoś również posiada numerologię i jednocześnie wyższy poziom wiedzy o świecie od osoby zakładającej, to będzie mógł takie wiadomości odkodować. Serduszko

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 01.02.2023

Dziękuję bardzo za informacje Mrugnięcie

Zastanawiałem się jeszcze nad kilkoma rzeczami i jeśli jestem w błędzie, bardzo proszę o sprostowanie.

Do pieczetowania używamy nowoczesnego języka runicznego. Czy istnieje tylko jeden taki język, wspólny dla wszystkich kontynentów, czy jest ich kilka?

Czy można używać starożytnych run w pieczetowania i do zdolności przekładni jako hasło, podnosząc tym samym poziom trudności?

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Vakel Dolohov - 01.02.2023

> Do pieczetowania używamy nowoczesnego języka runicznego. Czy istnieje tylko jeden taki język, wspólny dla wszystkich kontynentów, czy jest ich kilka?
Przyznaję - nie do końca wiem, czym jest nowoczesny alfabet runiczny ani gdzie o nim wyczytałeś. Jeżeli poszukujesz alfabetu do posługiwania się nim, to w HP korzystali z futharku i głównie tego się trzymam - korzystałam z niego i jego pochodnych.

> Czy można używać starożytnych run w pieczetowania i do zdolności przekładni jako hasło, podnosząc tym samym poziom trudności?
Z założenia nie da się zabezpieczyć pomieszczenia lepiej niż przekładniami. Wraz z rozwojem forum (tutaj szczegółów zdradzić do zakończenia Beltane nie mogę), pojawi się jednak opcja prowadzenia badań, a więc i rozwoju (przez postacie) wszystkich rodzajów zabezpieczeń.

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 01.02.2023

(01.02.2023, 13:22 )Vakel Dolohov napisał(a): > Do pieczetowania używamy nowoczesnego języka runicznego. Czy istnieje tylko jeden taki język, wspólny dla wszystkich kontynentów, czy jest ich kilka?
Przyznaję - nie do końca wiem, czym jest nowoczesny alfabet runiczny ani gdzie o nim wyczytałeś. Jeżeli poszukujesz alfabetu do posługiwania się nim, to w HP korzystali z futharku i głównie tego się trzymam - korzystałam z niego i jego pochodnych.

Tutaj bardziej chodziło o rozróżnienie. Mamy starożytne ruiny. I chciałem się dowiedzieć czy że tak powiem ich wciąż używamy, czy może ten język przeszedł ewolucję z czasem i mamy ze tak to okresle nowożytne runy. Nie chcę popełnić błędu dlatego dopytuje o interpretację
(01.02.2023, 13:22 )Vakel Dolohov napisał(a): > Czy można używać starożytnych run w pieczetowania i do zdolności przekładni jako hasło, podnosząc tym samym poziom trudności?
Z założenia nie da się zabezpieczyć pomieszczenia lepiej niż przekładniami. Wraz z rozwojem forum (tutaj szczegółów zdradzić do zakończenia Beltane nie mogę), pojawi się jednak opcja prowadzenia badań, a więc i rozwoju (przez postacie) wszystkich rodzajów zabezpieczeń.

To pytanie wiąże się z pierwszym zakładając że moje założenie ma sens. I dlatego pytałem czy nowożytne runy można zastapić starożytnymi. Jeśli to założenie jest błędne to wtedy jest to odpowiedź na moje dwa pytania.

RE: C. Kontakt z ekipą, zgłaszanie błędów - Vakel Dolohov - 01.02.2023

Starożytne runy to pismo, którym posługiwano się kiedyś (stąd nazwa). Te znaki posiadają w naszym uniwersum "magiczną moc" i chociaż wyszły już z użycia, czarodzieje wciąż z nich korzystają do tworzenia magicznych przedmiotów, a także potrafią tłumaczyć zapisane nimi przekazy na współczesny angielski, o ile mają przewagę Starożytne Runy. Futhark, o którym mówiłam wcześniej, przeszedł tych ewolucji wiele, dlatego mamy futhark starszy, młodszy i tak dalej, ale wszystkie je obejmuje jedna przewaga. Czy to odpowiada na twoje pytania?