Secrets of London
Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi - Wersja do druku

+- Secrets of London (https://secretsoflondon.pl)
+-- Dział: Wademekum (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Biuro Spraw Wszelakich (https://secretsoflondon.pl/forumdisplay.php?fid=85)
+--- Wątek: Kontakt z administracją oraz pytania i odpowiedzi (/showthread.php?tid=7)

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Darcy Lockhart - 06.07.2023

Pytanie -> czy rzemiosło odpowiada za pisanie kreatywne/dziennikarstwo? (Przy tych umkach nie było wymagań i zakładałam, że to bardziej woś, ale teraz nagle nawiedziły mnie wątpliwości, czy nie muszę tego podnieść, póki trwa kwartał.)

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Eutierria - 07.07.2023

Chester - tyle ile ci pasuje. Jeżeli chcesz być osobą zaangażowaną w to w jakiś sposób to możesz. Bylebyś nie wiedział o tym, że Martę zabił tajemniczy potwór, bo tego oczywiście nie wie nikt oprócz głównego złola. Co do znajomości z Tomem - jesteś jego prawą ręką, wcześniejsza znajomość z nim jest wymogiem posiadania tej rangi.

Darcy, rzemiosło za to nie odpowiada i nie będzie za to odpowiadać. Gdyby to miało się kiedykolwiek zmienić (ale nie jest to w planach), to osoby objęte taką zmianą otrzymają możliwość modyfikacji karty mimo upłynięcia kwartału.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Stanley Andrew Borgin - 08.07.2023

Siemanko kolanko.
Mam następujące pytanie - czy mogę pisać jakieś wątki po Beltane? Czy dopóki nie przejdę przez całą kwestie powrotu i ucieczki z polany, jestem zablokowany?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Alastor Moody - 08.07.2023

Możesz pisać. Jak potrzebujesz ustalić jakieś detale to napisz bezpośrednio do mg, który ma wam tam odpisać w wątku.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Bell Dupont - 08.07.2023

Pytanko w sprawie bycia selkie. Czy tylko kobiety mogą być selkie, czy mężczyźni również? Bo w opisie jest, że skórę selkie może podarować babka lub matka, więc sugeruje to, że jedynie kobiety nimi są, ale chcę dopytać.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Eutierria - 08.07.2023

Wśród selkie zarówno na forum jak i w legendach występują przedstawiciele obu płci. Możesz też być potomkiem dowolnej płci i zachować umiejętność śpiewu.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Brenna Longbottom - 09.07.2023

Drobne pytanie o spaczenie.

Zakładałam startowo, że jest ono zależne po części od tego, co postać jest w stanie zrobić - i że np. jeśli zabije kogoś, gdy uzna to za konieczne, to nie może mieć I, nawet jeśli czarnej magii nie używa - a czarna magia jest konieczna dopiero na III (bo jeśli dobrze pamiętam, jest w opisach adnotacja, że na III nie da się bez cm). Potem gdzieś padło, że w sumie ogólnie spacza się czarną magią i nie jestem pewna, czy dobrze to zrozumiałam przy II.

Jeśli więc jesteś w stanie kogoś skrzywdzić bez mrugnięcia okiem, a nawet zabić, gdy ocenisz, że to konieczne dla tego większego dobra, ale czarnej magii dotąd nigdy nie użyłeś, spaczenie powinno być I czy II?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Dzwoneczek - 09.07.2023

Zależy co rozumiesz przez większe dobro, ale zakładam, że chodzi ci o czarodzieja na poziomie II.

Postać na poziomie I będzie chciała wroga unieruchomić, jej myślenie to nie jest w żadnym wypadku „jak go muszę zabić to chuj, strzelam”, dla takiej osoby to totalnie nie jest coś lekkiego. Czy byłaby w stanie kogoś zabić w takiej walce o życie? No jasne, bo ale to będzie dla niej ostateczność w jakiejś dramatycznej potyczce, a nie coś co tak po prostu przyjmie. Taki czarodziej w ogóle o tym nie pomyśli, nie będzie nigdy siedzieć i planować jak kogoś zabić, nie będzie planowała krwawej zemsty na swych wrogach, on zostanie wrzucony w dramatyczną sytuację i zrobi coś wbrew sobie, wbrew swojej naturze.

Postać na poziomie II to postać, która odnalazła już w sobie tyle agresji, smutku, rozczarowania, ogólnie negatywnych emocji, że chociaż niekoniecznie ciska czarnomagicznymi zaklęciami na prawo i lewo, to nosi w sobie potencjał do tego, aby stanąć w takiej walce naprzeciw wroga i pełna takiego gniewu cisnąć w niego czymś, co mu zada ból, albo pomyśli sobie: jakbym go miała teraz związywać i przekazywać Ministerstwu, to reszta Śmierciożerców mi ucieknie, lepiej mu tak przydzwonię żeby już nie wstał i pójdę za tamtymi.

Można powiedzieć, że poziom II to twój pierwszy schodek w stronę tego czarnomagicznego upadku, w którym czarna magia degraduje twoją duszę - bo skoro jesteś gotowy do skrzywdzenia kogoś bo tak będzie łatwiej, szybciej, bo mu się należy, bo jeszcze ucieknie i kogoś skrzywdzi, bo to mniejsze ryzyko... No to o wiele łatwiej ci sięgnąć po zaklęcia z takiego czarnomagicznego repertuaru, niż komuś kto tego pod uwagę nie bierze. Można powiedzieć: jakoś się już oswoiłeś z tą myślą... Mniej lub bardziej. Przemoc stała się dla ciebie jedną z opcji. Czy zawsze ją wybierasz? Niekoniecznie, ale widzisz ją wyraźnie.

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Sebastian Travers - 13.07.2023

Cytat:Brak energii (I): Postać nie potrafi rzucać zaklęć w pełnię.
Chodzi o to, że postać nie może rzucać zaklęć w dniu przypadającym na pełnię księżyca czy tylko w nocy, gdy już ten księżyc wzejdzie?

RE: Kontakt z ekipą, pytania i odpowiedzi, zgłaszanie błędów - Eutierria - 13.07.2023

Trafne pytanie, chodziło mi o cały dzień. Przeredaguję to, żeby nie pozostawiało wątpliwości.