Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Heather Wood - 24.04.2023

Hej.
W sumie zastanawiam się trochę nad tym, czy klątwa żywiołów nie ma zbyt wysokiej ceny. Kosztuje ona III, jest na równi z innymi genetykami, a tak naprawdę osoba, która ją posiada nie ma wpływu na to, kiedy i jak zostanie wykorzystana, dodatkowo sukces - to jej opanowanie, a porażka - oznacza poranienie siebie i przeciwników, więc nie ma możliwości uzyskania pozytywnego wyniku. Wydaje mi się, że jest to trochę zbyt duża cena przy reszcie genetyk i nie niesie ze sobą żadnych pozytywów.
Zastanawiam się, czy nie byłoby bardziej sprawiedliwe przy sukcesie 90+ chociaż mieć wpływ na to, w jaki sposób zostanie użyty żywioł.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Eutierria - 24.04.2023

> Czy runy wykorzystywane w pieczętowaniu są tymi samymi, które zostały opisane w przewadze starożytnych run?
Tak. Potem będzie można jeszcze robić z nich różne fajne kombinacje zamykające je w kole.

> W cechach lokacji jest ta, opisana tylko pod Carkitt Market, jednak ona pasuje pod znacznie więcej lokali. Przykładowo: chcę zakupić lokację pod kuźnię Nordgersimów, która również będzie mieć określone godziny funkcjonowania. Może warto rozszerzyć opis tej cechy o inne lokale?
Taką kuźnię możesz potencjalnie otworzyć w inne godziny. To, że jest zamknięta w nocy, narzucasz sam sobie. W przypadku Carkitt Market zamykają to jak galerię handlową i nie wejdziesz, nie wyjdziesz, nie masz na to żadnego wpływu.

> W tym poście pod KP Chestera mam źle zalinkowane zakupy początkowe.
Zgłoszę to modom, bo widzę, że jeszcze nikt ci nie odpowiedział, a ja ci tego teraz nie wyklikam.

> Przychodzę z taktycznym pytaniem dotyczącym czaru na zasadzie 'Expulso'. Czy jakbym chciał z niego skorzystać to w takim wypadku podchodzi to pod kategorię kształtowania?
Czy chcesz wyczarować ciśnienie z niczego (te spelle mają różne opisy w różnch miejscach, dlatego zawsze o to dopytuję)? Tak, jest to kształtowanie.

> Petrificus Totalus - pod jaką kategorię zaliczymy to zaklęcie?
To zaklęcie nie ma bezpośredniego przełożenia na naszą mechanikę. Możesz wymyślić coś o przybliżonym efekcie.

> Ja z drobnym pytanie odnośnie lokacji, jeśli mam postać w rodzie Chang, to oni mają posiadłość rodową – palarnia opium – jednocześnie wszystkie Changi mieszkają wstępnie razem i jeśli bym chciała kupić mojej postaci lokację, w której będzie mogła hodować roślinki to mogę to podczepić jako pomieszczenie do tej posiadłości rodowej, czy musiałabym to ogarnąć jako mieszkanie/ osobne pomieszczenie, odrębne od tej posiadłości?
Możesz fabularnie uznać swoją prywatną, rozwijaną mechanicznie lokację za jakąś część lokali, jakie posiadają Changowie. To nie może być pokój w posiadłości rodowej, ale lokal drzwi w drzwi, z jakimś tajnym przejściem do posiadłości Changów - tak.

> W sumie zastanawiam się trochę nad tym, czy klątwa żywiołów (...)
Sensem klątwy żywiołów od początku były ataki nieprzewidziane, więc koncepcyjnie tworząc postać, która ma zadawać w ten sposób obrażenia i się bronić, najlepiej jest mieć w kształtowaniu jak najniższą ocenę. W przebudowie mechanicznej forum uwzględniłam już siłę rażenia przy konkretnych rzutach i kilka dodatkowych opcji, ale kontrola żywiołów potencjalnie nie pojawi się nigdy. Rozważam obniżenie kosztu do wagi II, podobnie jak z Dziedzictwem, ale musicie dać mi jeszcze trochę czasu, wybaczcie.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Philip Nott - 25.04.2023

Cytat:Teleportacja (II) ○○○○○
Teleportacji czarodzieje uczą się już w szkole. Polega ona na szybkim przeniesieniu się z miejsca na miejsce. Teleportacji towarzyszy charakterystyczny świst. Nieudanej teleportacji może towarzyszyć zjawisko rozszczepienia, czyli czyli utrata elementów ubioru lub ciała.
Skoro teleportacji czarodzieje uczą się już w szkole i jej praktykowanie jest już możliwe od ○○○○○ w translokacji to czy nie byłoby lepiej gdyby podstawowa umiejętność dla wszystkich dorosłych czarodziejów miała niższą wagę albo nawet zerową? Teleportację łączną rozumiem, bo to wyższa szkoła jazdy.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Ezechiel von Jundegingen - 25.04.2023

Mogę prosić o dostęp do działu dla Naśladowców? Dziękuję Serduszko

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Tilly Toke - 25.04.2023

(25.04.2023, 11:45 )Ezechiel von Jundegingen napisał(a): Mogę prosić o dostęp do działu dla Naśladowców? Dziękuję Serduszko

Już powinno działać! Serduszko

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 27.04.2023

Kiedy grupa IV może spodziewać się odpisu? Ostatni wpis MG mieliśmy 13 kwietnia, wszyscy wyrobili się z odpisami do 17 kwietnia. Na ten moment jesteśmy dwa odpisy MG do tyłu, względem reszty. Przy założeniu, że wszystkie sesje są ze sobą powiązane stawia nas w mniej komfortowej sytuacji. Zbliża się majówka, więc istnieje ryzyko, że sytuacja jeszcze bardziej się pogorszy, względem reszty grup.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Eutierria - 27.04.2023

Philipie, zanotowałam to, przemyślę jeszcze jak to ułożyć względem osób z inną edukacją lub jej brakiem.

Wilhelmie, tak jak pisałam na discordzie, posty we wszystkich grupach pojawią się dzisiaj po moich zajęciach. W waszej też.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Chester Rookwood - 29.04.2023

Cytat:Stróż prawa (I) Widząc przestępstwo od razu reagujesz. Nie ukrywasz przyjaciół.
Czy tę zawadę można zapatrywać w kategoriach "złego gliniarza"?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Tilly Toke - 29.04.2023

(29.04.2023, 04:11 )Chester Rookwood napisał(a):
Cytat:Stróż prawa (I) Widząc przestępstwo od razu reagujesz. Nie ukrywasz przyjaciół.
Czy tę zawadę można zapatrywać w kategoriach "złego gliniarza"?

W kryminałach zwykle wygląda to tak: w pokoju przesłuchań na niewygodnym stołku siedzi czekający na przesłuchanie podejrzany. Wchodzi policjant. Jest arogancki i agresywny. Napastliwie zadaje pytania, obraża, poniża i krzyczy.

W tej cesze, którą cytujesz, chodzi o to, że nie jestes w stanie zrobić nic, co jest przeciwko prawu, nawet jeżeli miałoby to pomóc twoim bliskim. Jak widzisz, że ktoś popełnia przestępstwo, nawet, aby ratować życie to i tak uważasz, że powinien zostać ukarany.
Charakter twojej postaci i dokładne podejście nie ma tu znaczenia, po prostu w sytuacji kiedy ktoś łamie prawo, twoja postać nie będzie miała żadnych oporów aby myśleć o tym zachowaniu źle, przeciwdziałać mu i wydać tego kogoś Ministerstwu.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Wilhelm Avery - 29.04.2023

W sprawie IV grupy na Beltane. Mamy dwie bestie unieruchomione łańcuchami. Oznacza to, że mamy chwile czasu, by rzucić zaklęcie bez potrzeby śpieszenia się i walki o życie. Nie są w stanie na ten moment po prostu nas zaatakować, i nawet zrobić uniku. Czy z tego powodu nadal jest wymagany rzut na nie, skoro mamy czas się przygotować do czarowania?