Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 13.03.2023

Mam pytanie, co do wyznaczonego zadania dla mojej postaci(Stworzenie świstoklików). O ile mogę go napisać w dowolnym miejscu, to obowiązuje limit 2k słów ten jeden post, jednocześnie może być jednopostowym wątkiem?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Silly Cresswell - 13.03.2023

Realizacje zadań nie muszą być sesją pełną, możesz napisać to na dowolną ilość słów. Nie ma dolnego ani górnego limitu słów na post. To może być jednopostowy wątek. Ogólnie niezależnie od sytuacji akceptujemy na forum jednopostowe wątki (chyba że by ci ktoś do konkretnego zadania wskazał inaczej, ale to już sprawa indywidualna).

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Brenna Longbottom - 14.03.2023

Pytanie o świeczki i kadzidło z zadanka - czy nie można się z nimi teleportować, po prostu je transportując, czy jak się ich użyje to uniemożliwia teleportację? Nie jestem na 100% pewna, jak rozumieć opis. Szeroki uśmiech

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Silly Cresswell - 14.03.2023

Jak się z nimi teleportujesz to ogień gaśnie i nie możesz ich użyć. Ich użycie daje ci tylko bonus, nie uniemożliwia ci to teleportacji.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Chester Rookwood - 14.03.2023

Tak aby Bezie nie uciekło, również tutaj zamieszczam prośbę o utworzenie sekretnego działu w Kromlechu do komunikowania się z MGami.

Zrobione. -Eu

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Stanley Andrew Borgin - 15.03.2023

Mam pytanie odnośnie nekromancji i kwestii związanej z ożywianiem martwych.
Jeżeli jest to możliwe, to czy jest jakoś sprecyzowane jak to dokładnie wygląda? Jakie wymagania trzeba spełnić? Jak można nimi sterować jakby się komuś udało?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Silly Cresswell - 15.03.2023

(15.03.2023, 16:55 )Stanley Andrew Borgin napisał(a): Mam pytanie odnośnie nekromancji i kwestii związanej z ożywianiem martwych.
Jeżeli jest to możliwe, to czy jest jakoś sprecyzowane jak to dokładnie wygląda? Jakie wymagania trzeba spełnić? Jak można nimi sterować jakby się komuś udało?
Wszystko co żyje posiada jakąś energię witalną. Kamienie, rośliny, zwierzęta, ludzie - wszystko posiada jakąś jej ilość, ona jest zmienna i ciągle w ruchu, ale to co jest w niej niezmienne to to, że istoty odczuwające emocje posiadają jej więcej. Jeżeli chcesz kogoś wskrzesić, tworząc inferiusa albo żywego trupa, to musisz temu martwemu ciału przekazać tyle tej energii, aby "wprawić je w ruch". Poświęcenie paprotki to za mało. Do małych działań nekromanckich możesz wykorzystać energię ze swojego ciała, do mniejszych rytuałów nekromanckich trzeba ubijać większe zwierzęta, a żeby wskrzesić człowieka - najlepiej życie za życie. Te rzeczy będą dostępne do mechanicznego korzystania, będzie można również zdobywać stworzenia i zwłoki do nielegalnych praktyk, na ten moment trzeba to ugryźć storytellingowo i proponuję po prostu indywidualne podejście do sprawy - opisz co ci chodzi po głowie w kontakcie z mg, a my ci wypiszemy twoje możliwości (odnosząc się do twoich statystyk).

Poczytaj sobie o tym też tutaj:
http://secretsoflondon.pl/showthread.php?tid=302&pid=952#pid952

Przeoczyłam pytanie o sterowanie więc robię edit - za kontrolę umysłów odpowiadają u nas uroki.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Robert Mulciber - 15.03.2023

Omawiamy w ostatnim czasie aktywnie różne pomysły związane z Beltane w kontekście Śmierciożerców i w efekcie tegoż pojawił się pomysł, żeby podczas zorganizowanych akcji (w tym przypadku - walka podczas Beltane), zamiast z własnych kont, Śmierciożercy pisali z konta Barda lub innego specjalnego, stworzonego specjalnie dla członków tej frakcji. Wydaje nam się, że to rozwiązanie pozwoli poczuć ten specyficzny klimat walki z nieznanym. Postacie "tych dobrych" nie wiedzą przecież z kim walczą (nie znają tożsamości każdego jednego śmiertka), jak duże ten ktoś stanowi dla nich zagrożenie, nie mogą też zerknąć w statystyki postaci, wybierając z grupy ten najsłabszy cel. Jeśli chodzi o działania MG, celem usprawnienia tego rozwiązania, można wszystkim zapisanym śmiertkom nadać na potrzeby sesji numer, którym będą swoje posty podpisywać. Wtedy MG wie, reszta  może co najwyżej podejrzewać po tym, co widzi. Oczywiście to z naszej strony jedynie luźna sugestia.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Silly Cresswell - 15.03.2023

Śmierciuchy, musicie się niestety zetknąć z odmową, ale wam ją uargumentuję, żebyśmy się dobrze zrozumieli, dlaczego tak zdecydowaliśmy. Po pierwsze profile i silnik, na jakim gramy są zrobione specjalnie tak, żeby sobie to życie ułatwiać, a nie utrudniać. Do waszych statystyk podczas eventu będę zaglądała głównie ja, jako wasza mistrzyni gry. Ogarnięcie tak dużej liczby osób to wyzwanie samo w sobie, a bez tych łatwych do kliknięcia profilów będę musiała mieć otwartą dużą liczbę wszystkiego. Z podobnym problemem zetkną się również moderatorzy rozliczający was z tych sesji. No i posty nie nabiją wam się jako posty fabularne w profilach. Po drugie, liczę na wasze zaufanie w kwestii tego, że metagaming na naszym forum będzie karany fabularnie. Nie ma potrzeby ukrywać przed sobą statów. W pojedynkach, tak czy siak, postaram się podobierać was ja, właśnie po to, żeby uniknąć starć doświadczonych z nowicjuszami. To jest wasza i moja pierwsza taka duża przygoda i właśnie przygodą powinna w moim odczuciu pozostać - jesteście głównymi bohaterami Secrets of London, a te wydarzenia będą prologiem do tego, co zaplanowałam na następne kwartały.

Bardzo doceniamy za to klimat, jaki w tym poście jest zawarty. Klimat sam w sobie to miód na nasze serducho i przypominam, że zgodnie z naszym regulaminem „Nick musi być imieniem i nazwiskiem lub pseudonimem postaci”, więc możecie śmiało pozmieniać sobie nicki na jakieś enigmatyczne sformułowania, a avatary na takie zamaskowane. Coś takiego będzie na pewno fajnym doświadczeniem dla nas wszystkich.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Trevor Yaxley - 16.03.2023

Do jakiej kategorii dziedzin magii z mechaniki powinienem zakwalifikować takie zaklęcia jak: Homenum Revelio i samo Revelio w kontekście sprawdzenia obecności człowieka w danym miejscu i potencjalnych zabezpieczeń?